U nás od nového roku napršelo zatím 96 mm. Nejvíce v lednu to bylo 52 mm ale od té doby je to slabota
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2025
Tak už i já uzavírám úhrn za duben, dnes určitě pršet nebude. Celkem jsme zaznamenali 21,4 mm srážek, což je takový mírný podprůměr. Takže třetí ze čtyř letošních měsíců je srážkově podprůměrný, zatím byl nadprůměrný jen březen. Průměr dubna nám teď klesá ze 38 mm na 36 mm. A květen to bude mít hodně těžké, tam je ten skok obrovský a průměr května máme 81 mm.
U nás DUBEN 2025 celkově 41,8 mm z 75 mm průměru, což je asi 55,7 % našeho průměru za duben. Velmi silný podprůměr, skoro o polovinu méně než je za duben u nás obvyklé.
Loni jsme měli alespoň za duben 2024 77,9 mm (104 %) průměr až lehký nadprůměr. Letos slabota.
Od začátku roku 2025 máme u nás 134,7 mm včetně dubna samozřejmě. Mírný až silný podprůměr od 1. ledna 2025.
Leden 2025: 31,8 mm
Únor 2025: 8,2 mm
Březen 2025: 52,9 mm
Duben 2025: 41,8 mm
Ale za pouhý velký Pátek 18.4. 24,6 mm, nejsrážkovější den celého měsíce dubna 2025.
Maximální teplota za letošní duben 2025 +23,2 °C (17.4.) ve stínu a minimální ve dvou metrech nad zemí -6,4 °C (9.4.), při zemi -9,2 °C (9.4.)
A celkově za duben 2025 2 ledové dny, 23 mrazových dní ve 2 metrech a pouze 6 jarních dní (nad +15 stupňů) z toho 3 dny nad +20 °C. Ani dnes dvacítka nebude a to máme maximum ve stínu +19,1 °C, ale už to klesá.
Duben 2025 u nás rozhodně teplotně i srážkově pod normálem.
Průměrná měsíční teplota za duben 2025 +6,1 °C bez dneška. Teplotní podprůměr.
Maximální sněhová pokrývka za letošní duben 6 cm ze dne 7.4.
A bouřkově letos u nás 3 bouřkové dny z toho 2 přímé a 1 vzdálená bouřka. Zatím poslední 24. dubna.
Já to mám takto: Kladno - Švermov - duben - 51,6 mm
a od začátku roku - Kladno - Švermov - 105 mm..
No ještě tu před pár dny někdo psal, že by bylo dobré se po těch deštích kouknout na intersucho.. tam jsem si uvědomil, že jsem v oblasti (momentálně) která asi není právě tou "dokumentační", ohledně stavu vláhy...
Tak u nás sucho stále pokračuje, srážky na konci měsíce nás minuly takže u nás v Dubnu spadlo pouhých 8,5mm. A letos jsme zatím na pouhých 55,7mm což je podle mapy skoro nejmíň v rámci ČR. Málo srážek pokračuje už od Zářijových záplav.
Říjen 30,5mm
Listopad 15,5mm
Prosinec 17,6mm
Leden 14,8mm
Únor 0 mm
Březen 32,4mm
Duben 8,5 mm
Studny se ještě drží ale půda je na tom zle. Dneska jsme sadili brambory a prakticky ne neukázala vlhká půda.
Co se týče teploty Tak v Dubnu jsme měli 1 Letní den a průměrná teplota byla 11°C.
Pavell
Jak jsem psal možná za celý měsíc ten milimetr nakapal. Ale pokud chceš dělat aspoň trošku slušnou statistiku tak měření chce dělat pořád stejně. Tak když jiné měsíce když nějaké srážky zaznamenám ale srážky které nezaznamena meteostanice nebo normální srážkoměr neřeším. Tak pro statistiku ani v tom únoru to řešit nebudu srážky co nelze změřit. To nedělají ani profi stanice od CHMI atd.
Nevím jak ty měříš jestli stanici nebo srážkoměrem ale když spadne pár kapek nic ti to nezaznamená tak si napíšeš no dneska mohlo nakapat 0,05mm příště zase tak a pak na konci měsíce to sečteš a přidáš k tomu co ukazuje stanice? Asi těžko že protože když to nic nezměři jak odhadnout kolik nakapalo je problém. Takže ano v ofiko statistice je u nás v Únoru 0.
Samik
Zdá se mi to lehce podezřelý. Neříkám, že v dubnu na Opavsku spadlo nějak hodně srážek, ale stanice v Sádku ukazuje 11 mm. Dále za březen, neměla ani jedna ze srážkoměrných stanic v MSK, tak nízkou hodnotu srážek, jako je u tebe. Únor to samé, a leden také. Když se podívám ve velmi blízkém okolí, vychází mi to letos okolo 70 mm. A vlastně i mapa ČHMÚ tam dává plus mínus 70-80 mm. A ano, není to moc. Ale vzhledem k podzimnímu nasycení, plus březen a duben mi to vychází v oblasti na cca 40-50 mm, a to není ještě tak špatné. Jsou oblasti, které mají za březen a duben, okolo 30 mm. Takhle to vidím já
Lerak2
Ta stanice je taky moje jsem ji pořídil na začátku roku abych měl data i na internetu nevím teď přesně model ale už mám vyzkoušeno že stanice měří víc než je skutečnost protože stanici co používám už víc jak 10 let na statistiky mám ověřeno že měří přesně samozřejmě +/- toho co je potřeba na přehoupnuti vahadla. Tuhle co je na internetu chci přesně otestovat zítra jestli k nám něco přijde o kolik kecá ale o hodně taky za ty 2500 co stala nejde čekat zázraky že. Když jsem se bavil se sousedem co má stanici Davis tak taky říkal že za duben naměřil 8 mm.
Třeba když vemu stanici co je tady na stránkách v Opavě tak taky má za letošek nějakých 57mm a za duben nějakých 7,5mm a za tu únor nějaké 3mm ale stanice počítá i silnou rosu u ní stačí na vahadlo 0,2mm a je otázkou jestli silnou rosu počítát do srážek, jasné nějaká vlhkost to je.
A na těch stránkách CHMI i třeba intersuchu se podle jejich máp u nás zlepšila situace po srážkách na konci Dubna co byly v Čechách plošný déšť a ne Moravě bouřky. Ale u nás to dalo necelý 1mm ale třeba ve vedlejší vesnici kde pracují 3 km od nás kde mám taky srážkoměr to dalo 7 mm.
Lerak2
Zdravím, jsem rovněž ze Sádku jako Samík, nemám žádny srážkomer, takže se nebudu bavit o konkretních cifrach. Operovat udaji ze stanic v MSK je problematické, viz dnešní radarova data. Opava možna pár milimetru dá, ale tady je jen mokra cesta. Jezdkovice 0,3mm. A tak je to prakticky od začatku roku - proudění ze Z nebo V. Srážkový stin Jeseníku ze Z, JZ směru (pravděpodobně) je znát, hlavně při tom rychlém proudění ve výškach (A ten SZ už poslední dobou taky za moc nestojí). Čim víc na východ, tak srážek přibýva.
R.
čmelda78
Já pánové nikde tady netvrdím, že by tam u vás bylo nějak srážek. Ale stále budu tvrdit, že hodnota 55 mm od začátku roku, je lehce podezřelá. Já to stále vidím na těch cca 70 mm. Online stanice dle kolegy měří víc srážek, než jeho druhá. Ok. Když vidím na té online v Sádku za duben 10,8 mm, má prý 8 mm. O 2 km dál jiná online stanice má 10,7 mm. V únoru on počítá nulu. Ok. I takto se to dá počítat. Ale já mám názor trochu jiný. A když se podívám do velmi blízkého okolí, ty stanice ukazují to, co vychází mně, tj. okolo 70 mm. A to neřeším, nějaké sněhové srážky apod. Nic to nemění, že těch srážek tam zatím letos není moc, to samozřejmě neříkám. A nějakou online stanici neplánujete, když jste v takovém zajímavém místě, kde je aktuálně málo srážek? To by se hodilo
Lerak2
Tak pro zajímavost jak bylo řečeno výše teď nás srážky obešly a nebyla možnost to otestovat. A další srážky jsou v nedohlednu a čekat na to že zaprši se mi nechce takže jsem spočítal plochy srážkoměru a vypočetl kolik vody přes ně má protéct aby to simulovalo že napršelo 10mm. Po té jsem potřebné množství vody nalel injekční stříkačkou. Snažil jsem se let pomalu aby to bylo co nejpřesnější ale i tak by tam někdy skočilo té vody trošku víc a výsledek je následovný. Obyčejný srážkoměr na tyčce naměřil 10mm, stará stanice co mám na statistiky 9,8mm a nová 12mm. Jedná se o stanici Sencor Sws 9898. A určitě to není problém jen u mojí ale bude to celkové problém těchto a příbuzných levných stanic kterých je na internetu a i tady ve stanicích hodně takže většina kecá a srážky nadhodnocuje. Je pravda že pořád pár mm chybí ale to může být už rozdíl v roztávání těch poprašku a mrholení kdy ten Sencor má lepší citlivost. ale jak jsem řekl stanice v Opavě taky nemá ani 60mm a to je stanice Davis a ta by měla měřit přesně.
Co se týče měření sněhu tak jak většina nemám vyhřívaný srážkoměr ale dělám to stylem že mám nadobu o stejné ploše jako srážkoměr a po sněžení na volné ploše podle ní naberu snih a nechám ho pomalu roztát ve srážkoměru v teple.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.