Začíná nový rok a s ním tedy zakládám i nové téma o srážkách. Pro nás činí lednový průměr aktuálně 35 mm a celoroční pak 664 mm (data 2016-2025), jsem tedy zvědavý, jak si letos povedeme.
Po srážkově nadprůměrném podzimu přišla podprůměrná zima, v prosinci mně spadlo 12,3 mm a v lednu 21,7 mm, to je celkem za tuto zimu zatím 34 mm.
Minulou zimu za toto období též spadlo podprůměrné množství srážek 62 mm, tak uvidíme co předvede únor, loni to bylo jen 8 mm, letos to vypadá na oteplení s větším množstvím srážek, tak jsem zvědav jak to dopadne
Tady v lednu 15 mm, průměr v lednu je zde 50 mm. Letošní zima je zde extrémně chudá na srážky a sluneční svit. Zato je bohatá na dny s nízkou oblačností a inverzí. Zatím nejhorší zima za poslední roky. V podstatě pořád jen inverze a nízká oblačnost. Únor je dle statistik měsíc s nejnižším úhrnem srážek, takže nečekám že by dohnal prosinec a leden.
Nám leden nakonec přinesl 32,7 mm vody, což znamená, že šlo o slabý podprůměr, respektive dá se to považovat i jako průměr, jelikož průměr 2016-2025 jsme měli na 35 mm. Teď to se započítáním letošního roku nepatrně pokleslo na 34 mm.
Ve Skleném za leden naměřeno podprůměrných 38 mm srážek (48% DP), z toho 81 cm nového sněhu převážně ve formě lehkého prašanu s nízkou vodní hodnotou. Teplotně máme po dlouhé době podprůměrný leden s průměrnou teplotou -4,3°C (-0,5°C pod DP) a s 22 ledovými dny.
Tak tady v Lednu 20 mm, ale loni Listopad + Prosinec 85 mm, takže srážek za poslední 3 měsíce je tady dost a další srážky ve výhledu, oproti začátku loňského roku kdy do půlky března spadlo cca 20 mm.
Tak u nás nakonec spadlo jenom 9,1mm což není žádná sláva ale zima je pěkná od vanoc máme sníh a průměrná teplota v lednu byla -2,6°C ale minimu nic moc jenom nějakých -11°C.