Dneska cesta do Plzně, místy se krajina mění v peklo, nejvýraznější je to asi kolem Horšovského Týna a pak kolem Zbůchu. Protože v těchto oblastech krom všecho co usychá, to balí i akáty, ano americké akáty.
A tedy nad Holýšovem jsem zahlédl celé porosty usychajících dubů, podle mě dub červený.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Ovar
Nechci to nějak zpochybňovat, s těmi akáty, ale je to rostlina původem z Ameriky (Viz Wiki: Trnovník pochází z Mexika a ze Severní Ameriky z lesů Apalačských hor, kde tvořil asi 4 % lesního společenství. Je rozšířen v teplých částech Evropy a Asie.)
Stromy podobné akátům, jež rostou v Africe (i Středomoří), se nazývají akácie.
Lerak2 celkově mi to přijde hrozně creepy, tady v Tejně je nadšenec meteorolog, má profi vybavení na zahradě, ukázkově měří ale Čhmu raději "financuje" měření jen v Domažlicích. Viděl si někdy víc sprzněnou budku na měření v ČR?
ludvicek
Ano děkuji za upozornění, moje systémová teplota asi přesáhla bod autouvědomění abych nepsal nesmysly, mělo tam být americká, ne africká, ale sám sebe jsem přesvědčil že mám pravdu, že jsem to ještě zdůraznil
.
Žel žádná z rodu Acacia není u nás dostatečně mrazuodolná, což je škoda, protože by byla aspoň dostatečně suchoodolná. A část rostlin rodu Acacia pochází i z Austrálie, zrovna ta nejodolnější (A. pravissima) možná někde v centru města u zdi by to dala..
Ovar
Ne, tahle má první místo Naštěstí se měří v tý části s novým krytem, a ten už je jen trochu v tý jabloni. Ok pochopím, že se tam měří výrazně dlouho, a chceme dlouhodobá data. Ale vlastně podobný případ jak ta Strážnice. Jestli mi tam za poslední léta naroste prakticky na teploměru strom, tak s tím hejbnu aspoň o pět metrů, kde je to volnější. Ale chápu, dobrovolníci kteří tomu věnují 365 dní v roce, a velká část z nich je v důchodovém věku, tak už ten pohled na to může být jiný, a holt jedeme v systému, lepší než nic no
Nevím kam to dát, tak třeba sem. Na založení tématu jaký bude podzim je asi ještě brzo, navíc je tu témat už dost, ale zajímalo mě, co předpokládají klimatické modely o podzimu.
V podstatě takto: Teplotně nadprůměrný - nejspíš výrazně nadprůměrný.
Srážkově průměrný - v některých oblastech Evropy a okolí i výrazně nadprůměrný.
Jinými slovy, dá se čekat, že podzim bude celkově dost teplý - projeví se to asi hlavně v září, ale srážkově by mohl být příznivější než léto.
No jenže jiný klimatický model CFS čeká ve střední Evropě srážkově podprůměrný podzim a nadprůměrné srážky ve Středomoří.
Suma sumárum nic moc... nejspíše se z toho těžko vyhrabeme a furt bude převládat teplo, zatímco srážky to nedokážou dostatečně kompenzovat.
Takto ještě model CanSIPS. Ten čeká více srážek na JZ Evropy a méně ve střední Evropě - spíše Polsko a ČR průměr.
Myslím si, že nějak lze obecně čekat více srážek v oblastech kolem Středomoří a ve střední Evropě spíš průměr nebo blíž k průměru - asi budou nějaké výkyvy a každý měsíc skončí jinak.
A teplotně prostě nadprůměr a nic jiného...
Vypadá to tedy, že od podzimu nelze čekat nějakou spásu... To extrémní sucho se bude odbourávat těžko... Nedivil bych se ani, kdyby byla letos 1. sezóna v historii zcela bez hub, že by během podzimu nebyly v lesích žádné houby... Už s tím nějak počítám a budu rád překvapený, když nastane nějaké výrazně vlhčí počasí, co by to dokázalo nastartovat.
No, když sucho.. tak teda, Anglie taky pěkný… https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/anglie-angl...
Tahle mapa asi vypovídá za vše. Odhadem na 50% území je nasycení půdy 0-10%, potom tak 35% má 10-20% to jsme na 85% území kde je extrémní sucho a rostliny to přestávají dávat. Dejme tomu 5% území má nasycení dobré nad 50%. Nevím zda má někdo srovnání s 2015, 2018 a 2019 ale za mě tedy to letošní sucho asi zatím to nejhorší co jsem zažil. Když vezmu v potaz předpověď na dalších 7-10 dní tak pokud to vyjde tak to bude zcela jednoznačné s tím jak moc vážné to sucho je.
Když se základalo toto téma na jaře tak to působilo, že někteří včetně mě zbytečně plaší a nic zásadního se neděje, ale nakonec to tedy vyšlo dle těch nejhorších předpokladů.
JohnyG
máme nasycení 22% ,ale už to docela chce ten déšť hlavně v lese je suché listí ,šišky,klacíky a jehličí to už fakt stačí jiskra,samozřejmě když se v lese hrábne do hlíny tak ještě vlhká je,jen mi dělá starosti ten suchý povrch ,tady je hojně navštěvovaná oblast a konkrétně i les za barákem tak bych nerad aby tu něco chytlo
JohnyG
Pokud má někdo zájem, mám mapky z intersucho od roku 2014 do změny jejich webu. Souhrnně jsou v jednom grafu na https://infodatasys.cz/climate/default.htm
AuraPočasí
Tady nový výhled až do zimy 2027..v četně působení El Nino a nastupujícího IOD… v četně predikce tepla, srážek a sněhu.. https://www.severe-weather.eu/long-range-2/new-oce...
Potěšující to neni ale alespoˇn pršet by v zimě mohlo..🤨
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.