Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vydatné srážky 7.7.-15.7.

104
# 09.07.2025, 08:41

Valep
Jo díky to mám ale nemohl jsem se k tomu nějak proklikat.:(

# 09.07.2025, 08:59

V situaci, kdy všichni vidí, že řeky nestoupnou ani na 1. SPA, tak oficiální výstraha varuje před 3. SPA. To je opravdu zbytečné. Má být stažena mnohem dříve. Zmatek v médiích z toho je ještě větší. Také jsme včera v redakci diskutovali, jestli trvat na jiné předpovědi a psát, že řeky žádné problémy působit nebudou. V situaci, kdy polovina internetu tvrdí něco jiného, je to nepříjemné. Dnes už ale nic k diskusi není.

104
# 09.07.2025, 09:03

A Červená tam svítí vesele dál.

# 09.07.2025, 09:13

Tady už zřejmě finito. Teď oblačno, ojediněle je vidět i obloha. Srážky dnes byly celý den, ale slabé intenzity, hodinové úhrny do 1 mm.
Moc už to zde na oživení srážkové aktivity nevidím.

544
# 09.07.2025, 09:14

Jack, jedine srazkomerne stanice SHMU, co poslal valep. Je to skoda, ze na Slovensku nemame podobny projekt, jako je InPocasi. Tech stanic by tam bylo opravdu hodne.

# 09.07.2025, 09:25

Ta žlutá tam měla být už dávno.
Ta nepruznost ČHMÚ je tragická. A to zdůvodnění :D

24
# 09.07.2025, 09:30

Zatím tady máme od pondělí 50,3 mm a prší tak kolem 1 mm až 2 mm za hodinu

# 09.07.2025, 09:32

ČHMÚ se obhajují opakovanými špatnými výstupy modelů..Snad žádný model neměl cifry jako Aladin..
A i tak , to nemají pohled na radar, srážkoměry, prostě nějaký vlastní úsudek, přehled - vhled do reality, vlastní rozum, aby ty nesmysly viděli a reagovali dřív?
Vždyť nikde nenastal ani prvni SPA..

104
# 09.07.2025, 09:42

Francois
Jako je fakt že od tornáda jsou výstrahy imr vere díky bohu že to teď nevyšlo ale zase na 2 stranu poblázněná/vystresovaná 1/2 republiky ,zblblá média a ta opatření co musela stát jen ta ochrana v Hustopečích n Bečvou teď se to zase musí uvést do původního stavu.

2
# 09.07.2025, 09:53

Dobrý den, musím říci že jsem zklamán nad některými příspěvky kritizující ČHMÚ hlavně od in- počasí jako takového. Aladin tam házel extrémní srážky a tak podle toho ČHMÚ zareagovalo. Když bylo tornádo byla spousta kritiky že nebyla žádná varování... Dále. Opravdu nechápu proč by jste chtěli extrémní srážky a povodně. Vždyť to přeci bere životy a je lepší být připraven než překvapen.

60
# 09.07.2025, 09:55

Jo Aladin to fakt nezvladnul, jeden den 200mm, druhý den 100mm a nakonec realita úplně jinde. Nevyšlo no. Typický Aladin.

13
# 09.07.2025, 10:08

Francois
Podobné sumy měl ještě ecák a ten se taky zuby nehty držel toho, že bude lít jak střelené.

# 09.07.2025, 10:09

Kalic
Proč bychom nezmínili, že dnes ráno byla aktivní výstraha před 3. SPA, když se ví, že žádné 3. SPA nehrozí. Výstraha se mohla přeci snížit už včera večer, kdy bylo ve všech scénářích jasné, že model Aladin neměl správnou předpověď a srážek tam tolik nespadne. Nekritizuje se to, že se výstraha někdy vydala (na to může mít každý svůj názor), ale má se včas změnit, pokud se situace dle ní nevyvíjí. Podsouváte nám tedy něco, co jsme nikdy nenapsali.

Když má někdo v regionu výstrahu před povodňovým ohrožením, tak se asi moc dobře těm lidem tam spát nebude. A pokud jim takovou výstrahu budete dávat často, tak ji začnou ignorovat. Takže při aktivaci takové vysoké oficiální výstrahy je prostě nutné zavést nějaké pravidelné monitorování a situaci lidem vysvětlovat pravidelně. Bohužel na to nejsou státní prostředky. Ale bez přemýšlení nad problémem, je nikdy nikdo nezíská.

ota
2920
# 09.07.2025, 10:27

In-počasí
Přesně, pod tohle bych se podepsal, vydání výstrahy bylo ok, ale následná komunikace, a to že tam výstraha visela ještě ráno, kdy už bylo jasné, že v Beskydech bude jen běžná dešťová epizoda je problém.

# 09.07.2025, 10:35

Jde i o jejich arogantní přístup v komentářích na sociálních sítích. Kdykoliv kdy jim tam někdo slušně napíše, že situaci vidí jinak než oni tak jsou arogantní, vysmívají se mu a dělají že počasí rozumí jen oni a co jim do toho bude kecat nějaký amatér. Včera jsem jim tam slušně napsal že srážky do 50mm určitě nejsou na extrémní stupeň výstrahy. V příspěvku mi v podstatě napsali ať mlčím, že oni ví co dělají. Když jsem jim chtěl dneska napsat že jsem měl nakonec pravdu já tak už byl můj komentář smazaný..😀

# 09.07.2025, 10:41

In-počasí
ota
Ano.., o to jde, už večer bylo evidentní, že SPA nebudou..
Chtělo to dřívější reakci..
Viten95
Ano, jejich arogance bývá obrovská, absolutně nedávají, když je někdo, byť slušně, upozorní na jejich omyl..Nejsou naprosto schopni uznat a férově napsat, mýlili jsme se..
Místo toho přichází arogance a podpásovky, třeba mazání příspěvků..
Jako malé děti ;-)

148
# 09.07.2025, 10:41

Viten95
:D

No jo, není nad to být admin.

Jinak u nás ve městě od neděle 20 - 30 mm, jak kde podle toho, kam se vylila nedělní bouřka. Za sebe bych řekl tak akorát, sudy plný, meruňky těsně před sklizní ještě nehnijou, rajčata s postřikem to ustojí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.