Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno s letními teplotami, odpoledne kupovitá oblačnost, zítra ještě tepleji

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

# 22.05.2026, 12:35

TomasMost
Ta logika s podprůměrnými srážkami by ve většina případů fungovala, ale vždycky záleží na celkových souvislostech.

Pokud byl stav sucha na začátku května výrazný a poté spadl průměr srážek za 1/2 května - sucho se výrazně zlepšilo.

Stav sucha v polovině května byl úplně jiný, než začátkem května.

Poté i když spadne podprůměrné množství srážek za květen, ve výsledku stav sucha bude stejný jako na začátku května.

Už mě to ale fakt nebaví... :D Stejně vím, že to nepochopíte, jelikož to jedno číslo je pro Vás jednosměrné a prostě nedokážete přijmout souvislosti a hlavně ukazatele sucha mluví úplně jasně... Došlo k zlepšení a nyní zhoršení = stejná situace jako byla začátkem května.

Ono je to jako někomu vysvětlovat, že 1+1=2 (metaforicky). Je to úplně max. komické, paradoxní, připadám si fakt divně...

Zkusím to ještě nějak s tou matematikou.

Stav sucha:

1 - žádné/slabé
2 - mírné
3 - výrazné

Srážky mající vliv na stav sucha:

-2 - dostatečné
+2 - žádné

Začátek května stav sucha = 3
Srážky za první polovinu května = -2
Rozdíl 3-2=1 - žádné/slabé sucho

Polovina května stav sucha = 1 (respektive 1,5)
Srážky za druhou polovinu května = +2
Součet 1+2=3 - výrazné sucho

Výsledek: Stav sucha bude na konci května cca stejný jako na začátku května.

# 22.05.2026, 12:45

AuraPočasí
Když je mokro, není sucho. Díky za vysvětlení.

# 22.05.2026, 12:56

AuraPočasí
Hele,mě je to Vaše krokování fuk,v průběhu května se zvyšují průměrné teploty,naplno startuje příroda,ten strom se začíná v závislosti na té teplotě přes listy chladit,nejen k tomu potřebuje vodu,ta se nemá šanci, aspoň tady z těch cmrndaček dostat hlouběji,ke kořenům,ne každý strom,rostlina si ji natáhne z větší hloubky,ale i tam v současné době chybí.Jak jste psal,Vás žádné sucho nezajímá,mě to ale před nastupujícím létem děsí třeba i proto,že nejsem slepej.

# 22.05.2026, 13:01

TomasMost
Já jsem za tu diskuzi rád, protože je to pro mě velké poučení, že nemá smysl tady někomu něco vysvětlovat, když to vše bere podle jednoho čísla.

Hele,mě je to Vaše krokování fuk,v průběhu května se zvyšují průměrné teploty,naplno startuje příroda,ten strom se začíná v závislosti na té teplotě přes listy chladit,nejen k tomu potřebuje vodu"

Tady bych mohl zase namítnout, že právě v této roční době je pod stromy často plný stín (v lese) - tudíž vlhkost z půdy se neodpařuje tak rychle, jako v březnu/dubnu, když stromy ještě nestíní půdu pod sebou. Většinou je vše trochu složitější. :)

Jinak mě sucho zajímá, ale ne v tom smysl, abych to nějak hrotil a trápil se kvůli tomu. Je to prostě externí faktor, něco co pro mě nemá jakýkoliv praktický význam.

A především sleduji Intersucho. Je to prostě TOP stránka, pokud jde o informace a přehledy o suchu - jejich data jsou prostě naprosto vypovídající a relevantní. Stránka funguje už nějaký ten rok, mají zkušenosti, metody, stránka vznikla pod týmem odborníků.

A co ukazuje intersucho? Že stav sucha bude na konci května cca podobný jako začátkem května. :D :D viz přehledový graf

Intersucho
504
# 22.05.2026, 13:04

TomasMost
No ještě bych Aurovi doporučil... když tak rád kouká na ty mapy Intersucha, a mapa od ČHMÚ je o ničem, aby kouknul na Intersuchu na mapku "kumulovaný stres" a poté na mapku "dopady na zemědělství" možná zjistí, že ty dvě mapky nějak prostě spolu korespondují.. ale asi jsou nesměrodatné, směrodatná je pouze ta jedna, kterou vybral Aura..:cool:, takže prostě krokuje podle mapy..Já teď zrovna s přestávkama makám na zahradě tady na Kladně, ta půda se nějak furt sype.. i v těch 25 cm hloubce.. a pramen, kurňa nikde.. budu muset víc Drill Baby Drill, třeba se zadaří...

# 22.05.2026, 13:06

AuraPočasí
Tady bych mohl zase namítnout, že právě v této roční době je pod stromy často plný stín (v lese) - tudíž vlhkost z půdy se neodpařuje tak rychle, jako v březnu/dubnu, když stromy ještě nestíní půdu pod sebou. Většinou je vše trochu složitější. :)

Jenže tím olistěním stromů se ti taky ale výrazně zvyšuje evapotranspirace vody, takže co méně se odpaří z půdy slunečním svitem, to ti vezmou z půdy stromy právě kvůli transpiraci. ;-)

Při takové evapotranspiraci klidně denně z půdy vytáhnou 2-5mm. Zvlášť teď, když jsou stromy plné listí a přirozený výdej vody je u stromů nejvyšší.

# 22.05.2026, 13:08

TomasMost
Dalším deficitním měsícem se celkový deficit samozřejmě prohlubuje ( i přes trochu deště, který se nedostal hlouběji než do 20-30cm, ) nikoli vrací na úroveň začátku tohoto měsíce..:D
Že v Bohnicích dnes půjčili někomu na pár hodin telefon na tom opravdu nic nezmění a je třeba ty plky ignorovat ;-)

# 22.05.2026, 13:10

palma
Ta mapka kumulovaného stresu v podstatě říká, že v Poohří je trvalý nedostatek vláhy za poslední půl rok.

Ukazuje to nějakou odchylku od normálu? Ne. Však v Poohří je to normální, že zde nějaký typ snížené vláhy většinou je, je to prostě suchá a teplá oblast.

Pokud bychom měli data například za celé minulé století, stejně tak tato oblast a region měl nějaké stresy ze sucha celkem běžně - místní vegetace musí být zvyklá a na polích se vybírají vhodné druhy plodin.

Dopady na zěmědělství - Je to podle okresů a jsou vedle sebe například 2 okresy, kde je dopad výrazný a mírný - nejsem si jistý, zda to lze brát nějak extra relevantně.

A tenhle dopad má svůj původ v suchém březnu a dubnu, jinými slovy nezobrazuje aktuální stav sucha.

# 22.05.2026, 13:10

AuraPočasí
To namítejte,stromy tahají vodu z větší hloubky,tam už zastínění nemá až takový vliv.Prostě v době vegetace potřebují nejvíc vody,která se ke kořenům mohla snáz dostat přes zimu / z jara,teď,když jsou olistěné ,půjde to horko těžko.

504
# 22.05.2026, 13:11

Aidamkoo
Jo, jo, a jak jsem tu už psal, kořeny přijímající vodu, jsou u většiny dřevin do +- 80 cm hloubky.. když nezaprší, tak co je v okolí stromů, tak to docela chřadne, neb voda je vyčerpána.. jo vše souvisí ze vším... souhlasím..Mám jeden záhonek poblíž větší třešně.. a světe div se, každý rok mi ta mrcha tam vysílá nové a nové kořeny, aby si cucla, protože záhonek dostává samozřejmě pravidelné příděly vody...
AuraPočasí
Rád jsem se dozvěděl, že mapka "kumulovaný stres" neukazuje žádný dlouhodobý nedostatek vláhy, hned píšu na Intersucho, že je to hovadina, že jste to tu napsal (jinými slovy)
píšete: Ta mapka kumulovaného stresu v podstatě říká, že v Poohří je trvalý nedostatek vláhy za poslední půl rok.
a dále: Ukazuje to nějakou odchylku od normálu? Ne.

jsem rád, že jsem se dozvěděl další perlu : nedostatek vláhy za poslední půlrok, neznamená odchylku od normálu..

# 22.05.2026, 13:16

Že v Bohnicích dnes půjčili někomu na pár hodin telefon na tom opravdu nic nezmění a je třeba to ignorovat ;-)"

Francois
Na základě toho, že tu někdo opakovaně něco takového zmiňuje, jen dokazuje, že tam patří spíše on. Nějak se těmi Bohnicemi moc zabýváte, asi k nim máte nějak blízko, že to furt zmiňujete. :cool:

6
# 22.05.2026, 13:20

Tvl už zase to tady jede? :D
Aura nám názorně ukázal jak hezky umí počítat do 3 a že sucho nabývá hodnot 1-3. Vůbec nechápu proč máme nějaké intersucho nebo odborníky na ČHMU, to je beztak jenom tunel na peníze. Prostě když je sucho a pak zaprší tak už není sucho. 3-2 = 1. Všichni ti odborníci by se měli vrátit do první třídy a naučit se základní počty a nestrašit nás tady suchem když neumí ani do 3 napočítat!!!
:D

504
# 22.05.2026, 13:30

No, a abychom tedy použili nějaká ta relevantní data, tak takhle je na tom ústecký kraj tento rok se srážkami: Ústecký % srážek - leden 74%, únor 97%, březen 24%, duben 48% a včil Auro krokuj!

p.s. možná mi někdo od Mostu bude odporovat.. třeba tam fakt furt pršelo...

zdroj: https://www.chmi.cz/namerena-data/historicka-data/...

# 22.05.2026, 13:38

AuraPočasí
to je zase ta stejná, stá a půltá červená karkulka :D:D
absolutní fokusování se na nějaký mapy, to jo, to jde, matfyz taky koukám nebyl zrovna terčem, ale zahazování reálných průměrů, reálnýho podprůměrnýho stavu srážek a nastupující skoro vlnou veder, ono je vlastně ve finále jedno, že třetina srážek za květen nespadla, ono je to i jedno že květen skončí teplotně nadprůměrnej s jestě hlubším deficitem za rok než na jeho zaçátku, ono je to vlastně stejný jako neż přišly ty deště.
s těmadle hloupejma kecma si běž do prdele, tady se s tebou nikdo srát nebude. malovals rád v šesti letech, že máš rád regionálně nepřesný a realitu zkreslující mapy, který jsou barevný?
ono je totiž strašně jednoduchý neuznat si chybu, ale strašně těžký přesvědčit, žes tu chybu neudělal. spoléhat se na nějaký mapy a nějakou epstein matiku, přitom totálně ignorovat údaje ze stanic, viz úhrny, průměry a teploty, fakt že se třeba při nastávajících třicítkách stromy brutálně chladí a že tý vody je v půdě mizerně už tak a prostě mapama to nepřekouzlíš, protože fyzicky si to jít ověřit asi očividně s lednem a závějemi zmizelo, to je příliš drahé a hlavně bych se musel opravit.
díky snaze města vypadat chytře posekaná tráva rapidně usychá, slunce neskutečně vaří a voda ve výhledu nikde, na konci května to fakt stejný jako na jeho začátku nebude
konec hlášení

269
# 22.05.2026, 13:44

palma
Z Mostu ani Bíliny nikdo odporovat nebude, chudáci čumí téměř měsíc směr Krušky jak tady monzuny a tam dvě spršky. :D

# 22.05.2026, 13:45

Vůbec nechápu proč máme nějaké intersucho nebo odborníky na ČHMU, to je beztak jenom tunel na peníze."

JohnyG
Ano solidní projekt jako intersucho, co nabízí solidní informace o suchu byste nejradši zrušil. To akorát ukazuje to, že pokud neuznáváte něco, co je opravdu kvalitní, pak všechny Vaše super názory a pohledy na věc budou kvalitou asi kde... Asi tam, že jedno číslo je pro Vás vším a vysvětluje vše bez jakýchkoliv souvislostí. :D

Buďme rádi, že zde máme podobné projekty. Někdo si s tím dává tu práci a je to pro lidi, co to ocení a ne pro někoho jako jste Vy.

199
# 22.05.2026, 13:47

Divím se ze jeste čhmú nevydá výstrahu před požáry

# 22.05.2026, 13:50

TheRealStormCZE
Srážek je méně než normál, ale i ten celkový měsíční úhrn je zjednodušení. Neznamená to, že spadly srážky podprůměrně rovnoměrně rozloženy po celý měsíc. Ve skutečnosti část měsíce spadlo více a část méně a to logicky vede k tomu, že i sucho se různě měnilo a vyvíjelo i podle teplot, které byly část měsíce nadprůměrné a podprůměrné.

Dívat se na to jako na 1 číslo je prostě omezený pohled. Pokud někdo vezme 1 číslo a myslí si, že tím vysvětlí vše a zachytí celý průběh a vývoj situace, pak je to prostě nesmysl.

A pokud jde o teploty.

Duben má průměr cca 9°C
Květen má průměr cca 11°C - ne příliš velký nárůst.

Ale srážkově je nárůst výrazný. A za 1/2 května spadlo mnohem více srážek, než za celý duben - zcela logicky to muselo vést k výraznému utlumení sucha. Je to těžké, když jsou ignorovány všechny tyto důležité okolnosti a argumentace jedním číslem je prostě vším...

# 22.05.2026, 13:51

Auro na mě jsi zapomněl.. :D

# 22.05.2026, 13:54

kuba
Aktuálně není třeba. :) Vydají jí o několik dní později.

Aidamkoo
Aha tak to sorry. :D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.