Diskuse o počasí V novém týdnu dorazí ochlazení, ale v závěru se opět oteplí
Vcera 21.07.2024 teploty podle mapy na in-pocasi.cz ze 43 SYNOP a vice nez 200 soukromych stanic. Noc 20-21.07.2024 nebyla tropicka na zadne stanici. Prez den byl tropicky den na velke casti republiky (mimo vyssi polohy). V noci 21-22.07.2024 pak bylo teplo hlavne na zapade z duvodu vetsi oblacnost. V Praze se vecer objevila prehanka-bourka.
22.07.2024 vzhledem k oblacnosti na zapade byla na nekterych mistech noc tropicka (Praha, Stredni Cechy). Prez den byly v Polabske nizine stale letni dny. V jiznich, JZ, Strednich Cechach a na Vysocine i v podkrkonosi se vyskytly prez den bourky, hlavne na jihu Cech silne, s uhrny srazek i prez 40 mm. Na vysocine bylo z duvodu srazek chladneji hlavne na Vysocine. Na jiho-vychode CR vsak stale bylo velmi teplo, i vysoko nad +30 °C.
Situace 21.07.2024 17 UTC (GFS00+17 hod) ve Stredni Evrope - tepla advekce a v Jiznim a vychodnim Nemrecku tvorba bourek, v CR zatim jen okrajove. Tropocke teploty v nizsich polohach v cele CR. Podle techto 3 map se celkem snadno daji odhadnout bourky i jak moc teplo-dusno bude. K 17 UTC (19 SELC) bylo CAPE a Lifted Index nejvyssi. Na zapade CR se prehanky-bourky i vyskytly.
Zdroj:
https://www.wetterzentrale.de/en/topkarten.php?mod...
Jak jsem tady dopoledne slíbil, posílám ještě dopočítaná data průměrů, minim a maxim za 14 dní. Brno a Doksany byly málo. Tak jsem tedy spočítal Břeclav a Sudoměřice. A k tomu Litoměřice. Víc jsem zatím nestihl. Vždy se jedná o průměry z více stanic, ale vždy stejného počtu, z každého místa.
Litoměřice
Max 31,85°C
Min 17,51°C
Sudoměřice
Max 31,60°C
Min 18,61°C
Břeclav
Max 31,39°C
Min 18,55°C
Lerak2
Na to,že měl být SZ po většinu tohoto období chladnější,než JV,tak to možná platí jen u min.teplot.Možná by stačilo porovnat Doksany s Břeclaví (pokud není ovlivněna zástavbou),ale za všechny tři letní měsíce,mají i skoro stejnou nad.výšku.Takové porovnání nejteplejších míst SZ vs JV / léto 2024.
TomasMost
Asi není problém, udělat i výsledky pak za léto. Ale jak už jsem psal, radši srovnávám podobně umístěné stanice ČHMÚ. Ještě jedna zajímavost. Doksany jsou jediná stanice, v letošním meteorol. létě, kde vždy bylo maximum nad 20°C. To nemá ani Hurbanovo A dneska taky tady proběhlo vysmívání, že nebude na SZ tropický den. Ano, Doksany nakonec 29,1°C, takže tam těsně nebyl, v blízkém okolí nakonec ale ano. Na to, že většina jižní Moravy měla maxima nejčastěji okolo 31°C, a to na krátkou chvíli, tak to pro SZ není úplně špatné, kde bylo po většinu dne slunečno a beze srážek
TomasMost
Tak průměrně na JV tepleji bylo než na SZ, denní maxima se.mohou lišit a na SZ není jen stanice v Doksanech nebo v Litoměřicích, která pro jistotu není ani zde na In počasí, proč asi....
Lerak2
Hele, když si detailně rozkliknes stanici v Doksanech tak uvidíš, že denní maximum 13.6 bylo 19,5 což je pod 20 stupni. Že ty ten průměr počítáš jen z těch sloupců kde jsou zaokrouhlené hodnoty, 3.6 taky bylo pod 20. A nebylo v těch Doksanech včera jen 28,7 - aspoň tak to píšou tady na In počasí.
jako fakt se brutálně ochladilo až čumim, jak vychladl byt, normálně jsem musel pro mikinu jak se klepu, dokonce popraskaly trubky
TheRealStormCZE
Vsak to je ta studená fronta, nás Když včera přecházela kleslo to venku z 32 na 27, pak to ještě trochu vylezlo nahoru. V noci to nešlo pod 22 ( před frontou jsme TN neměli) a dnes zase skoro 29...v Bytě prudké ochlazení z 29 na 28... Dvě peřině mám nachystané
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.