Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladnějším ránu letní teploty s jasnou oblohou, zatmění Slunce bude mít ideální podmínky

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

11
# 03.08.2026, 22:20

Dneska cesta do Plzně, místy se krajina mění v peklo, nejvýraznější je to asi kolem Horšovského Týna a pak kolem Zbůchu. Protože v těchto oblastech krom všecho co usychá, to balí i akáty, ano americké akáty.
A tedy nad Holýšovem jsem zahlédl celé porosty usychajících dubů, podle mě dub červený.

Akátový kopec pod rozhlednou u Tejna
U nás na zahradě to balí i platany
Lesy nad Holýšovem, duby usychají za zelena
# 03.08.2026, 22:27

Ovar
Jen se zeptám, jestli jsem byl v sobotu správně? Ty Mrchojedy, jedná se o vesničku u silnice z Horš. Týna do Domažlic? Děkuji

11
# 04.08.2026, 00:05

Ano:), v ČR jsou dvoje Mrchojedy, ale jen u nás končí silnice v poli:D.

Mimochodem ta stanice v Domažlicích síla co:D, bezvadný rozestupy vegetace od stanice..

# 04.08.2026, 00:23

Ovar
Jedu, jedu a najednou konec a polňačka. Tak jsem to holt otočil, něco v okolí vyfotil a jel podpírat tu jabloň, ať nezboří tu meteo budku v Domažlicích :D

164
# 04.08.2026, 07:26

Ovar
Nechci to nějak zpochybňovat, s těmi akáty, ale je to rostlina původem z Ameriky (Viz Wiki: Trnovník pochází z Mexika a ze Severní Ameriky z lesů Apalačských hor, kde tvořil asi 4 % lesního společenství. Je rozšířen v teplých částech Evropy a Asie.)
Stromy podobné akátům, jež rostou v Africe (i Středomoří), se nazývají akácie.

11
# 04.08.2026, 10:59

Lerak2
:D:D celkově mi to přijde hrozně creepy, tady v Tejně je nadšenec meteorolog, má profi vybavení na zahradě, ukázkově měří ale Čhmu raději "financuje" měření jen v Domažlicích. Viděl si někdy víc sprzněnou budku na měření v ČR?
ludvicek
Ano děkuji za upozornění, moje systémová teplota asi přesáhla bod autouvědomění abych nepsal nesmysly:D, mělo tam být americká, ne africká, ale sám sebe jsem přesvědčil že mám pravdu, že jsem to ještě zdůraznil:D.
Žel žádná z rodu Acacia není u nás dostatečně mrazuodolná, což je škoda, protože by byla aspoň dostatečně suchoodolná:D. A část rostlin rodu Acacia pochází i z Austrálie, zrovna ta nejodolnější (A. pravissima) možná někde v centru města u zdi by to dala..

# 04.08.2026, 11:12

Ovar
Ne, tahle má první místo :D Naštěstí se měří v tý části s novým krytem, a ten už je jen trochu v tý jabloni. Ok pochopím, že se tam měří výrazně dlouho, a chceme dlouhodobá data. Ale vlastně podobný případ jak ta Strážnice. Jestli mi tam za poslední léta naroste prakticky na teploměru strom, tak s tím hejbnu aspoň o pět metrů, kde je to volnější. Ale chápu, dobrovolníci kteří tomu věnují 365 dní v roce, a velká část z nich je v důchodovém věku, tak už ten pohled na to může být jiný, a holt jedeme v systému, lepší než nic no :(

# 04.08.2026, 11:41

Tak pokud má zmíněná jabloň v normální sezóně dobrá jablka,tak bych jí jako dobrovolník taky asi dobrovolně nepodřezal :) Jinak v tomto počasí se u mě daří pouze vinné révě a švestkám,kam je sveden okap.

# 04.08.2026, 13:13

Nevím kam to dát, tak třeba sem. Na založení tématu jaký bude podzim je asi ještě brzo, navíc je tu témat už dost, ale zajímalo mě, co předpokládají klimatické modely o podzimu.

V podstatě takto: Teplotně nadprůměrný - nejspíš výrazně nadprůměrný.

Srážkově průměrný - v některých oblastech Evropy a okolí i výrazně nadprůměrný.

Jinými slovy, dá se čekat, že podzim bude celkově dost teplý - projeví se to asi hlavně v září, ale srážkově by mohl být příznivější než léto.

podzim teploty, zdroj: ecmwf.int
podzim srážky, zdroj: ecmwf.int
# 04.08.2026, 13:16

No jenže jiný klimatický model CFS čeká ve střední Evropě srážkově podprůměrný podzim a nadprůměrné srážky ve Středomoří.

Suma sumárum nic moc... nejspíše se z toho těžko vyhrabeme a furt bude převládat teplo, zatímco srážky to nedokážou dostatečně kompenzovat.

podzim teploty CFS, zdroj: tropicaltidbits.com
podzim srážky CFS, zdroj: tropicaltidbits.com
# 04.08.2026, 13:21

Takto ještě model CanSIPS. Ten čeká více srážek na JZ Evropy a méně ve střední Evropě - spíše Polsko a ČR průměr.

Myslím si, že nějak lze obecně čekat více srážek v oblastech kolem Středomoří a ve střední Evropě spíš průměr nebo blíž k průměru - asi budou nějaké výkyvy a každý měsíc skončí jinak.

A teplotně prostě nadprůměr a nic jiného...

Vypadá to tedy, že od podzimu nelze čekat nějakou spásu... To extrémní sucho se bude odbourávat těžko... Nedivil bych se ani, kdyby byla letos 1. sezóna v historii zcela bez hub, že by během podzimu nebyly v lesích žádné houby... Už s tím nějak počítám a budu rád překvapený, když nastane nějaké výrazně vlhčí počasí, co by to dokázalo nastartovat.

podzim teploty CanSIPS, zdroj: tropicaltidbits.com
podzim srážky CanSIPS, zdroj: tropicaltidbits.com
23
# 04.08.2026, 14:53

Toto zbylo u nás z trávníku, letos zatím cca 35 % srážek podle dlouhodobého ročního průměru. :(

14
# 06.08.2026, 13:06

Tahle mapa asi vypovídá za vše. Odhadem na 50% území je nasycení půdy 0-10%, potom tak 35% má 10-20% to jsme na 85% území kde je extrémní sucho a rostliny to přestávají dávat. Dejme tomu 5% území má nasycení dobré nad 50%. Nevím zda má někdo srovnání s 2015, 2018 a 2019 ale za mě tedy to letošní sucho asi zatím to nejhorší co jsem zažil. Když vezmu v potaz předpověď na dalších 7-10 dní tak pokud to vyjde tak to bude zcela jednoznačné s tím jak moc vážné to sucho je.

Když se základalo toto téma na jaře tak to působilo, že někteří včetně mě zbytečně plaší a nic zásadního se neděje, ale nakonec to tedy vyšlo dle těch nejhorších předpokladů.

Intersucho nasycení půdy
51
# 06.08.2026, 13:53

JohnyG
máme nasycení 22% ,ale už to docela chce ten déšť hlavně v lese je suché listí ,šišky,klacíky a jehličí to už fakt stačí jiskra,samozřejmě když se v lese hrábne do hlíny tak ještě vlhká je,jen mi dělá starosti ten suchý povrch ,tady je hojně navštěvovaná oblast a konkrétně i les za barákem tak bych nerad aby tu něco chytlo

# 06.08.2026, 17:43

Od června to byly břízy..
Teď díky červenci už dub, javor, jeřáb tady ve stráních kolem Otavy, statné vzrostlé stromy...

515
# 06.08.2026, 19:41

AuraPočasí
Tady nový výhled až do zimy 2027..v četně působení El Nino a nastupujícího IOD… v četně predikce tepla, srážek a sněhu.. https://www.severe-weather.eu/long-range-2/new-oce...
Potěšující to neni ale alespoˇn pršet by v zimě mohlo..🤨

0
# 06.08.2026, 19:45

Takže nás čeká znovu teplá zima...

Ach jo..
Děkujeme za info. Palmo.

515
# 06.08.2026, 20:08

Francois
“Pěkný” stromy,…po víkendu se vracím do ČR. Musim zkouknout, jak se daří banánum..🤪

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.