Diskuse o počasí Vydatné srážky od 23.9. do 27.9.2025
Aidamkoo
Myslím, že v Brně spadne dohromady srážek hodně i přes 30 mm, se stačí kouknout na radar, jak tam pořád něco leze.
Já jsem šťastný Tady u mně v Mostě, je dnes nejvyšší denní úhrn srážek, za posledních cca 14 měsíců. Naposledy byl vyšší úhrn 1.8.2024 (28,7 mm). Dnes zatím lehce nad 26 mm. Naopak druhá moje stanice, Most-Vtelno, ta si už připsala v neděli 33,5 mm. A dnes taky zatím 26 mm. Takže po dlouhé době nějaké pěkné zalití. No někdy to holt trvá
AuraPočasí
Jako bubnuje to do střechy pěkně, prakticky od rána. Jde to v takových vlnách, chvíli prší opravdu intenzivně a pak zase spíš tak poprchává.
Troubsko těsně za JZ okrajem katastru Brna už má v součtu za včerejšek a dnešek 20 mm. Na opačné straně Brna v Tuřanech zatím celkem 13 mm.
Jack
Tomu úplně rozumím. Hnilo to částečně už před tím, teď další várka vody...
Aidamkoo
Tak beru zpět. Myslím, že Brno 30 mm nedá. Už to ustalo. Spíše tak západní okraj Brna nebo na západ od města, tam to vypadá, že spadlo více a spadne i zítra. Brno leží někde na rozhraní.
Ale je zajímavé se podívat na úhrny například v Krkonoších nebo Jeseníkách - prakticky nula nic. Furt se říká, jak hory mají více srážek kvůli orografii atd. přitom to rozložení srážek je dané spíše polohou TN nebo frontou a tyhle orografické situace tvoří jenom určitou část srážek, hlavně spíše během zimy při čerstvém proudění od JZ až SZ.
Aidamkoo
Jj, stačilo by, kdyby spadlo ještě cca 10 mm a máte 30 mm, což je reálné.
V Praze a okolí spadne zítra asi tak 5 mm, myslím, že ALADIN lehce přehání s těmi 6-10 mm, ale těžko říct... Zítra už to sledovat nebudu, půjde už jenom o dodatečnou vlnu, která bude slabší, ale opět bude deštivo během dne.
Příští týden by mohl být celý bez jediné kapky s trochou štěstí. Poslední dobou a poslední dny to byla srážkově fakt nálož a nějaký sušší týden by se bodl. Už tento víkend by to mělo být příznivější pro nějakou práci venku a aktivity.
Tady už pro dnešek evidentně dopršelo, dnes to bylo většinou intenzivnější než včera, od noci až skoro do teď občas pršelo a kromě přívalového deště tu bylo úplně všechno, od pokapávání až po velmi silný déšť. Úhrn je krásných 14,3 mm, takže jsme se dostali už na rovných 109 mm srážek v září. A v noci čekám další déšť.
padá nám tu mlha a ještě mrholí. pořád se tvoří nějaký přeháňky, akorát zítřek se hrozně osekal
cca ve 240 metrech je hranice mlhy a silně mrholí už nějakou dobu. pravý podzim nám odstartoval
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.