Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a místy sněhové přeháňky, v noci Moravě a ve Slezsku trvalé sněžení

Diskuse o počasí V novém týdnu již o poznání chladněji, tropické teploty ale ještě naměříme

# 18.08.2024, 10:09

Tento týden byl nejteplejší z celého léta. V novém týdnu nás již čeká změna v charakteru počasí a horké proudění z jihu skončí. Teploty budou kolísat od nadprůměrných až po podprůměrné. Počasí bude celkově proměnlivé.... Více >>

# 19.08.2024, 15:07

No že by dneska byly nějaké výrazné teplotní rozdíly Čechy/Morava, to bych tak úplně netvrdil. Doksany mají těsně pod 25°C, to měly i Tuřany ve 14h. Kuchařovice okolo 22°C ve 14h. Výjimečně na úplném jihu jižní Moravy, lehce nad 26°C. S tím se v předpovědi počítalo, tam nějakých 26 nebo 27°C. Naopak se počítalo, že na SZ bude 20°C. Realita je o několik stupňů výš. Ok, některé oblasti, třeba v jižních Čechách, mají relativně chladno, ale to není nic mimořádného

ČHMÚ 14h
Doplněk ČHMÚ 14h
414
# 22.08.2024, 05:41

Svěží noc a ráno, Tmin 6,3°C..
Krásně zchlazení, uvnitř chalupy parádních 21,5°C.
Na neděli to vypadá na další zálivku i s nějakou bouřkou..
K srpnovým zatím 90mm zdá se opět něco přibyde...

70
# 22.08.2024, 06:10

V neděli má být zase 35 a v pondělí 25 všude se píše o bourkach a na in počasí čistá 0mm zajímavé:D

306
# 22.08.2024, 06:33

Tropy budou samozřejmě i u nás, i když jen v sobotu, srážky bez významu, cokoliv pod 10 mm neberu vůbec vážně, opět to vyžerou nenažraní Jihočeši.

126
# 22.08.2024, 06:59

Lerak2
Tuřany bych srovnával spíš s Ruzyní. V Doksanech, co si tak všímám, leze Tmax vždycky hodně vysoko, ačkoliv průměrná denní teplota tam až tak nevyčnívá.

Lucina
To stejně nikdo neví přesně, ta nula zde může být se stejnou pravděpodobností jako 30 mm v jiném modelu. Ale pro Vás asi špatná zpráva je, že příští týden zase samé letní dny či dokonce tropy, snad kromě toho pondělí.;-)

414
# 22.08.2024, 07:36

JZ výhledově opět o něco chladnější, takové pohodové srpnové teploty, teplo, nikoli vedro.
Srážkově zatím srpen ideální, i co se rozložení srážek týče..
1.dekada 30mm, v druhé 60mm a i v té třetí dekádě to vypadá na občasnou zálivku..
Není co řešit..
V příštím týdnu bych očekával nastartování růstu hub...

# 22.08.2024, 08:09

ludvicek
Pravda. Tuřany je lepší srovnávat se stanicí na Ruzyni. Doksany je dobré srovnávat se stanicí podobnou, což je jistě Lednice, Brod nad Dyjí nebo Strážnice.

Fakt je, že třeba Brno-Tuřany jak uváděl Tommy měly nejvyšší průměrnou měsíční denní teplotu 23-23, tam to ale dělají hodně ty minimální teploty. Tuřany jsou jedny z nejteplejších stanic na minimální teploty.

89
# 22.08.2024, 08:11

Lucina
Ty srážky tady na in a jiných modelech neberte vážne,realita je vždy úplně někde jinde,ale zase mi to maluje tropický týden.:(

in-počasí
# 22.08.2024, 08:34

Tohle, vážení, je opravdu smutné..

70
# 22.08.2024, 09:24

Jo tady ty jejich předpovědi vážně moc neberu kor se srážkami.. vedro bude pořád to je mi úplně jasné a chce se mi z toho brečet už to nedávám jak se nedá nic dělat, dnes aspoň příjemně zatím

# 22.08.2024, 09:58

Aidamko_
Doksany,skoro stejně,jako Kopisty mají v tomto typicky letním období (jasné dny i noci) vysoká maxima a naopak nízká minima,proto průměrná teplota tak nevyčnívá.Srovnáním stanic Praha-Ruzyně a Brno Tuřany jsem překvapen,protože ta ležící SZ směrem má i o dost vyšší n. výšku.

# 22.08.2024, 10:13

TomasMost
Souhlas. Ruzyně je nesrovnatelně jinak umístěná, než Tuřany. Doksany a Tuřany, podobná nadm. výška, stejně jak Mošnov nebo Holešov. Na srovnání stanic ideální. Doksany úplně mimo zástavbu. Ostatní přeci jen s okolní zástavbou, nebo betonovými plochami. Ale dejme tomu. Ruzyni můžu srovnávat třeba s Náměští. Lednice nebo Brod, umístěné v obci, nebo na pozemcích u domů. Strážnice umístěná u domu, na pozemku, uzavřeném ze Z, V a S stromy. Všude jsem se byl podívat. Co se týče Doksan, denní průměry budou vždy nižší, vzhledem k nízkým minimům, prostě umístění neovlivníš

# 22.08.2024, 10:27

A ještě menší dodatek ke stanicím. Na SZ toho moc není ke srovnání. Absolutně nejteplejší oblast v Čechách, a kolik je stanic, v nejběžnější nadmořské výšce, do 300 m.n.m.? Celkem nula, ORP Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Bílina. Akorát jedna mimo zástavbu v Doksanech, v ORP Roudnice. A kolik je v podobné oblasti na jihu Moravy? Za mně 13 stanic. Z toho vždycky něco vytáhnu ;-)

126
# 22.08.2024, 10:27

TomasMost
Lerak2
Tuřany jsou o zhruba 100 metrů níž než Ruzyně, to je pravda, ale je to v obou případech prostě placka na kraji města s podobnou infrastrukrurou. Připočtěme Ruzyni 1°C za nadmořskou výšku a jsme na svém.

Mimochodem, Doksany jsou zase o skoro 100 metrů níž než Tuřany.;-)

# 22.08.2024, 10:33

ludvicek
No ale Ruzyně je na nejvyšším místě nad Prahou, celá ta oblast ke Kladnu a dále je okolo 400 m.n.m. Tuřany jsou v podobné výšce, jako 80% Brna. To je jak kdybych chtěl srovnávat Ústí-Kočkov, 99,9% města je níž. Vypovídací hodnota nula. Stanice o cca 250 metrů výš, než centrum města :D

# 22.08.2024, 10:36

ludvicek
Kdyby bylo letiště v Brně, jako v Praze, tak je někde v Soběšicích nebo Útěchově. A to by taky moc nešlo srovnávat. Stačí se podívat třeba i na Vary, rozdíly stanic ČHMÚ ve městě, a nahoře nad městem na letišti, klidně 3 nebo 4 stupně

126
# 22.08.2024, 10:54

Lerak2
A kdyby byly Tuřany jak Doksany, budou ležet 50 metrů pod Svratkou;-).
Dobře, možná není optimální srovnání dvou letišť, ale platí to i u těch Doksan.

# 22.08.2024, 11:02

ludvicek
Nejsem tedy tabulkář,ale Ruzyně je podlle mě chladnější,jak Tuřany,a to ve všech ročních období.Doksany sice leží o cca 80m níže,jak Tuřany,ale zase jsou na SZ.

306
# 22.08.2024, 11:17

jack
Tam na JV JMoravy dají možná i 24-25 tropických dní za měsíc počínaje začátkem vlny veder od toho 7.8., to je neskutečné a ještěže jsem vejš, tohle už je moc a to mám teplo myslím rád, dnešních +10°C ráno na mě dost kosa.

Lanžhot

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.