Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
TomasMost
Taky jsem koukal na ty mapy ČHMU na FB a samozřejmě není to zcela přesné. Podle mapy máme za léto více srážek než má kolega z Lipenců (ten zde uváděl 297 mm) ale my máme 260 mm. Což je každopádně skvělé číslo takže si nestěžuji. Mapa se samozřejmě interpoluje dle stanic ČHMU a od nás jsou 3 cca 10km a více daleko (Průhonice, Mrzky, Ondřejov), ale paradoxně těch našich 260 mm té mapě docela odpovídá což se těžko posuzuje. Nemám rád tyhle mapy, kde je 10 odstínů modré a pak jenom hádáte kolik je to zrovna u vás...
Každopádně je vidět jak špatně je na tom jižní Morava a jižní polovina Čech... tam je opravdu sucho nejhorší tady jsme měli štestí na několik bouřkových systému co pěkně zalily. Ale i zde se sucho projevilo, nejhorší byl konec jara a potom období od 1.7. do 15.8. kdy skoro nepršelo. Tráva byla hodně žlutá a křupala pod nohama a některé stromy měly zvadlé listy Ale nyní už je vše zase krásně zelené a paradoxně trávník se mi vzpamatoval luxusně, pohnojil jsem ho a nyní je opravdu krásný.
ludvicek
Jojo je to tak do středomořského klimatu nám opravdu chybí ty vlhké podzimy a zimy a naše chladné měsíce mají prostě srážkový normál okolo 30 mm což je bída. V jižní Evropě obvykle naprší opravdu hodně. I když je to taky dost proměnlivé. Pamatuji si před 7 lety jsem byl na Mallorce a jeden místní zemědělec mi říkal že jeden rok u nich skoro celou zimu nepršelo a bylo šílené sucho a druhý rok lilo od října do dubna pořád a to věřím že jim spadlo 500 mm či více. Každopádně když už ve středomoří prší tak to stojí za to a nějaké cmrdání po jednotkách mm tam moc neznají.
TomasMost
Leto bylo docela suché a také jedno z nejteplejších, což se o létě 1962 říct nedá. Klimatologické zhodnocení srpna 2026 a léta 2026 zatim na webu CHMI není. V září 2024 byly srážky extrémní, oblast Jeseníků byla zasažena samožejmě nejvíce. Od roku 1961 byla v září 2024 nejvyšší procentuální odchylka srážek od normálu pro celé území ČR jako celek za libovolný kalendářní měsíc a více srážek (průměr přes celou ČR) spadlo za kalendářní měsíc od roku 1961 jen v červenci 1997.
Naopak nejnižší množství srážek i nejnižší procento normálu v ČR jako celek za kalendářní měsíc od roku 1961 bylo v listopadu 2011.
JohnyG
Jj,taky je beru jako orientační a dívám se hlavně na nasycenost půdy.Vlastně ty pochybnosti okolo srážkových map se tady objevují už léta a je to tím,že si velké procento zdejších uživatelů srážky měří a pak porovnává s mapkami.Možná by někdo šikovný odtud dokázal vytvořit mapku na základě všech dostupných dat,tedy mimo profi i soukromých stanic,ale bylo by to asi náročné.Navíc je pořád hodně hluchých míst,která by se musela doplňovat dle radarových odrazů.No a ten trávník je nezmar,neumím si představit,kdybychom ho museli po každém dlouhém suchu neustále obnovovat.Jen škoda,že v létě přicházíme o tu zelenou kulisu,loni jsem sekal 2x (jaro a podzim),letos zatím 1x …
Pro zajímavost z Libereckého kraje, doplňujeme data za mikroregion Frýdlantsko - srážkové úhrny za letní sezonu:
Habartice: 273.6 mm
Frýdlant: 317 mm
Raspenava: 297 mm
Dolní Řasnice: 293.2 mm
Dětřichov: 329.8 mm
Jindřichovice: 296 mm
Bílý Potok: 422.5 mm
Nové Město: 312.2 mm
Smrk: 283.8 mm
Tak zde za rok 285 mm zatim... jinak rekord v teplote atd.. data pridana zde https://www.meteohrnciarovce.sk/statistiky.html
U nás za srpen 81 mm takže to jde
No nevím, začalo se strašit teplým Středozemním mořem.. ale chápal bych to za trochu jiné situace.. ale určitě ne v době, kdy je takové sucho, kdy vyschly potoky, uklízíme suché listí... to se takto brzo snad ještě nestalo, aspoň kolega to nepamatuje jak jsme se dneska bavili, stromy se tady hromadně barví... i kdyby spadlo 100-150 mm během několika dní tak odezva v krajině bude slabá, možná nějaké SPA by byly, ale určitě žádná tragédie, takže já to narozdíl od některých i vyhlížím.. Do ročního průměrů ještě potřebujem kolem 380 mm.. takže když spadne každý měsíc 100 mm velice to uvítám. Ale to se nestane, protože to spadne v jižní Evropě. Muselo by se sejít hodně faktorů aby nás třeba trefila nějaká Jadranská. Takže jen houšť a velké kapky.
Za srpen 76 mm, což je spodní oblast normálu, z toho cca 50 mm ze dvou událostí - vlny postupující z Rakouska 6.8. a z Janovské níže. Tedy spíše diky situacím vymykajícím se převažujícímu trendu.
Po suchém červenci (50% normálu a vedro) a extremní vlně veder na začátku srpna byla situace kritická - zasychající dřeviny, prázdné studny atd. Srážky přinesly zlepšení, ale velmi křehké, v poslední srpnové dekádě se stav zase poněkud zhoršil. Navíc je to horší od ČB na jih a východ (Českokrumlovsko, Novohradsko, Třeboňsko). Některé rybníky na Třeboňsku jsou napůl prázdné a páteří rybniční soustavy, Zlatou stokou, skoro nic neteče. Vyhlížíme srážky tuto středu, v kombinaci se snížením teplot by to mohlo aspoň na povrchu zafungovat. Samozřejmě, když jsem viděl některé části JM, musel jsem uznat že nevím co je to sucho, přestože celé léto zachraňuju nějakou vegetaci.
Richard Kapera
Bohužel už je zcela jasné že deficit letos bude. Ty poslední měsíce roku v podstatě ani nemohou nadělit 100 mm. Resp. nevím jak u vás, ale když kouknu na klimatologii Prahy Libuš tak rekordní říjen všech dob (1981) dal 98 mm. Tam by se ještě teoreticky dalo říct, že stovka padnout může, ale jaká je na to šance? Asi velmi mizivá.. listopad a prosinec tam jsou už ty rekordy nižší (76 a 69 mm) takže to je zcela bez šance. Holt v chladné části roku v našich končinách tolik vody nepadá tak to prostě je. Osobně si myslím, že budeme rádi když dá některý z posledních 3 měsíců roku více jak 50 mm... No a září, kde bych i v tu stovku věřil po letech minulých, nám nebezpečně rychle protéká mezi prsty.. ale ještě je čas na nějakou pořádnou zářijovou Jadranku...
Dostal jsem také dotaz, jestli nevím, jaké byly úhrny v červenci v JMK. Tak když už mám ty data z 57 stanic ČHMÚ, tak něco málo k tomu. Nejvyšší úhrn zaznamenala stanice Knínice 99,1 mm. Naopak nejméně Vranov nad Dyjí 8,8 mm. Je to nakonec jediná stanice, s úhrnem do 10 mm. Úhrny nad 40 mm, tam zaznamenalo 26 stanic, takže skoro půlka. Naopak ty velmi nízké úhrny mezi 10-15 mm, zaznamenalo 5 stanic. Za srpen ještě data nejsou kompletní, tak budeme muset počkat, kde nakonec ty úhrny budou absolutně nejnižší, v tomto roce, nebo třeba za jaro a léto
Zdroj dat ČHMÚ
Tak tady jedno čerstvé video, přelet nad Orlíkem po toku Vltavy pak otočka a směr Otava, jsou tam i značeny orientační body, akorát je to trošku delší, ale dokumentuje to pěkně současný stav, plus je tam vidět částečně i stav krajiny..https://www.youtube.com/watch?v=1wCjAmFM0Qg
JohnyG
no, čas do konce roku se opravdu krátí... a výhledy nic moc prozatím stále neslibují.. vypadá to, že bude hodně vody jen ve Středomoří, možná i východní Evropa..
Voda nad zlato, už brzy..
Podíval jsem se s pomocí zdejšího archivu na srážkové úhrny za léto v Novohradském podhůří a na východní Šumavě. Zde jsou některé "chuťovky":
- Trhové Sviny (Novohradské podhůří) cca 125 mm, zhruba 45% normálu (pro zajímavost 16,5 mm za červenec)
- Vyšší Brod (východní cíp Šumavy) cca 130 mm, 46%
- Dolní Dvořiště (Novohradské podhůří) cca 150 mm, 53%
- Volary (Šumava) méně než 170 mm, 57%
Včerejší fronta po dlouhé nešla středo - severo - východem Čech, přesto dopadla východní Šumava podobně jako severozápad republiky a na většině míst v podhůří spadlo jen do 7 mm. Tenhle rok se skutečně zapíše.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.