Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes opět mlhy a nízká oblačnost, zítra se od severozápadu rozprší

Diskuse o počasí Koronavirus intenzivně zasahuje oblasti s výrazným znečištěním ovzduší

81
# 19.03.2021, 20:34

ota
Tedy, nechtěl bych do toho hlouběji zabredavat, ale juesej nás možná nekupovalo, ale na konci 2.sv.valky to tu jejich bombardéry doslova rozsvihaly na padrť, civilní domy, památné, továrny a zemřely tisíce Čechoslováků http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/pravda-o-bo...
Při osvobozování Československa zemřelo 140 000 Rudoarmějců, 130 Američanů.
Pokud jde o okupaci, tak nás neokupovali jen Sověti, ale byly to státy Varšavské smlouvy (mimo jiné- NDR, Polsko,Albánie, Maďarsko, Bulharsko), Rumunsko od tohoto odstoupilo. Takže měřit stejným metrem, ta zóna vlivu jednotlivých mocností byla určena a dohodnuta hned po 2.sv válce vítěznými státy(SSSR, Británie, USA).

ota
2430
# 19.03.2021, 21:42

palma
S tím naprosto souhlasím.
charlie
To je celkem logické byli jsme továrnou Německa a tudíž bombardování našeho území dávalo smysl. Já vím, že to byly státy Varšavské smlouvy, ale nebudeme si nalhávat, že Maďarsko nebo NDR mělo srovnatelný vliv na to rozhodnutí jako Sověti. Já nemám nic proti běžným Rusům, ovšem Ruská vláda je pro mě náš nepřítel, bohužel. To co dělají Rusové na Ukrajině je pro mě jasným důkazem, že se nijak nezměnili. A upřímně, byl jsem jak v Rusku, tak v USA a kdybych si musel vybírat kam odejdu, tak jednoznačně Spojené Státy, ta životní úroveň je tam úplně někde jinde. Navíc i když tam má demokracie dost nedostatků, pořád tam je. Rusko už si na ni ani moc nehraje. Podobné je to i s vakcínou Sputnik V, alespoň podle vyjádření většiny našich odborníků odvedli Ruští vědci skvělou práci, ale téměř nikdo nevěří úřadům a kvalitě výroby v Rusku. Chápu, že pohled na geopolitiku má každý jiný, ale pro mě rozhodně raději USA než Rusko. I když doufám, že jako Evropa dokážeme být sami dost silní a nezávislí.

81
# 19.03.2021, 21:53

ota
Válka byla rozhodnutá, bombardování bylo zcela zbytečné.
Současná situace s Ruskem je pro mě nepřehledná, vadí mi asi nejvíc ta až hysterická rusofobie. Nejnověji pláč Bidena na ovlivňování voleb Ruskem, už neví, co na Putina hodit.

ota
2430
# 19.03.2021, 22:05

charlie
To byla, ale bombardování našich továren pád Německa urychlilo a v důsledku zachránilo víc životů, než kolik jich padlo. Množství zbraní, které se u nás vyrobilo bylo bohužel obrovské. Pro mě si zato Rusové můžou sami, do dění v Gruzii a na Ukrajině sem proti dnešnímu Rusku nic neměl, ale tímhle mě přesvědčili, že se od dob Sovětského svazu nezměnili a pořád mají okolní státy za území svého vlivu. O tom, že Rusové do voleb v Americe zasahovali bych nepochyboval, ale nevěřím, že se snažili dosáhnout vítězství konkrétního kandidáta, jako spíš rozdělovat společnost. Což se jim velmi dobře daří, bohužel zato podle mě můžou hlavně sami místní politici. Ale abych Rusko nedémonizoval, ze rozhodně větší hrozbu pro nás vidím spíš Turecko. No a v poslední době asi i Činu. A každopádně beru i jiné názory, jen mně je prostě bližší západní styl života. A raději přecházím zpátky k diskuzi o počasí, ta je výrazně snaží a jasnějsí.:)

305
# 20.03.2021, 09:36

ota
Rusové se snažili ovlivnit volby pro Trumpa zcela jednoznačně, mají na to velmi propracovanou strategii a věnuje se tam tomu dost chytrých lidí. Na Amících se mi ale líbí, že pokud to odhalí, jdou po tom do posledního dechu, ta důslednost při průseru je parádní - kéž by to tady jen někoho napadlo, ale tady projde všechno všem a pak to vypadá, jak to vypadá.

Nevím, kterej machr povolil antigenní testy na plošný záchyt viru, ale moc chytré to rozhodně nebylo: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rozhovor-imunolo...

81
# 20.03.2021, 11:58

Yurri
Když už k ničemu jinému testy dobré nejsou, tak alespoň jsou dobré v tom, posouvat firmy víc a víc ke dnu.
P.S Obě strany, si nemají vůbec co vyčítat. Američan ma zašpiněne a zakrvácené pracky v mnoha státech, kde se snazil nastolit demokracii po svém a samozřejmě má stále nesmazatelně na triku svrhnutí atomovek na japonská města, to je jedna z největších spin.
Evropa a USa soustředí na Rusa, ale Čína, Turek, arabský svět jsou jim u p...e, zvláštní.

ota
2430
# 21.03.2021, 19:35

charlie
To jste vystihl perfektně. Chce to pohyb a měli byste zhubnout, ale sportovat mimo katastr vaší obce nemůžete. To už je neskutečný...

419
# 21.03.2021, 19:40

ota
Nekibicujte a koukejte třeba plavat...doma ve vaně, nebo běhejte na zahradě okolo hrušně..:D:D:D

305
# 21.03.2021, 20:52

Níže je článek z roku 2006: ČR je na pandemii připravena údajně skoro nejlépe a Evropa má už skoro hotový celoevropský pandemický plán a jak to dopadlo, stejné to je s klimatickými akčními plány, cáry papíru, teď už je vám to všem snad opravdu jasné? Tyhle věčné optimisty nechápu, realita je horší než nejpesimističtější varianta, to je jediná jistota, dobře známe z počasí a ekologie.
http://www.enviweb.cz/58368

# 22.03.2021, 07:15

palma
Tenhle článek mě také velice zaujal. Dává mi naději, že nejsme všichni jen fanatické ovce, že také existuje někdo kdo má v hlavě rozsvíceno a hlavně se nebojí říci otevřeně svůj názor.

70
# 22.03.2021, 07:56

*Já včera četla, že máme 1,5mil vakcín v ČR, naočkováno 182.000, asi někde chyba v tom našem manažerovy na očkování ..nemám už slov na tohoto zmet....*
Ještě nám bude říkat ať zhubneme!!!!!!! Co toto je za......
Neříkám,že jsem od začátku korony nezhubla díky tomu 13kg, ale nejdřív nám omezí pohyb ještě nás nutí mít náhubky na hubě a chce ať sportujeme??!!

Edit: moje chyba, špatně jsem to pochopila

419
# 22.03.2021, 08:10

Abych se ho zastal..tech 182000 je nevyočkovaných, 1 350 000 je celkem naočkováno z toho 350 000 má i druhou dávku..

70
# 22.03.2021, 08:13

palma
Omlouvám se, to jsem to zase špatně pochopila :D

81
# 22.03.2021, 08:30

palma
Pollert je borec.
Tohle vystihl naprosto přesně...
Kdysi se u respiračních selhání zvyšoval PEEP (trvalý přetlak v dýchacích cestách) v domnění že se dostane více vzduchu do plicních sklípků. To funguje chvíli, ale pak to může vést k destrukci plicních sklípků, pneumotoraxu, přetížení srdce s projevy hypotenze se snahou o doplnění objemu a začarovaný kruh je rozetnut fatálním průběhem. Tyto covidové plíce mají také trochu jiný mechanismus poškození, než jsou známé bakteriální infekce, nebo plicní edémy a u starých lidí asi mohlo dojít ke snadnějšímu poškození plicního parenchymu. Mám obavu, že kde došlo k překotnému napojování nemocných na ventilátory, sice v dobré víře, mohlo dojít výše zmíněným mechanismem k tragickým průběhům. I to je důvod k akcentaci neinvazivních ventilačních technik např. hodně v posledních letech oblíbený HFNO (High Flow nasal oxygen), kdy pacient nemusí být udržován v umělém spánku. Ale i taková ventilace je pro nemocného fyzicky dost vyčerpávající.

A teď budu trochu spekulovat. Nemohlo to být jednou z příčin mnoha úmrtí v Bergamu? Mohlo, ale je to spekulativní. Neznám jednotlivé případy, ale je celkem známé, že když napojíte starého a polymorbidního člověka na umělou ventilaci, tak za několik dní mu začnou selhávat orgány a je zle. Navíc těžké respirační selhání je u covidu velmi komplexní a taktika se mění podle stavu plic a srdce, a to vyžaduje opravdu dobrou zkušenost s intenzivní péčí. Já nevím kolik takových lékařů tam bylo. Také se spekulovalo, že se ti pacienti již s minimálními příznaky navezli společně do jedné nemocnice a vznikla tam obrovská virová nálož. Ale pravděpodobně by umřeli stejně.

V rukou nezkušeného lékaře se plicní ventilátor může stát smrtící zbraní. Zkuste létat stíhačkou, když máte papíry na větroně.

Srdíčka na rouškách to nespraví
Už jste zmínil, že média nezvládla svoji roli a pomáhala šířit paniku….
Nevím, jestli to bylo médii, ale panika zachvátila primární péči, respektive došlo k jejímu selhání. Když jsem řekl, že mnoho z těch 24 000 mrtvých může jít na vrub selhání primární péče, tak se do mě pustili praktici. Ale já vycházím ze své zkušenosti. Pracoval jsem deset let na emergency. A staří lidé často ani nepoznají, že mají teplotu. Nepoznají, že je něco špatně, že mají nízký tlak. Třeba nečůrají 14 dní, mají selhání ledvin, ale oni si toho prostě nevšimnou. V době míru přijdou příbuzní, všimnou si toho a staří lidé se dostanou k praktikovi. Fungovalo to tak desítky let. Ale na jaře 2020 se něco zastavilo. Řeklo se: nikam nechoďte. Hlavně nechoďte za příbuznými, protože je zabijete. A celý život si budete vyčítat, že jste zabil své rodiče či prarodiče. Kdo to jen lidem řekl?

125
# 22.03.2021, 08:33

charlie
Myslím si, že ventilátor dostal jen ten, kdo by se během hodiny sám zadusil, takže v Bergamu by umřeli s i bez ventilátoru.

305
# 22.03.2021, 09:26

Říkal jsem hned, že jaro nebyl úspěch, ale průšvih, sice s dobrým koncem, ale ne na dlouho, navštěvovali jsme se s našima ne obden, ale 1x týden, dnes úplně normálně covid necovid, Pollert ale nenabízí řešení, jen popisuje následky a kritizuje rizika plošných uzávěr, to si dovedeme představit teď už snad skoro všichni, ale jak by to efektivněji řešil on už moc nerozepisuje, čekal jsem na to půl článku a nic, že nejde o délku, ale i kvalitu života a kontakt s příbuznými je přece jasný. Lockdowny jsem přirovnával ke středověku už na jaře, ať napíše podrobný postup svého zamezení šíření, když je ten lékař, co mi tady amatéři toho moc nevymyslíme.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.