palma
http://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/roudnice/
Uber 2 stupně ráno i odpoledne každý den a máš teploty na Řípu
Diskuse o počasí Čeká nás návrat letních a postupně i tropických teplot
Dneska je u mě zatím zataženo a pouhých 20,4 C. Jestli se nevyjasní k večeru, tak to tu na 24 C zatím moc nevypadá. Zítra už má být výrazně tepleji a to 28 C. Ve čtvrtek se možná dostanu k 30 C. Pak přijde hlavně pro Čechy ochlazení v pátek a v sobotu. Ochladí se u nich z 34 C k 29 nebo 30 C. U mě se ochladí asi o 2 C, takže docela nepatrně a to na nějakých 27,28 C. A do příští středy to vypadá , že se vedra zopakují. Na některých místech v Čechách a možná i na jižní Moravě neklesnou za celou dobu pod 30 C v maximech, ale nevypadá to tak hrozivě jako v neděli. Ochlazení pod 30 C na celém uzemí by mělo přijít mezi 1 a 3.8.
Nad naše území zesiluje příliv teplého vzduchu a teploty se tak postupně dostanou i vysoko nad 30 °C. Nejnižší teploty se očekávají v tomto týdnu ve Slezsku, na severu a východě Moravy. Hlavně dnes se sem dostává chladnější vzduch. V Ostravě se dnes v poledne teploty pohybují kolem 20 °C, zato v Plzni a v okolí Prahy je již 30 °C..... Více
Prostě nás čeká vrchol letošního léta.Navíc srážky se každým dalším výstupem odsouvají nebo dokonce zmizí úplně.Budou to perné dny pro nás všechy.
Když vidím ty teploty, tak si tu připadám jak na horách v 1200 m.n.m. Ostrava měla maximum lehce pod 23 C. Možná ještě nyní vyskočí, protože se vyjasnilo. Ale počasí dneska bylo u mě diametrálně odlišné než všude jinde. Zataženo, ráno slabý déšť a až teď se vyjasnilo. Zítra už by se k nám měly vrátit letní teploty a ve čtvrtek a možná ještě v pátek se dostanu nad 30 C. Příští týden je ještě nejistý, jediné co se dá říct jistě je, že se ještě více zhorší sucho. Současné modely očekávají návrat tropů i u mě od neděle do středy. Na začátku srpna by se mohla změnit synoptická situace a ukončit tuto vlnu veder. Pokud by vyšel příští týden samozřejme ,jinak u mě žádna vlna veder nebude. A byla by to velká zvláštnost za poslední léta, kdyby se od června do srpna nevyskytla v Ostravě ani jedna vlna veder. Definitivní ukončení veder v České republice může způsobit jedině ex-hurikán. . To se stalo např. v roce 2014, jinak léto ještě neřeklo poslední slovo.
Predators2
Myslím, že vrchol nastal už v červnu. Nepotřebujeme, aby se to zopakovalo. To nejhorší zase zažijí Čechy a hlavně Z polovina, která je už tak nejvysušenější. A ani není rozdíl oproti Z Evropě, jestli je v maximu 37 nebo 40, protože jim se tam aspoň brzy ochladí a mají 100x větší šanci na nějaké srážky. Tady mezitím totálně uschneme. V červenci už určitě pršet nebude.
Tomas1241980
Srpen 2014 byl fajn. Žádný vedro, srážky jakž takž. To už se asi nikdy nezopakuje. Srpny naopak bývají čím dál horší.
F4
Vzhledem k tomu, že možná patřím k jednomu z nejmladších uživatelů na této diskuzi, tak pro mě srpen 2014 byl celkem teplotní šok. Léta na počátku 21. století jsem ještě moc nevnímal. Počasí jsem začal vnímat a uvědomovat si ho až v roce 2010. Proto jsou pro mě maximální teploty pod 20 C v letních měsích celkem nezvyk. Ale kdyby něco takového přislo v 2. polovině srpna, tak už nebudu nijak rozčarovaný.
K tématu. Nově aktualizující GFS potvrzuje pro severovýchod naprostou pohodu až do neděle. Teploty do 30 C. Většinou v intervalu 27-30 C. Příští týden se počasí srovná a i u mě půjdou teploty výrazněji nad 30 C. Oproti jiným oblastem se bude jednat maximálně o 4 dny. Takže opravdu letos si tady nemůže téměř nikdo stěžovat na letošní léto v Ostravě. Není ani pod 20 C ani přes 30 C.
PS: Jenom jsem dopsal příspěvek a už tam zase v modelech vidím chladnější severovýchod než jihozápad a to dokonce i v příštím týdnu.
F4
Co se týče maximálních teplot možná.Podle mě vrchol léta by měl vypadat takhle.Alespon 7 dní nesmí maximální teplota klesnout pod 30 stupnů.Což se u nás letos ještě nestalo.Na konci června bylo vedro,ale bylo to ve 2 vlnách.3 dny přes 30 další 2 dny pod 25 a další 3 dny přes 30 stupnů.
palma
Novější výpočet u nás tropy posunul o den a zredukoval z původních pěti dnů na dva. Teď už se to začíná srovnávat s výstupy z Aladina. Ve čtvrtek tedy přece jen tropická třicítka asi padne. Na druhou stranu je stále poměrně suchý vzduch a vyšší teploty jsou vnímány přijatelně. Stejně tak ranní teplota klesají dost nízko.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.