Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vydatné srážky od 23.9. do 27.9.2025

# 18.09.2025, 18:59

Ahojte, základnám tohle téma, jelikož se čekají další vydatnější srážky, ale pro změnu především v Čechách, na Moravě spíše něco 24.-27.9.. 23.9. to vypadá na vysoké úhrny především v Krušných horách a Poohří.

Je sice trochu brzo, ale ten déšť 23.9.2025 je poměrně jistý.

# 18.09.2025, 20:48

Neděle pondělí vypadají hodně dobře, alespoň podle ecáku a iconu. Neděle odpoledne večer bouřky a pak hodně dlouho deště, icon plošně SZ 30-40 mm. Snad žádný posun k němcům

# 18.09.2025, 20:52

Já doufám,že žádný srážky už nevyjdou..zalito je dost...;-) navíc každý model to má jinak,tak netřeba dělat závěry...:D

196
# 20.09.2025, 11:38

Tak aktuální Icon má nejvíce srážek v jihozápadní půlce Čech během středy kde kreslí až k 80mm ,mělo by se to tam držet dlouho a do toho by se ta níže měla otáčet,samozřejmě je to ještě pár dní takže jisté není nic,bude záležet na poloze tlakové níže a kde se přesně otočí,ale bude to hodně zajímavá situace.

104
# 20.09.2025, 11:59

kuba
Jen aby to zase nenachcalo tady u Nás na Moravě zase tam mám st+čt cca 40 mm.

# 20.09.2025, 12:07

Za září mám zatím 80,7 mm a to je 20 mm přes normál, tak snad tady už nic nebude, vůbec o to nestojím :zz:

Modely pro mně do pátka od 7 mm (GFS) po 34 mm (ICON). Snad se to vyleje na západě, ikdyž tady by pak hrozilo zas sucho pod stromy :( :D

Zeu
6
# 20.09.2025, 12:50

Tobiáš10
Pokud v Čechách naprší od pondělí do středy 60 mm srážek, bude to i díky pomalému tempu a zvlněnosti studené fronty. Překročí-li v pondělí teplotní rozdíly mezi západem a východem 25 °C, může v dalších dnech spadnou i 100 mm.

# 20.09.2025, 14:05

Tak fajn. Vše v neděli pondělí odsunuto k němcům, když ne morava tak němci.
Bouřky už taky smazány vyjma icon eu, ale jeho rozlišení vs regionální modely takže nic.
Tobiáši na SZ nic není jistý i na pár hodin dopředu.
Středa zase chce icon eu a je to daleko, bude změna ke GFS co má nic a je vymalováno.

1628
# 20.09.2025, 16:01

Za září už máme 50 mm :prsi:, tzn. přesný průměr. Další srážky tady vůbec nebudou na škodu, a to že budou; ano, i vydatné. Ale, mohl by mi někdo vysvětlit, proč jsou tady 2 témata vzájemně se překrývající termíny :D?

Aktuálně si užíváme na většině území parádní babí léto, s teplotami místy i tropickými a spoustou létajících pavučinek :) Zítra bude ještě pokračovat, a ráno se navíc hlavně v Čechách vyskytnou také mlhy. V pondělí nás čeká výrazný zlom v charakteru počasí, které bude rázem chladné a deštivé (v horách může i sněžit :snih: ).

Na obloze se již od rána vyskytuje menší množství střední oblačnosti; konkrétně altocumulů, z nichž vypadávají i srážky, které se projevují jako virga, občas i s mammaty. Obzvláště ráno byly nádherné s vycházejícím sluncem. I radar je identifikuje jako "šedivé odrazy", lokálně prý dokonce dopadly k povrchu. Přikládám tak fotografie tohoto neobvyklého, a přesto velmi zajímavého jevu :love:

Zvětšeno, malý beránek a virga
Chumel dnes hodinu po poledni...
Ranní obloha...
1365
# 20.09.2025, 16:19

Danda.1902
Nádhera. :love:
A jinak Honza146 si možná nevšimnul, že už jedno téma na tuto situaci existuje..

Tady se od západu nasouvá střední a trocha vysoké oblačnosti. Je velmi teplo a na slunku až horko (34°C). :slunce: Na polovinu září jsou tyto teploty celkem přehnané, ale budeme si muset zvykat. :slunce: Aspoň k tomu fouká slabý až čerstvý vítr, takže pocitovou teplotu to lehce snižuje.
Nyní se chystám během příštího týdne a začátkem října sbírat kaštany, tak snad trošku víc foukne, ať se sbírá, co nejlépe. ;-)

# 20.09.2025, 16:36

Tadeas
Zítra bude založeno třetí vlákno na podobné téma. In-pocasi totiž každou neděli vydává článek s předpovědí počasí na následující týden. Pod tím článkem je i diskuze. Je dobré při zakládání tématu nahlédnout do seznamu vláken, aby nevzniklo duplicitní. Obecně to na některých fórech řeší tak, že duplicitní téma smažou a příspěvky z něj přesunou do prvního. Takhle to řešil třeba Varel na meteoforu.

196
# 20.09.2025, 18:05

Ale nechápu gfs ze tam nemá skoro žádné srážky,více verim Iconu teda .

# 21.09.2025, 01:34

Úhrny dle modelu ICON v mé oblasti do čtvrtka až 80mm, tak jsem zvědav co ve finále bude. Vypadá to na srážkově velmi bohatou situaci napříč většinou území České republiky.

196
# 21.09.2025, 07:33

Tak nový icon stále kreslí v jihozápadní půlce Čech uhrny až k 80 mm ale je v tom zatím sám,ostatní modely mají o polovinu méně tak uvidíme s čím pak přijde aladin a icon-De až tam uvidí.

# 21.09.2025, 08:52

Pro Prahu je to hodně rozhozené od 5 mm do cca 70 mm celkem. Střední odhad cca 20-25 mm.

Ještě zajímavější je ten teplotní propad z dneška na zítřek, ale nemám nervy, měl jsem rozepsaný příspěvek s obrázky a popisky a zrovna mi vypadl net. Marná snaha.

Modely tápou už jenom na zítřek. Ukazuje mi to rozpětí u ICON-D2 od prakticky 0 mm po až cca 15 mm, střední odhad 4-5 mm.

suma srážek pro Prahu, zdroj: meteociel.fr
# 21.09.2025, 09:02

Tady ještě k těm teplotám, už nemám nervy to znovu rozepisovat, ale teplotní skok je to celkem brutální. Kdyby se započítala pocitovka s větrem, tak možná o 15 až 20°C ochlazení za 24 h.

Na třetím grafu, což je teplota ve 2 m je vidět, že největší teplo bude zítra v noci/ráno a během dne už jenom ochlazování. Pro Prahu.

850 hPa, meteociel.fr
2 m, meteociel.fr
2 m, meteociel.fr
# 21.09.2025, 09:15

Tady je ještě vidět prudký nárůst větru - nárazů větru dnes večer/v 1. polovině noci. Severák :D. Pro Prahu.

Nic extra, ale pocitovka bude hodně nízko, oproti dnešku. :D

Dnes je to na letní triko, zítra na bundu. :)

rychlost větru a směr, meteociel.fr
nárazy větru, zdroj: meteociel.fr
# 21.09.2025, 10:13

Škoda ze to neukončí nejaky poradny bourky, docela bych to bral, ale tak co už :D

# 21.09.2025, 11:45

Má být ostré teplotní rozhraní a bouřky i tak nebudou :D Letos je to výsměch.

# 21.09.2025, 11:50

Cloud of Eastern Bohemia
SZ klasika. Všude jinde by měli 3cm kroupy.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.