Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
JohnyG
Tak vyjímečně nesouhlasím,určitě jsou tu lidé (oblasti),kteří by měli či mohli ohledně sucha F4 překřičet,ale faktem je,že i F4 má slušný srážkový deficit,tudíž srážek dostatek nemá.Navíc máme za sebou teplotně silně nadprůměrný červen,který obvyklý výpar ještě zvýšil.Srážky musí být adekvátní k teplotám,jinak ani naplnění srážkového normálu nemusí znamenat,třeba tady,dostatek srážek.
TomasMost
Díky, nebudu tu už opakovat interpretaci a spolehlivost těch bezva mapek a fakt, který jsem tu psal o lednu a jedný bouřce. Narozdíl od ostatních jsem tu taky neadoroval nástup tepla už v březnu a radosti ze slunce, jelikož mi bylo jasný, že to dopadne takto. Jestli se něco nestane, nějaký srážkový zázrak, tak to zavání fakt průšvihem. Ale dokud poteče pitná voda z řadu, tak je to přeci všechno fajn...
Musím říct, že mně dlouhodobě baví sledovat, jak se rozdílně vyvíjí počasí na SV Moravy, oproti zbytku republiky. Srážky tam chodí pravidelně, v pěkných zálivkách, (někdy bohužel až moc), teplotně většinou ty nižší hodnoty, oproti zbytku republiky. Takový ostrůvek ještě normálního středoevropskýho počasí, co jsme dřív znali. Sníh a mráz taky lepší, než ve zbytku nížin v ČR. Vlny veder taky slabší. Jen ten vítr furt, to by mně štvalo. Když se podívám do nížin v okolí Ostravy, tak třeba stanice Bohumín Záblatí, letos už přes 275 mm srážek. Příjemné teploty, nižší výpar. V zimě (leden+únor) sněhová pokrývka skoro 40 dní. Bouřek habaděj. A mohl bych v těch lokalitách tam pokračovat dál Pěkné
TomasMost
Bylo to myšleno, že Klášterec je na tom lépe než většina Česka. Neříkám že tam deficit nemají to určitě ano. Každopádně západ Ústeckého kraje resp. východ Karlovarského kraje tam je těch srážek procentuálně letos nejvíce. Navíc F4 psal, že mají 226 mm od začátku roku a spousta míst nemá ani 150mm.
Takže jen poukazuji na fakta, ale každopádně nemá smysl se hádat a závidět si vodu. Já to beru tak, že lituju vždy těch co jsou na tom nejhůř a to jsou momentálně opravdu jiné oblasti než Klášterec, a proto teď bych nejvíce přál zálivku třeba Jižní Moravě nebo JZ Čech. Ale bohužel moje přání jsou stejně k ničemu a pršet asi moc nebude nikde. Takže uschneme všichni.
Lerak2
Je to tak. Ten SV Moravy má výrazně jiné klima a tam jsou v nížinách roční srážkové normály okolo 800 mm což je úplně jiný svět. Taky počty ledových dní v zimě jsou tam o dost vyšší. Takže na jednu stranu super místo pro život co se vody týče, ale na druhou stranu mě vyhovují ty mírnější zimy nížin v Čechách.
JohnyG
Projel jsem v posledních dnech zase část území Čech, a musím říct, že třeba Vary jsou pěkně žlutý, a nepamatuji si, že bych je někdy takto viděl. Ano zlepšení je v okolí Ostrova, Stráže n/O, zhoršení přichází u Klášterce, opět už místy žluto. Ale všeobecně těsně pod těmi KH, v tom úzkém pásu, je to vizuálně o něco lepší. Než třeba dál zase od hor, třeba Mostecko/Lounsko/Slánsko už zase většinou žlutý. Pěkný to naopak je v okolí Prahy, hlavně V a JV, Benešovsko, Táborsko. Výrazně lepší vizuální stav, než i v tom okolí Klášterce. Jindřichohradecko úplně v pohodě, bez nějakých větších znaků sucha. Dokonce i velké rybníky, co znám z minulých let, v části severního Třeboňska, jsou v lepším stavu, než co jsem tam viděl některé jiné roky, v červenci
JohnyG
Tak určitě ta závist ohledně počasí by měla zůstat v nějaké rozumné míře,nikdo na něj nemáme vliv a je absurdní se kvůli němu snižovat k osobním útokům.Prostě výpar máme všichni jistý,i když ne stejný,ale srážky už tak jisté a ke všem spravedlivé nejsou.Pro mě jsou ty mapky jen orientační a dívám se hlavně na relativní nasycení půdy.Větší váhu dávám vizuálním informacím,tedy pohled na krajinu nám řekne víc,než kdejaká mapka (viz výše Lerak2) a hlavně nám dá odpověď na to Vámi zmíněné “dostatek srážek”.
Letos srážkově prostě špatný. Červen to s 31mm zabil totálně a poslední úhrn nad 10mm byl víceméně před měsícem. Od té doby pár kapek a nic extra. Do toho červenec se rozhodl být měsícem větru, takže ideální kombinace. Jo tohle je léto alá když mi bylo tak 7 let, takže takový rok 2012. Nicméně výhledy letos jsou neúprosné a srážky do konce výhledu nic. Letos je to špatné. Jak bouřková sezóna, která je letos absolutně nejhorší co já a archivy pamatují, tak to letní sucho je taky v plné síle a zdá se, že letos se mu daří a dařit bude.
Lerak2
Díky, žes podal nezávislý obraz toho, jak to pod KH vypadá, i když na mapkách jsme "skoro" v normálu. Já už jsem vyhodnotil, že to nemá smysl obhajovat, protože když to píšu já, tak v tom zaručeně něco bude, minimálně zveličování. Což tedy nikdy nedělám a píšu fakta. A souhlas, že když projedeš trasu ode mě k Praze, tak začínám na žluté a čím více se blížíme ku Praze, tím je více zeleněji. A nepočítám, že pole s obilím jsou teď žlutá. To snad všichni víme a nehodnotíme. Prostě to prolití minulý týden je znát. Kde spadlo 40-50, mají zeleno a tráva se mátoří. Kde spadlo pod 20, tak se to nikde neprojevilo, je mi líto. proto píšu, že je to málo. Ano, JM neměla skoro nic a nikdy v životě jsem neřekl, že JM nepřeju srážky, naopak jako jeden z mála si umím představit, jaké to je mít sucho a když se všechno vyhne. To ani na tý JM nedokážou pochopit. Je to tu marný už s těma lidma (některýma). Je to prostě osobní a s počasím a fakty to nemá nic společnýho.
Aidamkoo
Taky mám za červen 31 mm přesně. Sotva 50 % normálu na to, jaký bylo vedro.
Se srážkami to už začíná být fakt katastrofální a přestává to být sranda.
F4
No nemůžeš se divit, že už tě lidé neberou vážně. Protože ty jsi schopný po tom co skončí dlouhá temná zima a v březnu vyleze na pár dní sluníčko tady rozjet svojí agitku jak je to strašné, že si dovolí občas zasvítit slunce. Navíc v březnu je to opravdu skoro jedno jestli je slunečno a sotva 15° v maximu a v noci mrazík tak je výpar z půdy minimální. To nemá na sucho žádný vliv. Důležité jsou pravidelné srážky od dubna dál a ty letos bohužel nepřišly.
Věřím, že je u vás sucho asi tak jako skoro všude. Ani tady u Prahy není vše svěže zelené a nedá se generalizovat. Ale zkrátka možná trochu ubrat na tom nadávání kdykoliv je trochu hezké počasí a pak možná ti lidi budou věřit, že nyní to opravdu myslíš vážně a je to pravda, že teď už to sucho u vás opravdu je.
Za mě prostě v období říjen-březen nadávat v ČR na sluneční paprsky je ujeté, protože je jich tady příliš málo. Samozřejmě něco jiného je když je léto, vedra a slunce praží každý den a vody je málo. To potom člověka oprávněně naštve..
Tady to lehce zachránil ten liják v pondělí, ale na dohnání toho sucha to opravdu není. To bychom takových lijáku potřebovali minimálně 10 (postupně). Tráva je v takové barvě, že o tom ani nemluvím a to museli ještě včera posekat ty poslední zelené zbytky trávy. Teď už to vypadá, jak na poli. A další vedra bez deště ve výhledu. Začínají mít problém i stromy, některé jsou spálené a některé zase úplně poškozené (určitě z větší části za to mohou ta vedra). Teď bychom měli být rádi za každou kapku, protože nikdy nevíme, jestli nepřijdou opět vedra bez deště (třeba na několik týdnů).
Tady v první polovině června celkem zapršelo, ale v druhé polovině ani nekáplo a v červenci prakticky pořádně zapršelo jenom v to pondělí s úhrnem 7,8 mm, jinak to většinou nebyly ani 2 mm (takové malé množství opravdu na tu suchou půdu nestačí). Dohromady zatím máme od začátku roku 177,2 mm, což je méně než u F4, ale zase určitě někteří mají i méně. I přesto to tady ale vypadá, jako kdyby dva měsíce nepršelo. Aktuální výhled do půlky července je v Olomouci jen 0,2 mm, což je zanedbatelné a potom dál to taky není moc velká výhra. Letošní rok bude zřejmě pěkně suchý, pokud se to ještě ke konci léta nebo na podzim neobrátí.
U nas je to 250 mm, coz je podprumer par deset milimetru. Jinak statistiky za cerven jiz na webe https://www.meteohrnciarovce.sk/statistiky.html
a bude hůř. ta největší katastrofa přijde v srpnu a září, kdy bude prej extrémně horko a bude to muset dohánět marně až konec podzimu a zima, ty jediný poslední roky se daly konečně víc do normálu a jsou deštivější i sněhovější než několik let zpátky. ta poslední byla skoro až extrémní s tím sněhem a trvalým mrazem a stejnak to nestačilo, inverze postupně povolily a statická anticyklóna to vyprahla rychlejš než tráva pořádně narostla
JohnyG
Mně to nevadí, ať si každej myslí co chce. Každý sám ví, co má v hlavě a proč co říká. Moje interpretace je, že po několika měsících slunečně nadprůměrných měsíců nechci, aby to tak pokračovalo i v tom "temném" období. Naopak má začít konečně pršet a doplňovat se deficit. Ale už se k tomu vyjadřovat nebudu.
Ještě když jsem se podíval na výsledky za červen, tak všechny kraje, měly vždy stanici, která zaznamenala nad 100 mm. S výjimkou dvou krajů, a to ÚK a JMK. V ÚK ani v KH, žádná stanice nezaznamenala dokonce nad 90 mm. V JMK nejvyšší úhrn Strážnice. Nejvyšší úhrny, až k 200 mm Jiz. Hory a Šumava. Beskydy a Krkonoše, až okolo 170 mm. Z nižších poloh nejvyšší úhrn Příbram, přes 150 mm. Definitivní data z manuálních stanic, budou až za cca 3 týdny, tak třeba tam bude ještě nějaká zajímavost
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.