Koukám... že díky chybějícím srážkám... vypadá ta Ohře... fakt Dobře...https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/ekologie-...
Ještě tam frknout nějakýho krokodýla a bude to stylový...
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
antarktic
Máme víc jak 14, ale ne o moc. Se stavem půdy "deště" poslední týden nic neudělali. Dokonce to předběžně vypadá, že jsme si opět vytáhli peška v podobě nejnižšího úhrnu z republiky a to takového, že jsme jedinej okres v ČR, kde to se suchem nic neudělalo.
https://www.intersucho.cz/cs/ceska-republika/aktua...
Ve všech ostatních okresech v ČR, aspoň v jeho malé části zapršelo. Nicméně na většině území nezapršelo dost, jedna silnější bouřka se suchem nezatočí..
Aktuálně ke dnešnímu dni, letos už víc vody chybí, než napršelo. Deficit máme někde kolem 240 mm, to je úplná šílenost..
Lerak2
ano, 20cm je ve 200 metrech tak vzácný event že za chvíli už bude 40 stupňů běžnější, navíc i únor docela prochcal nebo prosněžil, prosinec podprůměrně vyšel, ale ostatní měsíce na tom byly líp
Když napíšete i ten váš normál do července (nebo to někde najdu?), dokážu si to spočíst i relativně. Ať vím, kdo je na tom "hůř"
V ČLK zatím za červenec cca 57 mm (většina bouřka 1.7., pak po drobkách). Jinak ano, mimo těch pár míst s bouřkami, kde je třeba jakštakš normál, je to hrůza. Byli jsme v Bílých Karpatech (jižní část), kde většina potoků a malých říček prostě teď neexistuje...
Francois
Kromě toho, jaké je celorepublikové sucho, je i šílené, jak zcela vymizel alespoň občasný orografický chod srážek. Nepamatuji si, kdy naposledy přišla plošnější situace, kdy by hory dostaly nejvíce a nížiny nejméně. To samé nějaká "spravedlnost" se z hlediska srážek v podstatě nevyskytuje. My tu letos máme docela štěstí na srážky (zejména formou lokálních bouřek s vysokým úhrnem), sucho je však navzdory nim stále trochu znát. Pro srovnání, zde od začátku roku 317 mm, z toho 117 mm za červenec (40 mm 1. 7. a 61 mm 16. 7., zbytek drobky)
Valep
O dvě stránky zpět v tomto tématu jsem uváděl čísla za první půlrok..
Přepíšu vám to sem..
Já tu mám normál za první půlrok 322mm.
Spadlo pouhých 145mm, deficit jenom od začátku roku 177mm!!! Spadlo tu jen 45% normálu
No a na to teď navazuji s červencem..
Normál za červenec zde je 90mm, spadlo 40..a ve výhledu do konce měsíce už nic není..K celkovému deficitu pfibude dalších 50mm..
Dlouhodobé normály zde beru z blízkých stanic ČHMÚ (Vlkonice, Sušice).
Frantis95
Zde od začátku roku 185mm..
Proti Pošumaví jste tam pod Prahou letos deštný prales..
Co se července týče, spadlo vám tam podstatně víc, než i třeba v šumavských Prášilech, což je dlouhodobě srážkově velmi bohatá oblast..
Šumavské zásoby podzemní vody jsou letos katastrofa, rezervoár je prázdný..
Stav sucha na řekách zde trvá od konce května..
O víkendu se podívám na tu oblast jižně od Plzně. Hlavně Domažlicko a Klatovsko. Vypadá to tam dle informací špatně, a i ty úhrny tam místy jsou nízké. Tak jsem zvědavý. Tento víkend jsem viděl část jižních Čech a okolí Benešova. A tam tedy výrazné rozdíly. Jižní Čechy prakticky od Kaplice po Tábor, úplně v pohodě, vypadá to tam prakticky jako každé jiné roky, převládá zelená, hlavně na Českokrumlovsku a okolí Budějovic. Naopak přejede člověk do středních Čech, a hlavně okolí Benešova, tam je to hodně žlutý. Takže rozdíly celkem velké
TheRealStormCZE
No to ano, že je 20 cm v 200 metrech zajímavý, ale ne nějaký totální extrém. Navíc stanice ČHMÚ v Bílině (270 mnm), nahoře pod Bořněm, měla za zimu výrazný podprůměr srážek. Normál je skoro 90 mm, spadlo 60 mm. Stanice Žichov, nahoře ve Středohoří nad Bílinou, na rozhraní Mostecka, má za zimu 46 mm, normál podobný. Sníh, v Bílině nahoře na severním svahu, jeden den max 16 cm, SSP v lednu jen 15 dní, a to často s 1 cm, nebo jen o něco víc, některý den. Nahoře stanice Žichov v lednu 13 dní SSP, maximum 13 cm. Dole pod Žichovem v Lužicích u Mostu měl kolega taky 13 dní SSP. Takže srážkově zima bída tam solidní, sněhově na 3 dny lepší, pak už taky bída. Tak z čeho by se tam měly vzít ty extrémy v okolí, když pořádně nic nebylo. Jaro ještě větší bída. Bohužel s takhle suchým obdobím 5 měsíců (12/25-4/26), nešlo do sezóny už moc oblastí v republice. Takže oficiální fakta a měření, mluví výrazně jinak, než jsi nám podal. Pro srovnání Brno Jundrov stanice ČHMÚ, za leden 27 dní SSP.
Zdroj dat ČHMÚ a IN počasí
Lerak2
tady jsou i nějaké stanice ve městě? že jsem je nikdy nenašel, nebo možná jednou jsem o ní zavadil, v tom případě má zima být ještě o něco vlhčí než jsem si myslel, já bral nějakých 80mm jako normál s tím že ročně tak 500-550mm, ale jinak 20cm jsem skutečně ručně naměřil na více místech a to se tady stane max tak dvakrát do dekády, takže tady to byla fakt výrazná zima
TheRealStormCZE
Ano, nahoře nad Pražskou I. Vidím co naměřily stanice v místě, nebo velmi blízkém okolí. Za zimu jeden den nad 15 cm, v lednu celkem jen 6 dní s SSP nad 5 cm, a vlastně i za celou zimu. To je bída. S tímhle jít do takhle suchýho jara, je samozřejmě na úrovni slušnýho podprůměru a pak to takhle dopadá, když dorazí v červnu čtyřicítky, a vlastně už dost tropů v květnu. Takže na pravítku možná, jinak bohužel míň, a pak je výsledek takový, jaký je, viz ty opadaný stromy, co jsi posílal. Nejsou ani minimální zásoby vody ze zimy, tak v červnu shazujeme listí no A to si ještě přičti nadprůměrný teploty prakticky několik měsíců v kuse, a nadprůměr slunečního svitu
Lerak2
zpočátku únor březen všude tekla voda a stálo bahno, bylo to ideální, i únor byl docela deštivý, trochu i sněhový ale nicmoc a jaro to úplně zabilo během chvíle i tak. povrchově bylo vody fajn hodně, ale v hloubce to chybělo pořád a září to nedokázalo se skoro 100mm dotáhnout, celkově za podzim 170mm a pak to zamrazily holomrazy a během oblevy zledovatělá voda dny stála všude v trávě, takže asi i značný množství odteklo z toho sněhu. letos spadlo do července ještě o 40mm míň než loni a letos je značně větší teplo, sucho řádí o měsíc napřed v podstatě, možná i víc než to
TheRealStormCZE
Taky myslím,že pro nás v nejen dnešní době je 20cm sněhu extrém a možná už větší,jak ty 40tky.Za svůj život u mě nebylo více,jak 25-27 cm sněhu,samozřejmě pod horami je to kolikrát mnohem více ve stejných nadmořských výškách.Nenechme si od Leraka2 zkazit pohled na letošní leden,kdy opravdu v sobotu dopoledne na konci sněžení tady na mnoha místech okolo 20cm bylo,pak už to jen slehávalo,ale SSP tu byla dlouho a taky jsme to dokládali fotkami.On to sněhové srovnávání s JM sem tahá i v létě,v červnu to bylo ohledně srážek v Hodoníně,i když se ho Igor na počet dní se SSP vůbec neptal.Pravda je taková,že při absenci Jadranky na tom SZ může být sněhově lépe a tak to i bylo tuto zimu.
TomasMost
na druhou stranu se nebojím říct to, že teplejší oceán přinese teplým frontám, které hory tak nějak nezajímají ještě víc šťávy a vydatnější srážky a to semka bude přinášet více výrazných sněhových (anebo i ledovkových) situací, když se zkombí to co letos v lednu tak určitě, protože inverze stále nezmizí
TomasMost
Nikdo vám tady nic nebere. Jen jsem po dovolený zareagoval na nějaký rozdělaný příspěvky. Viz ta Bílina. Jestli tady jde informace o skoro extrémní zimě v Bílině, ať už srážkově, nebo mrazově, tak prostě musím vést dál debatu. Výsledky jsem sem dal, každý si udělá obrázek sám, a může porovnat oficiální či kvalitní výsledky, versus pocity a pravítka. Já holt s kolegy máme k dispozici oficiální data, většinou dlouhé desítky let zpět, měření probíhá dle stejných standardů a výsledky srážek či teplot, jsou možné k porovnání. Co se týče měření sněhu na stanicích ČHMÚ, má taky své standardy, a proto si můžu dovolit porovnávat hodnoty výšky sněhu z poslední zimy, třeba se zimou v 80. letech, a za tu dobu se nezměnilo nic, co by bránilo v porovnání dat. Prostě porovnáváme porovnatelný, tj. výšku sněhu v termínu. Co se vyskytlo v minulosti mimo termín měření, to bohužel k porovnání nemáme. Stejně je to s měřením SSP na pozemcích k tomu určených a vybraných. A opět, většinou s nějakou delší dobou pozorování, na stejném místě. To že někdo má na střeše auta, nebo na stolku, nějaký centimetry, no proč ne, na stanicích ČHMÚ bohužel takový možnosti a porovnání nemáme. Nebo jestli mi řeknete, že takhle měříte a porovnáváte výšku sněhu třeba 40-50 let, a to auto nebo stolek, stojí na stejném místě, nezměnila se v blízkém okolí měření, vegetace, tak ok. Tak pak 25-27 cm na stejném stolku v roce 1985, má stejnou výpovídací hodnotu, jako v roce 2026
Lerak2
Sice to sem do vlákna patří jen trochu ale ze zvědavosti ohledně měření výšky sněhu jak dělá CHMI jak řeší když sněží a silné fouká že hodně sněhu to třeba hned odfoukne to se měří někde v závětří kde moc nefouká nebo jak?
Já vždy to měřil kde moc nefouka protože jsem tam hned i podle plochy odebírat sníh do srážkoměru než jsem si ho opravil na vytápění.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.