Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno s letními teplotami, odpoledne kupovitá oblačnost, zítra ještě tepleji

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

# 22.05.2026, 13:54

AuraPočasí
Ta oblast zasažení je něco na způsob „tradičního pásu bouřek". V těchto oblastech častokrát chodí výraznější bouřkové systémy a bouřky obecně - tak se nám to jednou obrátilo. ;-)
Proto bouřky spíše tam než jinde sucho nesucho. Proto vykradení situace na začátku května které mělo být tu. V bouřkách se nic nezměnilo, ba je tradice letos ještě horší. A gfs ve výhledech taky fandí jiným.
No se říkalo že taková sezóna už nenastane. No pro oblast letos SZ/S vidím jiný příběh, i když ostatní si už ládovali v přímých, mcskach, supercelách.
Jinými slovy sucho úplně nereprezentuje kde bouřky chodí nechodí

Jo jinak svrchní vrstvy už sussi. Do konce května zdá se skutečně nenaprší a v neděli možnost nad 30°C. Juchů :(

# 22.05.2026, 14:04

Z webu intersucha:

Denně aktualizován graf vývoje sucha za poslední 2 měsíce s výhledem na dalších 9 dní podle modelu ECMWF v profilu 0–100 cm. V grafu jsou zobrazeny všechny stupně síly sucha a jejich prostorové zastoupení v rámci republiky. Lze tedy přehledně sledovat jak se sucho v poslední době vyvíjelo a i jaký bude jeho následující trend."

A ten graf. V podstatě je to v rozporu s tím, co tu všichni tvrdí. Jinými slovy tým odborníků na sucho zde prezentuje nějaké solidní informace a fakta a uživatelé na diskuzi inpočasí to hodí do koše - amatéři a ještě na interuscho někteří nadávají.

To mluví za vše... :-) Každý je tu asi nějak chytřejší, než lidé z intersucha a možná proto veškerá argumentace spočívá v měsíčním úhrnu srážek... Smutný příklad toho, když je někdo „namyšlený" a myslí si, jak má pravdu a rozumí všemu nejlíp i lépe než odborníci.

A pro připomenutí: Začátkem května bylo výrazné sucho, do poloviny května se výrazně vylepšilo a utlumilo a nyní se postupně zhorší - vrátí na hodnoty začátkem května. Tohle je jediná realita a pravda, kterou zde někteří až záhadně popírají a tvrdí neustále, že se situace jenom zhoršuje a nic jiného není možné. Ignorují ten reálný vývoj a reálný stav sucha...

1151
# 22.05.2026, 14:08

Graf především pro toho, kdo má na sucho "alternativní" pohled. Pokud do konce května nazaprší, což je klidně možné, bude letošních prvních 5 měsíců roku nejsušším v mé historii měření od roku 2013 (14 let si myslím, že už je slušná řada k pozorování).
A letošek překoná doposud nejsušší rok... světě div se, 2025. Takže druhý rok po sobě suché jaro. A to už příroda zná.
Pak včera vyfocené pole. Pravděpodobně zasetá kukuřice. Z čeho asi tak vyroste...
V rybnících a řekách též katastrofa, u zámku včera několik mrtvých kaprů a zelená nevábná voda. V květnu!!!

504
# 22.05.2026, 14:09

AuraPočasí
Milý Auro.. správně tam píší.."V grafu jsou zobrazeny všechny stupně síly sucha a jejich prostorové zastoupení v rámci republiky.".. Tak, a teď mi řekni, co to říká o tom, jaké sucho je ve středních, středozápadních Čechách.. Krokuj!:cool:

JohnyG.. Ten omyl, že by Aura, pochopil ironii, budiž Vám odpuštěn, stane se ..no...

# 22.05.2026, 14:13

palma
Furt stejné. :) V těchto regionech bylo začátkem května výrazné sucho a stejně tak bude i na konci května, jelikož i zde se projevily srážky v 1/2 května.

Jinými slovy situace byla špatná, zlepšila se a zhorší se - výsledný stav bude stejný jako počáteční.

Odkrokoval jsem to správně ne? :cool:

504
# 22.05.2026, 14:16

AuraPočasí
Ne, ne, ten graf mluví o různé síle sucha, jaká síla sucha je tedy na tom Ústecku, či obecně ve středních Čechách.. atd. to je to, o čem tu je od začátku řeč..čili, je tedy to szcho, či ne, pokud není, pak na Intersuchu kecají, že? A jen tak na okraj, proč pořád používáte jen tu jedinou mapku na tom intersuchu,?

# 22.05.2026, 14:20

palma
Ironii jsem nepochopil - „hrůza", ale ironie ani nedává smysl, když intersucho zobrazuje relevantní informace, které sám JohnyG popírá a neuznává. :-) To je ironie sama o sobě...

palma
Děláte z toho intersucha hroznou omáčku... Intersucho zobrazuje stav sucha a vývoj sucha buď na grafu nebo na mapě.

A pointa je taková, že stav sucha bude nějak v celku stejný na konci května jako na začátku května, což je podle místních odborníků zcela nemožné a nereálné na základě jednoho čísla, kterým je měsíční úhrn. :cool:

Jelikož zcela ignorují reálný vývoj sucha v průběhu měsíce, zatímco pořád jenom vidí to jedno všeříkající číslo bez dalších důležitých souvislostí a okolností.

504
# 22.05.2026, 14:29

AuraPočasí
No, tak se nedívejte jen na jednu mapku a neignorujte ty ostatní.. stačí kouknout na mapku třeba deficit vláhy, před měsícem, a na deficit vláhy dnes..že. atd. atd.. a mimochodem, mapku z ČHMÚ jste tu bagatelizoval první vy, takže ironie od JohnyG byla na místě a dovedena ad absurdum.. jak se sluší a patří na ironii.
p.s. takhle jste to napsal: Tady ta Vaše mapa ukazuje jen holá čísla bez kontextu toho, jak moc je to vzdálené běžným hodnotám. , to je fakt poklona lidem z ČHMÚ..

# 22.05.2026, 14:33

palma
Proč mám sledovat ostatní mapy na intersuchu, když je tam jedna ta hlavní, která nejvíce vypovídá a říká?

Však tahle mapa byla prezentována například i zde v článcích apod. To znamená, že když jí zde někdy v minulosti například Michal Žák prezentoval, tak sáhl po něčem špatném nebo co?

To že to někdo neuznává, je jeho problém.

palma
Nic jsem nebagatelizoval. Pouze jsem upozornil, že mapka nezobrazuje žádné srovnání s normálem a nižší hodnoty vláhy budou v některých oblastech celkem normální dlouhodobě.

504
# 22.05.2026, 14:35

AuraPočasí
:D:D:D, to je fakt bomba, zavolejte tam, že ty ostatní mapy jsou na ho..o..a o suchu nic neříkají, že stačí ta jedna a všichni mají jasno.. Fakt nevím, jak můžete chápat co jsou to třeba ansámblové předpovědi..
Podle vaší teorie vlastně v Sahelu, v Etiopiii, Sudánu, je vláhy dost..

# 22.05.2026, 14:38

Tady ta Vaše mapa ukazuje jen holá čísla bez kontextu toho, jak moc je to vzdálené běžným hodnotám. , to je fakt poklona lidem z ČHMÚ."

palma
Už vyloženě perlíte. :D Jak můj komentář k té mapě souvisí s tím co si myslím o ČHMÚ nebo o relevantnosti samotné mapy? :D

Pouze jsem upozornil na fakt, že mapa je nastavena určitým způsobem a můžou zde chybět nějaké informace a kontext. :D

# 22.05.2026, 14:41

:D:D:D, to je fakt bomba, zavolejte tam, že ty ostatní mapy jsou na ho..o..a o suchu nic neříkají, že stačí ta jedna a všichni mají jasno..."

palma
Bože, bože... :D Takže to celé začneme překrucovat a dělat nějaké absurdity. :D Pouze jsem napsal, že na intersuchu je nějaká základní mapa, která stačí. :D Také se nejčastěji používá všude možně, v médiích atd. A asi nebude náhoda, že je na úvodní stránce interuscha jako nějaký basic prostě...

504
# 22.05.2026, 14:51

AuraPočasí
O jedné mapce tu pořád vykládáte vy, mimochodem ta co sem dal Milan má zcela jasný kontext. - Nasycení půdního profilu, nebo-li půdní vlhkost představuje aktuální modelovaný obsah půdní vlhkosti (na základě modelu vodní bilance SoilClIm) vyjádřený jako procento vody dostupné rostlinám, tj. objem vody mezi kapacitou pole a bodem vadnutí rostlin..čili dle vás.. bez kontextu..

A sám tady píšete, jak ostatní cosi ignorují..
"A pointa je taková, že stav sucha bude nějak v celku stejný na konci května jako na začátku května, což je podle místních odborníků zcela nemožné a nereálné na základě jednoho čísla, kterým je měsíční úhrn. :cool:
Jelikož zcela ignorují reálný vývoj sucha v průběhu měsíce, zatímco pořád jenom vidí to jedno všeříkající číslo bez dalších důležitých souvislostí a okolností. a ejhle hlavní ignorant je kdo? Takže ostatní mapky, data apod. nesledují reálný vývoj sucha? Kumulované sucho neexistuje? Hluboké sucho není? Máme uschlá pole, po 40mm srážek budou zelená? Jo a které to číslo je všeříkající? To bych se docela rád dozvěděl..

# 22.05.2026, 14:59

palma
Možná se v něčem mýlím, ale není mi jasné, jak může někdo zapomenout na to, že nám tu během května celkem dost povedeně zapršelo - na Moravě často 40-60 mm, v Čechách často 20-30 mm a tvářit se jakože to nebylo a situace se vlastně jen systematicky zhoršuje.

Intersucho tuhle srážkovou epizodu krásně zachycuje a promítá jí do vývoje sucha.

Nešlo vůbec o zanedbatelné srážky, ale často výrazné srážky, které pomohly sucho dočasně snížit.

A tohle tady hodně lidí úplně ignoruje. Vezmou si jedno číslo za celý květen, vyjde jim, že je to méně, než nějaký dlouhodobý průměr a mají jasno...

15
# 22.05.2026, 15:02

AuraPočasí
Pěkně zapršelo 20-30mm? Za květen? To jako vážně?

# 22.05.2026, 15:02

Jak jsem psal,ty mapky by měly přibližně odpovídat realitě,ale nikdy nemůžou být zcela přesné.Jestli se v nich zohledňuje teplota,vítr a sluneční svit,nevím,ale určitě ne způsob,jakým srážky v dané oblasti spadly.Takže jedna věc je pohled do tabulky a druhá na přírodu.Určitě jsou pro mě víc vypovídající zdejší fotky a příspěvky z různých částí ČR ,pokud jde o nasycenost půdy.

# 22.05.2026, 15:06

Lesník
Jedna věc je úhrn za celý měsíc. Druhá věc je, že nastalo období, kdy spadlo více srážek - během například 1 týdne a zároveň byly nízké teploty.

Tahle jedna epizoda srážkově bohatšího a chladnějšího počasí měla na sucho velký vliv. Sucho se výrazně snížilo.

Podle mě je třeba chápat to sucho jako změny a výkyvy v čase a ne jen vzít nějaký souhrnný úhrn srážek. Takhle to nebude nikdy dobře odrážet tu realitu a vývoj.

Vaše argumentace dává smysl v případě, že byste se chtěli bavit o dlouhodobém suchu, ale ne v případě, že člověk sleduje aktuální vývoj a výkyvy.

Jestli přemýšlíte nějak takto ve smyslu, že dokud se souhrnný úhrn srážek za letošní rok nepřehoupne do plusu oproti normálu, do té doby bude pořád sucho, pak se Vám v tom absolutně neodráží ty jednotlivé výkyvy a epizody srážek.

To bych mohl klidně říct: Posledních 10 let bylo méně srážek, než je průměr za posledních 50 let - panečku, to máme ale hrozné sucho - zatímco reálně by byl zrovna povodňový rok :D:D

Prostě sledovat jedno souhrnné číslo a ignorovat ty jednotlivé výkyvy - za mě nesmysl prostě...

Proto prostě zůstává faktem, že sucho bylo v průběhu května výrazně utlumeno a ten další vývoj je tím už nějakým způsobem ovlivněný.

# 22.05.2026, 15:17

To vše jen říká protože chce vedra a sucho však jeho obrázek a názor už nám ukázal a řekl.

# 22.05.2026, 15:24

Blateňák
Někdy je suchý rok a pak deštivý a někdy se to doubluje. Člověk nikdy neví.

Je to stejné jako zažít 2 mrazivé zimy po sobě jako 2009/10 a 2010/11 a nebo velmi mrazivou 2005/06 a poté nejteplejší v historii 2006/07.

Stejně tak byly extrémní povodně 2002 a poté extrémní sucho 2003.

Letošní rok prostě doubluje ten scénář loňského a je zcela jasné, že další roky 2027, 2028 a 2029 - alespoň jeden z nich přinese srážek mnohem více...

Vidím buď střídání extrémů a nebo nějaký double. Jsou to prostě stejné vzorce.

Na druhou stranu přišly 2 suché roky po extrémních povodních 2024. :) Dává to smysl...

Já bych si klidně teď vsadil 1 000 000 Kč na to, že příští 2 roky 2027 a 2028 budou srážkově bohatší, než 2025 a 2026 a určitě to vyjde. Na druhou stranu ten letošní není ani v polovině a klidně může skončit ještě srážkově nadprůměrný. Takže ta sázka je spíše předpoklad, že letošní už by skončil celkově suchý.

Léto které má v průměru nejvíce srážek může tu bilanci ještě hodně změnit - pokud skončí srážkově výrazně nad průměrem.

7
# 22.05.2026, 15:44

bouří letos nějak nečekám, vždyť samotný květen se chýlí ke konci a co nabídl? Nic, nic a ještě jednou nic... mcsky se vytratily úplně, aspoň ještě v nedávných letech přinášely plošněji v letních měsících nějakou vláhu... spíš čekám nějaké silné větrné poryvy v bouřích než moc vody...ale uvidíme. Nevěřím v letošní sezóně bouřek už podle toho jak prachbídně začala, že se něco změní.. vlastně květen už i tak skončí, jakože opravdu nikde nic.. červen bude už určitě lepší, ale celkově jsem pesimista.. to lepší jsme si vybrali v minulých letech.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.