Diskuse o počasí Vydatné srážky 7.7.-15.7.
Ondris
Od ecaka tam mas furt naky srazky...
https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-307505...
uvidíme co Čhmú ve svém dlouhodobém výhledu, ale modely se vcelku shodují (byť je to věštění +240 a více), že propady S do teplého vzduchu (nadprůměrné teplé vody) budou vcelku pokračovat. Rozpadlý Polární vír je letos spíše směrem k Evropě (ne Kanadě).
proto zbytek července podle mě nebude připomínat jeho začátek a už v srpnu může být repeté Janovské TN do blokační TV... nechci
Na SZ jen pár přeháněk. Ojediněle se může vyskytnout i bouřka. V Německu to zase jede a tady skoro nic. Teď to tu vedle pěkně zabublalo a zase v Německu...
Ondris
Uvidíme, jaká bude skutečnost. Třeba to 5 mm dá Spousta lidí tady jaxi neumí vykouknout a rozhlédnout se dál než za horizont. Ale jo, dnes jdu zalít jabloně a meruňky (to jsem nikdy nedělal), aby neshodily ten zbytek ovoce, co tam po mrazech zůstal. A musím řešit, kdo mi tady zalije záhonky, když jedu zítra do toho upršeného východu... A aby mě někdo nechytal za slovo - i na tom východě je někde dost sucho, skoro jako tady, jen už třeba včera měli štěstí na nějakou tu zálivku a další dny taky něco jistě bude.
Davidek
Abychom pak ke konci srpna ještě netoužili po omega situaci. To píši jako uživatel z Čech, kde aspoň v nejbližších dnech povodně nehrozí.
Nevím, jestli je nahrazení extrému opačným trendem tím nejlepším. Nejnovější Ecák např. ukazuje pro JZ Čech nějaké srážky prakticky až do 19. července. Bez ohledu na snad menší úhrny je to hnus.
U nás po té včerejší MCS s 12,5 mm dnes po většinu dne občasný déšť, který byl většinou slabý až mírný, chvílemi velmi slabý a chvílemi naopak středně silný, ale už to skončilo. Dnes nám to dalo 5,3 mm a podle modelů nás to hlavní ještě čeká. Rád bych dalších 20-30 mm srážek do konce týdne, ideálně samozřejmě i více, aby se trochu doplnil ten letošní deficit, ale jsem realista.
Tady na tomto radaru jsem zakroužkoval odrazy, které míří k našim hranicím. Pokud to správně chápu, jsou to ty odrazy ze kterých potom bude ten trvalý déšť v oblastech, kde je vydána výstraha.?
Příjde mi, co jsem se teď večer podíval na výstup Ecáku, že opět trochu přitvrdil.
Realne koho zajima uplny vychod? Beskydy apod. Moc male uzemi. Tajze je to spis naopak, sucho je vetsi tema
John Deere
Jako já bych se o to celkem zajímal..
Vydatné a trvalé srážky nehrozí jenom na východě a v Beskydech. Hrozí i na Jesenicku a kolem Jeseníku. Pokud by se to tak stalo a níže se opravdu zasekla u Jeseníka + by neustále 2 dny vydatně pršelo, tak si myslím, že by nastal problém, i přesto, že je sucho.
Z Jeseníka sem totiž vždycky dojedou přeu řeky Moravu až k nám ty srážky a minulý rok tu díky Jeseníkům hrozily i povodně.
Navíc si myslím, že je důležité se zajímat i o úplný východ, stále je to české území..
Predators2
Ano, v Německu se vyskytuje více bouřek. Dopoledne vznikaly krásné konvektivní buňky i u hranic s ČR, nyní již převažuje VO z a projevy slábnou. Místy však mimo přívalových dešťů i kroupy.
Přikládám fotku z věže Daniel v centru Nördlingenu před příchodem přeháňky a po ní. Nebylo to žádné drama, jen vichr přes 60 km/h.
Hurec
ty, co tam žijí?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.