Diskuse o počasí V polovině pracovního týdne se opět rozprší
Hlavně ať už pořádně zaprší.
skupsw24
Pěkný u nás se tolik hřibům už nedaří vždycky byly plný košíky a teď jen sem tam, jinak se podél s úlovky tady k tomu určenému tématu https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-4-5590-Houby_a_h...
swan1
Jsem zklamaný. Ty jsi tu za někoho, kdo má pořád nějaké postřehy a zdánlivě se vyzná a přitom jsi zcela na omylu. Evidentně vůbec nechápeš, že srážkový stín nezávisí na tom kolik přesně mm spadne na návětří a závětří. A co jako, že na návětří spadne relativně míň mm? To je úplně jedno, srážkový stín se stejně vytvoří a to je důvod toho modrého fleku v okolí Budějovic.
aura_33
Relativně??
40 nebo 6mm, jj , to je relativní rozdíl jak vyšitej..
Já tu jsem za sebe..
A o srážkovém stínu Šumavy se s tebou dohadovat nebudu..Já v něm s dovolením bydlím, už 55let
Srážkový stín na Šumavě funguje většinou úplně jinak..
Šumava při opravdu silném větru vezme většinu srážek jen těsnému příhraničí a Pošumaví, dál ve vnitrozemí nějaké srážky pak často znovu naskočí...
Ten vítr 50-70km není nic, coby ze Šumavy dělalo úplného žrouta srážek pro její závětří..
Při takovém větru propustí do vnitrozemí ještě poměrně dost...
swan1
Bohužel existují základní fyzické principy, které prostě fungují a je jedno, jestli bydlíš na Šumavě nebo na Marsu. Bohužel píšu, protože je zcela ignoruješ a máš opět svoje vlastní vymyšlené vysvětlení, abys se tu mohl s někým dohadovat. Každý odborník ti řekne, že je to srážkový stín, ale pro tebe prostě ne. Tvoje věc.
aura_33
Tys tady vypíchl Šumavu, protože na Budějovicku vidíš modrej flek..
Jenže ten je tam prostě proto, protože hřebeny jižní Šumavy mají dostat podle Aladina jen 6mm, nikoli 40-50 jako třeba severní hory..
Šumava tedy pustí dle Aladina na J Čech celou třetinu srážek..To je fakt slabý odvar toho, co pohoří při opravdu silném větru dokáže svému závětří ve srážkách vzít...
Hřebeny klidně budou mít 60-80, a závětří jen 5 nebo 2mm...
Závětří se samozřejmě projeví, ale při těchto rychlostech větru to ještě není nic zásadniho..
swan1
Právě že je to úplně typický srážkový stín. Nekoukej na absolutní čísla, ale na poměr.
Na jižním hřebenu Plechý a okolí máš nějakých 10 mm, v závětří máš podle barev nějakých 0,5 mm ale i míň, takže jsi na cca 20 až 30 násobku srážek.
Tak proč vůbec popíráš srážkový stín? Prostě tam je.
aura_33
Já ho nepopírám, to jen ty ho zveličuješ.. právě na té Šumavě, jen kvůli té modré barvě..
Zkus pochopit, že na Budějovicku má spadnout tak málo, protože i v Bavorsku na návětrných hřebenech to tam Aladinovi háže pouhých 5-10mm..
Ten srážkový stín nějaký bude, všude v ČR, to vůbec nepopírám.
Ten stín za Šumavou nebud eale o nic silnější, než jinde v ČR..
Často při silnějším Z proudění naopak Třeboňsku, Budějovicku, Krumlovsku už nějaké srážky znovu naskakují , narozdíl od těsného Pošumaví kde je úplně srážkově vymeteno ..
Každá situace je jiná, drobné odchylky směru a síly větru umí čarovat...
Stejně to nakonec dopadne jinak, než si to modely malujou..
VHK
Ano,pravda, takhle nízké noční i denní teploty růst hřibovitých hub značně omezí, bohužel..i když vláhy bude dostatek..
Tak to vypadá, že dostane průplach severní polovina ČR. Zaslouženě protože poslední dobou pršelo spíš na jihu.
swan1
Na houby to takový vliv nemá. Pamatuji houbařské žně, i když byla ráno jinovatka na otevřeném prostranství nebo sbírání pěkných zdravých praváků smrkových v půlce listopadu v bundě při dešti, větru a teplotě asi +7°C odpoledne a bylo jich celkem dost, rostly i jiné druhy. Vliv teploty se přeceňuje, stejně jako množství srážek. Podle mě houby ovlivňuje magnetismus. Souvislost mezi růstem hub a počasím z vlastních zkušeností je poměrně malá a hodně se přeceňuje.
aura_33
Mýlíš se..
Na houby má nízká noční teplota obrovský vliv..
Jakmile nastoupí chladné noci, cca 0-5°C, hromadný růst hřibů to zarazí.. Žádné žně už se pak nekonají..
Ještě to pak nějaký čas dojíždí, rychle slábne, najdeš občas, tu a tam nějakého, ale nic víc..
Souvislost růstu hub s počasím, vláhou a teplotami je zcela zásadní...
Souhlasím s tebou v jediném, jiné druhy rostou dál, ano..
Houbařit se dá i v pozdním podzimu a v zimě, sice omezeně, ale dá..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.