Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2026
Tak u mně za březen takto:
Lužice u Mostu: 3,4 mm
Od začátku roku: 40 mm
Most 6 mm
Od začátku roku 50,2 mm
Průměrná teplota 6,94°C
Sluneční svit 192h
Březen tady teplotně nadprůměrný (cca o 2,6°C), srážkově podprůměrný. Sluneční svit nadprůměrný, jen jeden den, bez slunečního svitu
Sem březen přinesl 26,8 mm srážek, což je sice slabý podprůměr, ale dvě třetiny měsíce to vypadalo ještě mnohem hůře, takže nakonec to není až tak špatné. Průměr března jsme do teď měli 31 mm a i nadále zůstává stejný. Zatím letos nemáme ve srážkách větší odchylky od průměru.
Tak máme konec dubna a jelikož se srážky nečekají, tak je čas zhodnotit duben. Duben byl letos mimořádně srážkově podnormální. Za duben mi tu spadlo pouze 4,1mm srážek, což činí letošní duben jen o 2mm srážkově bohatší než dosavadní rekordně suchý duben 2007.
Žabovřesky 5,2mm. Tuřany 5,7mm. Troubsko též 5,7mm. Taková Lednice pouze 4,2mm.
Všechny srážky v dubnu tvořily lokální přeháňky a podstatnou část úhrnu 3,1mm tvořila SF 19. dubna. V dubnu se tedy velmi výrazně zhoršilo půdní sucho, tak uvidíme co květen.
Jinak celorepublikové minimum ze stanic ČHMÚ by pokud se divám dobře měla mít stanice Temelín 4,0mm, ale kdyžtak ať Lerak2 doplní.
7mm. nejsušší jaro v historii zatím
Je to bída, ty srážky za duben. Bohužel, tady se to táhne už z loňska. Doksany loni 389 mm. Letos to taky není žádná výhra. Za poslední 3 měsíce 30 mm Ale duben musím uznat, Doksany přesně 10 mm. Nejmíň tady v ÚK spadlo za duben, mezi cca Bílinou a Žatcem. Tzn. peška má hlavně opět okolí Mostu. Ta oblast má většinou 5-8 mm. Po březnu s nějakými cca 6 mm. A k tomu
a stále jedny z nejvyšších maxim tam. Nic moc no. Koukal jsem i na Petera S. nebo MostMost. A předpokládám, že i TomasMost tam má na manuálu podobný hodnoty
V historii mého měření jsem nezažil sušší měsíc než tento duben, který nám přinesl jen 6,8 mm srážek, což je samozřejmě extrémní podprůměr. V rámci Brna to tedy dopadlo ještě celkem slušně, ale milimetr sem nebo tam, to je vzhledem k tomu, o jaké sucho se jedná, celkem nedůležité. Doposud jsem měl ve statistikách jako nejsušší měsíc vůbec září 2016, které nám přineslo 11,4 mm vody, duben 2026 se tedy stal ještě sušším měsícem. Podíval jsem se ale i dál do historie a vzal jsem data z meteostanice Brno-Žabovřesky (ČHMÚ), která je jen zhruba 2 km od nás, a zjistil jsem, že toto byl nejsušší měsíc od července 2013, který přinesl pouze 1,8 mm srážek. Přímo duben byl naposledy sušší v roce 2009, kdy napršelo jen 5,1 mm. Průměr dubna nám nyní klesá ze 36 mm na 34 mm. U května je ale velký skok, ten tu má průměr 76 mm a na nějaké významné srážky to ve výhledu nevypadá, takže se obávám dalšího hodně suchého měsíce.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.