Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
No srpen nakonec 31mm.
Léto v Brně takto.
Červen 33mm, Červenec 47mm, Srpen 31mm.
Letošní léto je tedy velmi suché a ve finále od začátku roku zatím všechny měsíce srážkově podprůměrné. Otázkou letošního roku je i možnost, že bychom se nedostali nad 400mm. Lépe v Brně jsou na tom oblasti v okolí západu Brna (Žebětín, Žabovřesky, Bystrc, Rozdrojovice). Dále pak např. Lesná. Bouřky udělaly svoje (ačkoliv jich moc nebylo).
Po dlouhé době jsou na území ČR alespoň nějaké stanice, kde se průběžný srážkový úhrn roku 2026 dostal nad úroveň normálu období 1991–2020: Karlovy Vary a Tušimice. Snad takových stanic bude v září přibývat.
Naopak, i přes páteční srážky je Jihomoravský kraj tím jediným, kde na žádné stanici průběžný úhrn nepřesahuje 75 %...
Aidamkoo
Máš pravdu, tady srpen 54,5 mm srážek, což je i tak mírný podprůměr, průměr byl doposud 81 mm a nyní klesá na 78 mm. Nejvyšší měsíční průměr i tak zůstává na 81 mm, nyní ho ale drží už jen červen. Můžeme být rádi teď za tu noc na sobotu, která nám sama o sobě přinesla 28,5 mm. Nebýt toho, byl by na tom srpen mnohem hůře. Uvidíme, co září, v tom se tu obvykle celkem dařilo, takže mám u tohoto měsíce průměr 79 mm, ale očekávám, že letos i tato hodnota poklesne.
EDIT, 22:53 SELČ: Tak nakonec je ten úhrn srážek za srpen 54,8 mm po nečekané asi minutové silné přeháňce z doby tak 5-10 minut zpátky, ostatní věci, které jsem napsal, se však tímto nemění.
Zde léto nakonec skončilo srážkově nadprůměrné. Červen 73 mm, červenec 118 mm, srpen 104 mm, dohromady tedy 297 mm. Celkové vzezření ale bylo suché, a to zejména díky neustálým vysokým teplotám a častému suchému větru. I v krajině panovalo spíše sucho, ale z toho, co jsem viděl po republice, tak jsme na tom z nížin snad nejlépe, stromy zde vůbec neopadávají a tráva byla většinu léta zelená… Od začátku roku 417 mm, polovina úhrnu ale spadla ve čtyřech lokálních situacích: 31. 5. 40,5 mm; 1.7. 40,1 mm; 16. 7. 63,2 mm a 21. 8. 63,7 mm. Vsadím se, že na S Prahy, kde měli spíše smůlu, budou mít klidně o 150 mm méně.
Jinak srpen se tady v Čechách, celkem srážkově vydařil. Viz i třeba příspěvek Frantis95 z Prahy. Místy opět ale panovaly slušné rozdíly v úhrnech, a to i na menších vzdálenostech. Z krajských měst nejvíce v Čechách, má stanice v Liberci, přes 109 mm. Nejméně naopak Praha Ruzyně 63 mm, Vary letiště 67 mm, nebo Plzeň Bolevec 68 mm. Já si myslím, že na většině území Čech, může panovat lehká spokojenost s úhrny, za srpen. Někde až třeba výborná, třeba i tady v ÚK
Zdroj dat ČHMÚ
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.