Diskuse o počasí Čeká nás návrat letních a postupně i tropických teplot
Také už se těším na teplo ale mohli by být i bouřky vláhy je zapotřebí víc jak dost
Frekvence výstupů přiklánějící se k tropické variantě stále přibývá. Nejnovější GFS je unikátní i v průměru ansáblů, který se od 21 do 24.7 dostal nad 16 C v 850 hPa pro Ostravu, což už by znamenalo tropické počasí téměř na celém území a vydávání výstrah na vysoké teploty pro nejnižší nížiny. 2. výstupy po sobě už většinou něco znamenají. Pokud se potvrdí i 3. výstup, tak už se tropy nedají téměř vyvrátit a jistá podoba přijde. Ale to, že je průměr takhle vysoký něco znamená, A 21. a 22. červenec dokonce potvrzuje všech 20 ansáblů jako dny s teplotou nad 28 C v Ostravě takže v Polabí a na jižní Moravě 30 C. Celkově na venkovní aktivity bude nejideálnější úterý až sobota. Neděle už by i u nás měla být spíše na koupání, což je pro majitele koupališt dobrá zpráva. Většina z nich velmi vydělala už v červnu.
Tak zatím je tento červenec naprosto teplotně ideální. až na 3 dny a to konktrétně extrémně teplý 1. červenec a poté ty 2 dny na začátku týdne. Příští týden u mě má být příjemně teplé počasí idealní na cyklistiku. Jediná neděle by mohla být už trochu nad hranu idéalu, ale dokud není 33,34 C, nebo vysoká vlhkost, tak se dají venku dělat i jiné činnosti než se koupat. Poté už samozřejmě záleží na délce tropického počasí a na předešlé intenzitě. Týden od toho 22.7. může být už být na mnoha místech značně nepříjemný pro fyzické venkovní aktivity.
Tak ono je celkem zřejmé, že na sv budou teploty nejnižší, protože horký vzduch přijde od jihozápadu. Nevím s čím bych se měl smiřovat, pokud není přes 35 C, tak se to dá v pohodě přežít. Červen se u nás sice vyznačoval extrémní odchylkou od normálu, ale těch vyloženě nepříjemných dnů bylo pomálu. V Ostravě jsem zaznamenal 2 dny a to 11.6 a 26.6. A nebylo to ani tak kvůli teplotám, ale spíše kvůli zvýšené vlhkosti. To byly ty dny s Humidex přes 40 C. Dawe vy děláte jako by u nás mělo být přes 38 C. Ale to opravdu na sv nehrozí. A když už tak 1 den. Ale možná je pro vás jiná hodnota brána za nesnesitelnou. Hodnota nesnesitelnosti je asi značně subjektivní. Pro mě by to byla 40 C hranice a to v nejblížších letech v Ostravě nehrozí.
charlie Tak takové vedra by se u nás daly zařadit mezi pětisetletá. To nebylo dokonce ani v tom pekelném období od 6.8 do 15.8 2015. U nás jsou roky, kdy těch 35 C ani nepadne. Letos to bylo těsné a to toho 1.7. To bych asi dlouho hledal a asi bych ani nenašel pro Ostravu takovou vlnu veder.
dawe je otravný jak svítiplyn. Vše se tu točí kolem něj a jeho tropů až supetropů v Těšíně. Divím se, že dávno nedostal ban. Jsem tu chvíli, většina komentujících je v pohodě... ale skoro kdykoli otevřu stránky, poslední koment je od dawe. A furt dokola to samé jako kolovrátek...slova jako tropy, supertropy, peklo, ecák přitvrdil, k GFS si připočtěte pár stupňů navíc, hlášky které si už nedobrovolně pamatuju... toto mě fakt nebaví...
1/2 cervence skoncila teplotne lehce podprumerna viz mapka. Tento tyden zacne v podobnem duchu, az v zaveru tohoto tydne se vrati prumer az lehky nadprumer...
Bude samozrejme zalezet, kde presne se vytvori ta TV...Jestli primo nad stredni Evropou, muze po 3 tydnech dorazit dalsi vlna veder, GFS ale zatim maluje jeji vznik spis nad Z Evropou, takze by v CR bylo max 28-30, coz zase takova tragedie neni, kor po 2-3 tydnech lehkeho podpumeru...
Uvidime, kde se TV nakonec vytvori...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.