Diskuse o počasí Do Česka vpadne zima, čeká se mráz i sněžení
Taky že dnes to spočítat neuměl. Dnes Aladinovi zde na východě nevyšlo téměř nic. Ani množství srážek, ani skupenství a teploty byly taky úplně vedle. Takže dnes opět za pět.
Ale bylo to rozhraní a tam jsou vždy problémy. Na druhou stranu, jsem ode dneška, co se sněhu týká, ani nic nečekal. Jediné co mě štve je ,že zas nakydalo tolik vody v tekutém stavu.
Teď jsi zkuste představit, kdyby se tato kalamita udála v Praze...
Taky vám připadá letošní počasí nespravedlivé? Všechno špatné schytá Morava ?.
mira1
Uměl. Srážky výborně, teploty jen trochu vyšší na východě Zlínska (to bych nevyčítal), jinak spíš ok. Jste měl smůlu, že teplejší zóna vyšla na vás. Ale pro uklidnění, z těch cca 12 mm je na zemi cca 2 cm sněhu, takže je to jedno, jestli +3 nebo +0,5... Zem je teplá.
Miriam
Teď jsme těch sněhuláků udělali s dcerou mraky, já ale radši přihrnoval sníh ke stromům na náměstí, které chudáky samozřejmě nikdo ani při suchém podzimu nezalévá (deformace). Na zahradě to určitě kolem těch 10 cm bude, k ránu má teplota klesat možná až někam k -4-5 a při mírném inverzním JV větru přes den nad -1 nevystoupá, tomu říkám luxus, kdysi to takhle bývalo častěji no.
mira1
Také potvrzuji, že Aladin to spočítal hodně přesně. Pro mou lokalitu nemám výtky, sníh s deštěm maloval od 12.hod, plné sněžení od 16.hod. Přesně toto nastalo. I ostatní lokace, které jsem včera projížděl, se potvrdily. Srážek maloval 15-20 mm, realita je zatím 22 mm. Takže také spokojenost. A do poslední chvíle se vědělo, že to rozhraní bude hrát roli i na pár desítkách km. Což se potvrdilo. Krajní SV, V a JV zůstal až do 17.-18.hod v dešti i ve středních polohách, ale to také sedí jak to model počítal.
Yurri
Kéž by to tak bývalo častěji - prosincová zima je nejkrásnější (nicméně alespoň v nížinách hodně vzácná).
-------------------
U nás se po 20. hod. jaksi začalo oteplovat (oproti mému očekávání). Teď už padá spíš déšť se sněhem a hodně kape ze střech. Zajímalo by mě, čím to je...
Nový GFS aktuálně na neděli maluje pro východní polovinu ČR dvě vlny sněžení. Ranní a odpolední. Pokud to vyjde, tak v mé oblasti by při teplotě na 0°C by mohlo napadnout 5-7cm těžkého a velice mokrého sněhu.
Uvidíme jak to budou modely posouvat a měnit.
Tak nám nakonec napadlo alespoň těch 5cm (přesně z 5mm srážek). Štěstí bylo, že téměř 2 dny předtím už mrzlo i po celý den, takže sníh se celkem slušně drží.
Aktuálně se vyjasňuje a teplota letí dolů. Ve 2 metrech -3°C, přízemní teplota -5°C. Jestli se vyjasní více, tak se sněhovou pokrývkou bysme mohli dát docela slušně mrazivou noc.
Ta neděle je za mě pořád otevřená. ECMWF luxusní (12cm), Meteoblue (10cm) taky super, Icon + GFS průměr tak od 5 do 10mm srážek, Aladin cca podobné množství jako dnes. Zatím jásat nebudu, protože po zkušenostech se obávám, aby se to nevymazalo nebo neodstřelilo opět někam k východu. Zároveň se budeme "modlit" za podmračenou sobotu, aby nám současný sníh posloužil jako základ pro další příděl.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.