Diskuse o počasí V příštím týdnu přijde obleva, sníh bude tát i na horách
Today
Ono se oteplí už během dne a večer a v noci pak ještě více..Potíž je v tom, že až to zvlhne, posléze zmokne, už to znovu nezmrzne..i noční teploty budou v týdnu v minimech 0 nebo lehce nad.a přes den stále nad 0..
Ale i tak, i přes tu nadcházející oblevu asi málokdo na podzim čekal, že by úvod letošní zimy mohl být až takový, jaký je..a to i , či především, v nížinách..
To už tu ,, pár,, let nebylo..
Tak dnes jsem se těšil, že se i tady konečně dočkáme ledového dne, ale ouha. Stále zavalíno nízkou oblačností a i když si Aladin šel stále za svým a předpovídal na celé V Moravě celodenní mráz s teplotou kolem -3°C již teď před desátou je jeden nad nulou a až se to protrhá bude ještě daleko víc. Takže opět vedle jak ta jedle. Dříve bývala nízká oblačnost daleko méně a víc slunečního svitu a mrazu. Poslední roky se tvoří ať je prouděni od jihu, severu, je to vlastně jedno. V prosinci zatím jeden slunečný den. Jak říkam, od dubna bude mrznout pořád.
Upřímně díky institutu AER a vyhlídkám klimatických modelů, zejména ECMWF jsem čekal, že bude začátek zimy takový jako je, ale i tak mě překvapila síla ochlazení a toho, že zde leží nejvíce prosincového sněhu za 36 let.
Oteplení dle Aladina bude zítra max do 0°C, ale dle GFS až k +3/+4°C, takže si všímám docela velké nejistoty modelů. I úterý je v podání Aladina max 0°C, ale dle GFS 3°C. Pokud bych vzal v úvahu to, jak vyšla předpověď na minulé dny v mé lokalitě, tak věřím modelu Aladin, ale GFS zase blíže trefuje minima.
Today
Však leda ten poprašek napadne, ale slehne to jak u mě, tak i u tebe. Nemá to šanci přežít, a i přes fakt, že zde jsou maxima kolem 0. Před vánoci se snad ochladí a napadne sníh nový, ale doufat, že to v Polabí 10 dní přežije bez mrazů je celkem troufalé.
No tak třeba pro mé místo pozorování je Aladin úplně k ničemu, pokaždé nesmírně podhodnocuje jak ranní, tak denní teploty, na víkend nám ukazoval 2 ledové dny (ještě jsme žádný neměli) a realita je taková, ze včera bylo po většinu dne nad nulou a dnes taky a o ranních minimech raději nemluvím vůbec. Model za všechny prachy
Tak tady ještě před frontou sem tam slabá sněhová přeháňka dnes..
Ale ve výšce už se pomalu nasouvá nad ČR oblačnost TF. Dle predikcí se nejdříve
projeví srážkami i oteplováním na SZ(což zní logicky, když postupuje od SZ.. ) tedy Ústecko, Karlovarsko, Plzeňsko, následovat bude Mělnicko a PHA západ a tak dále..
kuba
https://mkweather.com/ecmwf-6-week-forecast-for-eu...
Vypadá to na podprůměrný měsíc teplotně a srážkově nadprůměrný, tak uvidíme. Vypadá to moc hezky. Pokud by někoho zajímalo jak bude v USA, tak to sem přidám taky. Tam to zimně moc vypadat i nadále nebude.
https://mkweather.com/ecmwf-6-week-forecast-for-th...
Uvidíme co bude.
Aidamko1
Podprůměr v teplotách je s velkým otazníkem, vždyť v Tuřanech má nejchladnejší den průměrnou teplotu -1,2 °C, přičemž nejteplejší den měl + 5,3°C (bylo to 2. 12.). Takže začátek zimy byl řekněme o sněhu, o mrazech se však nedá hovořit ani v nejmenším. Není všechno zlato, co se třpytí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.