No, spletl jsem se, během odpoledne znova začalo pokapávat, potažmo mrholit. Tohle asi nějaký závratný úhrn nepřinese, ale v noci by mohly srážky opět zesílit. Vypadá to, že by září mohlo překonat červenec a stát se u nás nejdeštivějším měsícem tohoto roku. K tomu už potřebujeme jen kolem 5 mm vody a to je určitě reálné.
Diskuse o počasí Vydatné srážky od 23.9. do 27.9.2025
Report o sérií výpadků elektřiny a komplikacích v energetice spojené se silným větrem na území obce:
Již včera dopoledne (po 10. hodině) došlo ke 3 krátkodobým výpadkům el. proudu, a to vždy jen na pár minut!
Od 13 hodin došlo k dlouhodobému výpadku, který trval bez mála 6 hodin! Následovala pauza hodinu a půl, při které jsem si mohl alespoň uvařit večeři. Přibližně od 20:30 následoval další výpadek, při kterém svíčky a svítilny našly svoje uplatnění. Tento výpadek trval až do dnešní 5. hodiny ranní čili 9 hodin!. Následně proud fungoval 3 hodiny, takže ranní kávička naštěstí nechyběla na stole Ovšem v 8 hodin se situace opakovala a nastal opět blackout, který skončil kolem půl jedné. Oběd musel chvíli počkat. Poslední ze série výpadků 🙏 nastal cca. v 17:30 a přetrvával 45 minut. Aktuálně je stále některé obce z Rychnovska bez šťávy. Plná oprava energetické soustavy se očekává až zítra v ranních hodinách!
Veškeré informace naleznete na adrese: https://www.cezdistribuce.cz/
Najdete zde i přehledný seznam obcí, kde se stále ještě vyskytuje porucha.
včerejšek byl v září už asi 4. den, který se oficiálně zapsal jako nejdeštivější den roku. podzim jede bomby, 18mm spadlo, některý přeháňky k večeru byly fakt intenzivní, uvidí se ještě, co dneska. jinak ve výhledech tak nějak to babí léto ještě včera večer zmizelo a zas tam je celodenní oblačnost, ale srážek jen málo.
ale teď pro změnu, o pár hodin později, se tam zase vrátilo babí léto, ale ještě se přitvrdilo na ranních minimech a ani odpoledne nevypadají příliš teple, tak babo raď
Včera přes 30 mm.
Září tak nejlepší měsíc roku bouřkově i dešťově. Srážek za měsíc už přes 100 mm.
No bude už sucho do konce září
Peter Sedlák 1
Koukal jsem na ty celkem solidní rozdíly, na malém území v Mostě a blízkém okolí. Nejvíc markantní je to Vtelno a Lužice. Ty stanice jsou zhruba 4km daleko od sebe, a Lužice mají přesně o 40 mm v září míň (77 mm), než to Vtelno. Podobně Kopisty u Mostu (82 mm), mají jen o 5 mm za září víc, než ty Lužice. Holt ta to v neděli trefila v pěkně úzkém pásu. V Mostě má MostMost taky už přes 100 mm. Ale tentokrát asi bude mít míň TomasMost, směrem k těm Kopistům. No hlavně že ale tady na jihu ÚK, napršelo
Honza146
No taky mě to očekáváne sv proudění se..
Zase vliv TV nad Skandinávii, letos nějak často.
Některé modely naznačují od pondělí po několik dnů vliv výškové tn nad Ukrajinou, což by znamenalo pro nás opět více Ale srážek málo, ale nemuselo by mrznout.
No je to daleko, sv je jistý, ta výšková tn se uvidí. Slováci mají v předpovědi na příští týden od 1200 m.
Lerak2
Co má MostMost stanici v Mostě,už si statistiku nevedu,srážky si měřím,ale jen porovnávám s touto stanicí.Pokud ta bouřka dala ve městě kolem 20mm,tak já měl necelých 11mm a Kopisty 1,7mm, o to mám méně,Kopisty ale ztratily i včera,kdy úhrny k SV slábly.Lužice si svůj nejdeštivější měsíc “užily” už v červenci se 140mm,my zase v září.Trochu více jsem včera čekal od V.Č. (kvůli houbám),nedaleký Žatec byl o dost lepší (i dnes).
tak odpolední vlna klasicky úplně o ničem. za září teda bezmála 100mm a s přehledem srážkově nejbohatší měsíc, i výrazně víc jak třeba loňský. ve výhledech se další voda úplně nevylučuje, ale to už bude do října
Úhrny za tuhle nádhernou situaci:
25.9.: 31,6 mm
26.9.: 10,1 mm
27.9.: Od půlnoci 2 mm.
Opravdu návětří funguje dokonale, radar čistý a chvílemi hustě mrholí. Konečně je zalito. Škoda, že to nepřišlo v červenci nebo srpnu.
Hlavně, že nesmažilo slunce, kterýho bylo letos teda abnormálně. Pokud si dobře vzpomínám, tak každý měsíc od února byl s kladnou odchylkou slunečního svitu, někdy i výrazně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.