palma
To by bylo aspoň téma. ještě téma tropy/netropy a bude to kompletní. Rosa nás zachrání. Když je vydatná, tak to jsou i desetinky mm, takže aby se ještě nevylily řeky z koryt.
kapr84
Sněhu je málo a když už je (podobně jako letos), tak jeho vodní hodnota je mizivá. Zimy budou čím dál více inverzní a léta suchá a horká a když už přijdou bouřky, tak ačkoliv dní s bouřkami ubývá (pozvolný úbytek, velmi pozvolný tam je) tak budou extrémnější. Hezké vyhlídky no. Ace by nám poradil možná co s tím, ale zatím víme jen, že existuje odpočet a všichni asi uhoříme. Nebo je to odpočet do doby, než on a Ryšlink se definitivně odstěhují do Patagonie aby tam vštěpili názory a jejich moudra kanibalům a spol. co tam žijí.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Aidamkoo
No, ono je stejně zajímavé, jak ACE ty intersucho mapy používá jako důkazní materiál pro to, že za pár týdnů uhoříme... a Aura, ty samé mapy používá jako důkazní materiál pro to, že se pomalu utopíme.. by mohli kluci, hodit společnou diskusi...
No, a když už jsme u těch promočenejch polí, tak sem taky šoupnu to, co je u nás za plotem, oseto odrůdou pouštní pšenice...
palma
Pěkná pouštní pšenka 👍
Jsem na procházce se psem, kolečko okolo vesnice, mimo mrazovku..
Takhle tu vypadají pole s kukuřicí a s brambory, evidentně je ta rosa znát..👍😎
Jinak, rybníky jsou na stavech jako koncem srpna, stavech jako po suchém a horkém létě, už teď v květnu..
Chybí v nich cca 15-30% vody..
Rožmberské rybářství má rybníky pod stav v průměru o 25%..
Nasazuje se kvůli tomu méně ryb na hektar a i menší, aby měly aspoň zatím co dýchat..
Teprve začátek možného megaprůseru, ty jařiny asi vůbec nevzejdou.
Proč se zrovna tady na fóru musí tupě vysírat někdo, kdo je úplně out of realita, ale fakt úplně..Kdo se pohybuje někde mezi zdmi, pc a mapami, kdo vůbec netuší, co se děje v přírodě, jak to tam vypadá..a to je teprve začátek..
V příštích 14 dnech predikce háže 2mm srážek, pak se to teprve rozjede.v úplně jiným levelu..
Lerak2
No a půlka z odpovědí z této diskuze jsou prakticky jen hádky..
Nechápu, proč se tu nemůže diskutovat normálně a ať si každý tím pádem myslí, co chce.
Navíc s Aurou už ta "debata" tady není poprvé. Já, jelikož ještě tomu moc nerozumím (samozřejmě vím, co sucho a "nesucho" je, ale ty rozbory, co tu někteří píšete, jsou skvělé, takže gratulace). Já to ještě teprve studuji. Třeba si ty diskuze taky rád čtu a vzdělávám se. Ale najet do diskuze, která je plná hádek, nemá moc smysl a zbytečně se ztrácí čas..
Doufám, že se tato diskuze o tomto tématu proběhne už bez hádek.
Tak jen pro informaci, za to jarní období, kdy se měří výpar, tak v Doksanech letos už 101 mm, ale úhrn srážek za stejné období, jen 31 mm. No mizí ta vláha rychle pryč. Co jsem se bavil s kolegou, tak letošek špatnej. A to i oproti loňsku, kdy to nakonec dopadlo hodně špatně. No uvidíme, co dál letos. Srážkový období před námi, tak snad to bude lepší
Lerak2
Srážkové období před námi.. To myslíš zítřek, kdy lokálně spadne 5-10mm?
Jinak se tenhle týden změnil rapidně, nejdřív měly být denně přeháňky (i na SZ), a nakonec nastoupí TV nad střední Evropou a postupně 30°C. (ke konci týdne)
První náznak srážek nejspíše na konci měsíce.
Velmi podrobně to řeší francouzští kolegové na Twitteru. Velmi nápadná a typicky zacyklená tlaková výše nad Evropou, což je takový typický doprovod při letních tropických epizodách. Tyhle situace se velmi rády zacyklují, tak uvidíme co další výstupy.
Jak bude chvilka času, bude odkaz.
https://x.com/i/status/2056722579990188106
Je tam více odpovědí, tak si to rozklinete pak.
Já teda řeknu, kolik tu spadlo v tom srážkově bohatém období. Přesně 0 mm. Za celý květen 10 mm v jednom dni před 2 týdny a do konce měsíce 0. Tak jaké je tu proboha zlepšení? Všechny přeháňky a bouřky pokaždé minuly. To, že občas spadne 1 mm je k ničemu. Protože je rozdíl, když za týden spadne 7 mm najednou a nebo každý den 1 mm, protože to se do půdy vůbec nedostane.
A zemědělci potřebují srážky v květnu, ty jsou rozhodující. K čemu je, že bude pršet v červenci nebo srpnu, když úroda nebude žádná. Já na to tedy pohlížím pohledem zemědělského sucha. A opravdu není normální, aby za celý duben a květen pršelo pouze 2 dny (2x 10 mm) a to zbytkové cmrndání je úplně k ničemu.
A opravdu tu tedy v květnu došlo k dalšímu zhoršení. Tak málo srážek za celou dobu 25 let, co si vedeme statistiku. nikdy nebylo. A pokud nezaprší do začátku června, plodiny budou mít nevratné škody. Na Moravě a jihu Čech měli štěstí, že srážky z hlediska vývoje plodin nakonec přišly. Nedovedete si představit, co bychom za to tady dali.
Tak léto je za dveřmi a obavy jsou určitě na místě.Vstoupíme do něj se slušným deficitem,na ty zmíněné TN s několikadenním deštěm poslední roky nevěřím,budu doufat aspoň v jednu,v půlce léta.No a bouřky,to je jedna velká loterie,ve které moc štěstí nemáme.Teď sice hlasy ohledně sucha z Moravy a Slezska utichly,ale na jak dlouho? Pomalu nastoupí nadprůměrné teploty,jestli to bude ještě v květnu těsně pod nebo nad 30°C,už takový rozdíl není,obojí je vzhledem k suchu naprd.
Aidamkoo
Teď jsem se pročetl k příspěvku z 18.05.2026, 19:09 a teda nejsem si jistý, jestli lze kategoricky říct, že zimy budou více inverzní. Když pominu, že celkově nevíme, jak přesně bude a co přijde, za svou lokalitu bych řekl, že tady inverzí spíš ubylo, hlavně když se rozjede Atlantik a ten občas jede docela výrazně. Určitě byla hodně inverzní letošní zima, ale jinak, pokud by v budoucnu převládaly měsíce typu únor 2024, tak zrovna inverze bych se nebál. To spíš ta jarní TV od severovýchodu....
Milan
Ten člověk , co tu mele o zlepšení a o současném jen ,,malém,, , nepodstatném suchu a o tom, jak teď zákonitě přijde srážkově bohaté období je úplně mimo realitu, tak jako obvykle..
Takovýhle nedostatek srážek v dubnu a květnu , v době vzcházení jařin je velkej problém..plus srážková prognóza na další 2 týdny...
Právě jsem přivezl krmení klatovským rybářům, k rybníku u Nalžovských hor.. Na hloubku v něm chybí cca 1,5m vody , nějakých 30-40% celkového objemu. Mají to tak na všech rybnících, přítoky slabé a dál slábnou.
Něco takového tu v květnu nepamatují..
Hned přes cestu jsem cvaknul i pouštní pole ,,s brambory,,
Po třech týdnech nikde nic.. žádné výhonky..
Tak takhle to tady v Pošumaví je..a bude ještě podstatně hůř..
Ajaj tak jsem kouknul na intersucho a dali tam jiný graf na hlavní stránce než ten ze kterého vycházel Aura. Možná jim došlo, že ten původní nebyl úplně perfektní. Takže otázka za 2 bludišťáky:
Situace se suchem je podle tohoto nového grafu ke dni 28.5. lepší nebo horší než byla 28.4.??
Možná někdo namítne že 28.5. ještě není, ale upřímně myslíte si že za příštích 8 dní něco kloudného naprší? Já tedy ne. Takže s vysokou pravděpodobností lze říct, že na konci května bude situace horší než na konci dubna (samozřejmě nikoliv všude, ale v průměru).
ve výhledu je daniel nekonečný letních dní a vody asi takovýhle prd. a venku se samozřejmě seče ta naprosto nepodstatná tráva. sucho nemá šanci
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.