Já už cítím předjaří, už 3.den je vidět přeci jen modrá obloha a díky větru mlha nehrozí a hned je to veselejší, max. teplota se v této části Vysočiny všude motá kolem +1 až +2, nicméně bude teď 2 dny spíše zamrzlo, už aby dorazil čtvrteční profuk.
Yurri No ještě uvidíme co bude okolo toho 10.2. a pak už bych to možná viděl podobně...Už jsem tak nějak nedočkavej, kontroluju semímka a připravuju si pěstební nádobu na předpěstování, nově vytápěnou, takže si to pěkně zreguluju, když nebude teplo a má to i ledkové svícení s laděním denního režimu, jsem to odkoupil od známého, který cosi na půdě pěstoval.., ale na exotiku to bude perfektní, musím držet teplotu okolo +25.. A jak už je dýl vidět, začínají mne "svrbět" ruce, to jo. momentálně už padá teplota dolu +0,5 polojasno, asi to do rána dá do těch -5..
Asi to byl opravdu úlet to neproniknutí Atlantiku dále k východu, protože všechny modely se shodují, že se oteplí ale spolu s tím budou na teplé frontě slušné srážky a na jejím čele zprvu sněhové. Vypadá to tedy na starou dobrou atlantickou teplou frontu. Nejdříve nakydá klidně 4-6 cm i v nížinách, aby to do druhého dne bylo pryč.
F4 4-6cm v nížinách na teplé frontě? To je fakt nesmysl, stačí že se v noci zatáhne, trochu foukne a je +2...
Jinak GFS tam má zajímavé teplotní rozhraní+prudké ochlazení a je to hodně nejisté, zřejmě JZ půlka republiky bude teplejší a více srážek, než SV půlka.
VHK No vzhledem k tomu, že v Brně má být dle GFS ve středu k +10 a v Čechách max k +8, tak asi východ nezůstane nejchladnější, nebo tedy jak kde. Každopádně jsem rád za to teplo. Je to nejlepší varianta pro mě jako milovníka horkého léta.
aura33 Pamatuji si doby, kdy tomu tak bylo. Většinou to ale bylo po silnějších mrazech a na čele fronty slušně sněžilo. No poslední výstup opět stáhnul čtvrteční oteplení zpět do Německa a celkově mají být teploty o 2°C nižší než ještě včera. Díky tomu bychom měli J až JV proudění se srážkami, což je super. Ale ještě je to daleko.
No ale to, co tam GFS má na konci 1. únorové dekády jsem ještě neviděl. Arktické dny a v noci pod -20. Z toho bychom si sedli na zadek, protože už to skoro nikdo nečeká. Mráz by dorazil až do Lisabonu a to už je skoro extrémní. Odchylky ve 2m -12 až -17°C.
Tak zatím by to šlo. Dnes pěkně mrzne (ráno -7°C, teď už zase pod -6°C) a přes ten prašan pěkně promrzly i ty mokré vrstvy vespod. A šlo by to dle výhledu i do neděle. V pátek to sice zřejmě pěkně proprší v neděli zmrzne. Ale co bude dál?
aura33 A vy vite, ze je to kravina? Vy to fakt vite? Tenhle zbytecnej a hloupej komentar vuci tem, ktere to zajima, ste si mohl fakt nechat v supliku..
Tutugon Ja taky netouzim rano v -20 rozdejchavat auto.. Ale tenhle vpad arkt vzduchu, jeho moznost, rozebira spousta serioznich meteorologickych instutuci, Norove, Nemci..atd, neni to zadnej ojedinelej ulet GFS...
No nakonec zcela jasná věc, že se ve čt oteplí a přejde fronta už tak jasná není. Ideální by byl stav, který je v předpovědi teď - zastaví se to nad námi, budou srážky ale moc se neoteplí. Jinak ten únorový mráz už tam GFS nemá. Ale byla to opravdu bezprecedentní podívaná.