Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a místy sněhové přeháňky, v noci Moravě a ve Slezsku trvalé sněžení

Diskuse o počasí V novém týdnu již o poznání chladněji, tropické teploty ale ještě naměříme

# 22.08.2024, 11:18

Člověk,který se dívá na relaci o počasí (ČT1) a vidí ty teploty KV letiště a ÚL Kočkov,tak nás tady na SZ lituje,ale už mu nedojde,že to letiště je cca 150m nad městem a svou výškou spadá do vyšší polohy,Kočkov je zase nad městem,dole Vaňov má o cca 200m méně.

# 22.08.2024, 11:45

Yurri
No,taky se z toho Lucině už chce brečet,ale co bude dělat koncem století,kdy má být až 100 TD za sezónu,to tedy nevím, ale já už budu v chládku:)

148
# 22.08.2024, 11:52

Lerak2
Stanice ve Strážnici je u menšího baráku, který měření nijak neovlivní a co se týče uzavřenosti, tak pouze stromy což ničemu nevadí. Ta stanice má velmi dobré umístění, na rozdíl od takové stanice v Řeži u Prahy. A stanice Žatec na CHMI je 200m.n.m ;-) A porovnávat stanice na opačných stranách republiky 🤔

421
# 22.08.2024, 11:52

TomasMost
Třeba se dočkáme, a těch 100 TD bude o kus dřív..:D, pravda byl jsem na cestách, ale letos, jestli se nepletu, jsem jich zažil 48.. a nepřišlo mi to tragický...

306
# 22.08.2024, 12:12

TomasMost
Lucina je cíťa, ale průměrný člověk, tj. muž, si zvykne na všechno, blbý je, že zároveň naproste počet supertropů a to už je pro všechny středoevropany o život, moderní bude ze sebe udělat biouhel, doufám že ze mě dcera vypěstuje něco lepšího než pitomý rajče a že budu mít aspoň svůj květináč, ideálně samozavlažovák, ať můžu v klidu nasávat, ale dost už😉.

# 22.08.2024, 12:37

igor127
Zrovna ten Žatec, to je ukázka, jak by to úplně nemělo být. Měření probíhá za největším stromem v okolí, který navíc většinu dne, zastiňuje od jihu. Když se sem stanice stěhovala, strom byl malý. Stanice je prakticky mimo zástavbu, v zahrádkářské kolonii. Původní stanice, která i v dřívějších chladnějších letech, měřila podobné teploty, jako Doksany, nebo zrušené Louny, byla blíž k městu, kousek od Ohře. Hlavní část města leží ještě dost daleko, od stanice. Ale chápu, že přestěhovat stanici úplně jinam, je složité, a k tomu najít vhodné místo pro novou

Mapy.cz, stanice ČHMÚ
# 22.08.2024, 13:32

igor127
A co je se stanicí v Řeži u Prahy, když už jste to nakousnul?

70
# 22.08.2024, 13:42

Yurri
Vy mě tady fakt bavíte, jen protože člověk nemá ráda to co vy... bouřky a vedro.. tudíž léto... tak je hned cita...
Hold nejsem jako všichni tady.. :cool:

# 22.08.2024, 13:55

Lucina
Neberte to tak osobně,většinou ženský léto rády mají,protože jsou teplomilný druh a aspoň ty normální letní bouřky k tomu patří.;-)

414
# 22.08.2024, 14:10

Lerak2
Porovnávání stanic, byť třeba ve stejné nadm. výšce, je hodně ošemetná záležitost, právě kvůli těm světelným poměrům jejích umístění.
Spousta stanic je umístěna tak, že jsou i po velkou část dne v plošně větším stínu(stromů, domů), tedy že se v jejích okolí a přímo pod stanicemi neohřívá zemský povrch, vzduch přímým sluncem..
Vedle toho máme stanice správně umístěné, na které svítí slunce od rána do večera..
Předpokládejme že stanice mají kvalitní radiační stínění, všechny jsou přesně zkalibrované a všechny budou nad travnatým povrchem ve 2m.
Ty rozdíly pak jsou mezi stromy, domy stíněnými a nestíněnymi stanicemi v daný moment při slunečném počasí nejčastěji kolem 2°C..
Pokud bude stanice ve stínu od rána , dopoledne, bude ten rozdíl oproti stanici na slunci, než se během odpoledne pak už masivně, plošně prohřeje vzduch klidně 3-4°C..
Takže je potřeba co nejpřesněji vědět u všech sledovaných stanic jejich stinné/slunečné umístění..
Což chápu, že je velmi náročné, nicméně si všímám, že se to snažíte zjišťovat, zohledňovat, což je fajn..

# 22.08.2024, 14:27

swan1
Jo, člověk se najezdí :D Samozřejmě, nic není ideální. Třeba pro hodnoty teplot, je asi jedna z mála, právě stanice v Doksanech. I když samozřejmě, v obcích okolo na Litoměřicku, budou ty maxima, a hlavně minima, jiný než uprostřed polí. Ale jinak je to tam bez ovlivnění. Tu Strážnici, asi ne každý viděl, tak přidávám obrázek. Ze SZ uzavřeno před prouděním vzduchu, od S a SV. Otevřeno na JV, J a JZ. Ty stromy samozřejmě umí udělat teplejší ten uzavřený dvůr a o něco zvýšit teplotu, než o kus dál na úplně otevřeném poli. Mám odzkoušeno, rozdíl to udělá. I když tady někteří, můžou tvrdit něco jiného

Doksany, stanice ČHMÚ, mapy.cz
Strážnice, stanice ČHMÚ, mapy.cz
61
# 22.08.2024, 14:36

Tmin ráno rovných +10. Výhled dával +14 jako obvykle a maximum +21. U nás v údolí měřili +7,7 a tmax +25,4. No tak letní den u mně teda ještě dnes nepadl, zatím mám +23,5.
Dál tam jsou minima nad 15 a tak ještě taková letní pohoda i s mimo předpovědí.
Co začíná být hodně naprd tak srážky, poslední dva měsíce těžký podprůměr, tak nazdar, včera jen 3 mm, nejvíc napršelo 2.8. se 20 mm, loni dvě padesátky v srpnu, poslední padesátka v červnu... že ty bomby zas přijdou někdy v listopadu a zimě, chachá

# 22.08.2024, 14:54

Leknín
A kdo to tady psal na začátku léta “ne,vodu ne” a pak strouhal mrkvičku a na konci léta už škemrá o vodu? Ono se to zase otočí,časem ;-)

61
# 22.08.2024, 16:38

TomasMost
Ano, mé přání bylo vyslyšeno až moc, modlil jsem se asi k bohu srandy :zz: :D Že bude dva měsíce 50% normálu jsem si nepředstavoval ani ve snu, jen aby se to neotočilo zas někdy až za třičtvrtěroku. Minulá zima byla srážkově bohatá, naštěstí ne ve sněhu, letos preferuju pár cm a ne nějaký zbytečný zásyp.
S tím mírným ochlazením a pohledu do kalendáře už taky s tou zimou blbnu :zz:, asi si už přečtu i to vlákno co tu chvíli visí :D

148
# 22.08.2024, 18:20

Lerak2
Psalo se o te stanici několikrát, že sice splňuje kritéria správného umístění, nicméně ty skály okolo nahrávaji hlavně v létě vyšším teplotám, což určitě hrajě větší roli na ovlivnění stanice, než pár stromů tady u nás ve Strážnici 😆 Zkuste navrhnout CHMI že po těch desítkách let musí stanici přemístit do pole, přemýšlím kde tady máme vlastně na jihu Moravy CHMI stanici uprostřed pole jako v Doksanech.

# 22.08.2024, 18:31

igor127
Nikde,protože tam máte všude vinice:)

148
# 22.08.2024, 18:35

TomasMost
Blbost :D

421
# 22.08.2024, 18:41

Leknín
No, zatím to vypadá, že se můžeme klidně ohřát až někam do půlky září a to že tropicky (nebo se to změní) ale tu situaci (má to nějakou sounáležitost s řeckým písmenem omega) tu to tam maluje opakovaně..

ČR v teplém módu v září?
# 22.08.2024, 19:03

zase zářijová omega? asi ne, díky, ono to celkem stačilo loni :D

# 22.08.2024, 19:48

Nema nekdo data, jestli byl u nas nekdy zaznamenany trop v rijnu?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.