Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti, ale jen málo srážek, zítra přechodné oteplení

Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026

F4
130
# 02.09.2026, 12:53

TomasMost
Ale, tak kdepak je "přepršeno"? No to srdce okolo mě, jak tu někdo dával to očividně není. A naopak je to východ středních Čech, kudy furt chodily pásy srážek a bouřky.

16
# 02.09.2026, 13:07

TomasMost
Taky jsem koukal na ty mapy ČHMU na FB a samozřejmě není to zcela přesné. Podle mapy máme za léto více srážek než má kolega z Lipenců (ten zde uváděl 297 mm) ale my máme 260 mm. Což je každopádně skvělé číslo takže si nestěžuji. Mapa se samozřejmě interpoluje dle stanic ČHMU a od nás jsou 3 cca 10km a více daleko (Průhonice, Mrzky, Ondřejov), ale paradoxně těch našich 260 mm té mapě docela odpovídá což se těžko posuzuje. Nemám rád tyhle mapy, kde je 10 odstínů modré a pak jenom hádáte kolik je to zrovna u vás...

Každopádně je vidět jak špatně je na tom jižní Morava a jižní polovina Čech... tam je opravdu sucho nejhorší tady jsme měli štestí na několik bouřkových systému co pěkně zalily. Ale i zde se sucho projevilo, nejhorší byl konec jara a potom období od 1.7. do 15.8. kdy skoro nepršelo. Tráva byla hodně žlutá a křupala pod nohama a některé stromy měly zvadlé listy Ale nyní už je vše zase krásně zelené a paradoxně trávník se mi vzpamatoval luxusně, pohnojil jsem ho a nyní je opravdu krásný.

ludvicek
Jojo je to tak do středomořského klimatu nám opravdu chybí ty vlhké podzimy a zimy a naše chladné měsíce mají prostě srážkový normál okolo 30 mm což je bída. V jižní Evropě obvykle naprší opravdu hodně. I když je to taky dost proměnlivé. Pamatuji si před 7 lety jsem byl na Mallorce a jeden místní zemědělec mi říkal že jeden rok u nich skoro celou zimu nepršelo a bylo šílené sucho a druhý rok lilo od října do dubna pořád a to věřím že jim spadlo 500 mm či více. Každopádně když už ve středomoří prší tak to stojí za to a nějaké cmrdání po jednotkách mm tam moc neznají.

53
# 02.09.2026, 13:30

srpen letos pod normálem

409
# 02.09.2026, 14:23

TomasMost
Leto bylo docela suché a také jedno z nejteplejších, což se o létě 1962 říct nedá. Klimatologické zhodnocení srpna 2026 a léta 2026 zatim na webu CHMI není. V září 2024 byly srážky extrémní, oblast Jeseníků byla zasažena samožejmě nejvíce. Od roku 1961 byla v září 2024 nejvyšší procentuální odchylka srážek od normálu pro celé území ČR jako celek za libovolný kalendářní měsíc a více srážek (průměr přes celou ČR) spadlo za kalendářní měsíc od roku 1961 jen v červenci 1997.

Naopak nejnižší množství srážek i nejnižší procento normálu v ČR jako celek za kalendářní měsíc od roku 1961 bylo v listopadu 2011.

# 02.09.2026, 17:13

JohnyG
Jj,taky je beru jako orientační a dívám se hlavně na nasycenost půdy.Vlastně ty pochybnosti okolo srážkových map se tady objevují už léta a je to tím,že si velké procento zdejších uživatelů srážky měří a pak porovnává s mapkami.Možná by někdo šikovný odtud dokázal vytvořit mapku na základě všech dostupných dat,tedy mimo profi i soukromých stanic,ale bylo by to asi náročné.Navíc je pořád hodně hluchých míst,která by se musela doplňovat dle radarových odrazů.No a ten trávník je nezmar,neumím si představit,kdybychom ho museli po každém dlouhém suchu neustále obnovovat.Jen škoda,že v létě přicházíme o tu zelenou kulisu,loni jsem sekal 2x (jaro a podzim),letos zatím 1x …

Výstraha na hydrologické sucho
10
# 03.09.2026, 08:17

Pro zajímavost z Libereckého kraje, doplňujeme data za mikroregion Frýdlantsko - srážkové úhrny za letní sezonu:
Habartice: 273.6 mm
Frýdlant: 317 mm
Raspenava: 297 mm
Dolní Řasnice: 293.2 mm
Dětřichov: 329.8 mm
Jindřichovice: 296 mm
Bílý Potok: 422.5 mm
Nové Město: 312.2 mm
Smrk: 283.8 mm

1156
# 03.09.2026, 15:58

Z Blatné hlásím 76,95 mm. Po únoru druhý srážkově nadprůměrný měsíc, ovšem pouze o necelé 2 mm, což je nic Od počátku roku jsme v mínusu 100 mm, procentuálně to dělá 77,4 %

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.