Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další oteplení a déšť, na horách i trvalejší, hladiny řek začnou stoupat

Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2025

# 13.12.2025, 17:34

No prosinec, zde namrholilo celé 2 mm. No ale min. rekord je 3 mm, tak ten nepadne :cool:

3500
# 13.12.2025, 18:13

Tady 51mm v listopadu

# 29.12.2025, 13:41

Prosinec skoro na konci a já mám 6,2 mm srážek, tak to by byl nejsušší měsíc letos, ale poslední dva dny se něco čeká, výhled aktuálně dává 2,7 mm do konce roku :pozor: :D

Za celý rok mám zatím celkem 770,4 mm a do normálu chybí 50 mm.
Nejvíc srážek 154 mm spadlo v červenci, pak v září 115,7 mm.
Nejméně spadlo v únoru 8 mm, pak tedy co ten prosinec... budu pryč, tak čekám po návratu překvápko a haldy :snih: :snih: :snih: :D

9
# 29.12.2025, 14:18

Za prosinec 4 mm
Za letošek 474 mm
Do normálu chybí necelých 200 mm
Nejvyšší denní úhrn srážek: 23.11. 23 mm

Více z toho už nevymlátíme dle aktuálních předpovědí.
Kdyby nebyl loni naopak extrémně vlhký rok (842 mm), tak jsme letos pěkně v háji s vodou.
Mimochodem letos napršelo o 370 mm méně, než předchozí rok:D.

# 29.12.2025, 15:15

Tak letošní rok byl zhruba nějak takto:

1/2 extrémně suchá. Červenec odvrátil katastrofu, jelikož byl trochu chladnější a vlhčí. Srpen to vrátil zpět do extrémního sucha.

Od září bylo srážek již trvale hodně, navíc celý podzim byl poměrně dost zamračený a bylo spíše chladno (nízký výpar) a rozhodně byl srážkově nadprůměrný. Během podzimu tak klasické sucho prakticky vymizelo, postupně a jistě. Deficit srážek ale zůstal a tak byly nízké spodní vody.

Ovar
U Vás byl loni extrémně vlhký rok? :D Aha, já myslel, jak tam máte za posledních 10 let furt jen sucho a z celé republiky máte největší deficity.

107
# 29.12.2025, 15:24

Tak tady u mě letos od 1.1 do 6.3. 22 mm :prsi:, potom se to o něco málo zlepšilo byli deštivější/sušší měsíce ale loni bylo za celý rok 722 mm
Letos, možná ještě nějaký mm :snih: /:prsi: uvidíme, ale moc už toho nebude.
Prosinec 18 mm/Rok 522 mm

9
# 29.12.2025, 16:11

AuraPočasí
Nevím co ti na takovou uštěpačnou poznámku mám napsat:).
Tak možná: Tak to sis myslel špatně? Nebo snad; že na to, jaký si pozorovatel počasí, tak pozorování příspěvků členů ti naopak moc nejde?:D

Přispívám celkem na 2 meteofóra, a data o počasí shrnuji a komentuji na celkem 3 fórech. A všude píšu to samé, tak asi nedáváš pozor. A hlavně když už, tak komentuji data a fakta, nikoli subjektivní pocit pohledu z okna.
Letošní deficit: 200 mm
Deficit srážek od roku 2013: 1500-2000 mm (blbě se to počítá, když se ty průměry furt hýbou).
Jeden vlhký rok na této statistice nic nezměnil. Doufám, že se někdy nějaká tabulka sčítaných deficitů objeví.
A můžeš se hrozit stejně jako já, ale bohužel letos jsme byli a stále jsme oblast, kde napršel největší rozdíl od průměru. Každý rok je jiný, jindy napršelo pěkný prdlajz na 70% území a nebylo slyšet vlastního slova na fórech, protože si stěžovali skoro všichni. Letos jen já. Ale jako sorry, tohle tvoje zlehčování je pěkně sprostý. Když nevidíš dál než za vlastní dvorek, takhle se meteorologie nedělá. Ale neboj, z toho jednou vyrosteš.

493
# 29.12.2025, 16:26

Letos za Kladno..502mm..no není to super, ale dobrý, doufám, že na jaře něco spadne, jinak to nebude uplně super start... nicméně intersucho nám tu zatím sucho nekreslí:), takže vlastně O.K...Spodní vody jsou tu nechutně nasycený, takže na to si nestěžuju..:cool:

# 29.12.2025, 16:46

Ovar
Tak a teď si představ, že jsou oblasti, kde za dva poslední roky, spadlo jen o něco víc, než u tebe loni. Za mně nějakých 480 mm, je v rámci toho, že letošek je sušší, na většině území Čech, tak ještě hodnota, která je průměrná toho, co spadne na území nižších poloh, západní části Čech, v tomto roce. Nic, co by vybočovalo. A ty deficity za ty roky zpětně? To bych mohl říct, že mně tady chybí za pár let, co žiju, asi 25000 mm, oproti třeba nížinám na severu Moravy. Takhle bych to úplně nepodával. Co se týče sucha, už se to tu řešilo mnohokrát, mapy bych použil s aktuálním nasycením půdy nebo zásobu vody v půdě. Na Domažlicku prakticky vidím jen modrou, a modrá je dobrá ;-)

Aktuální Plzeňský kraj Intersucho
Aktuální ÚK Intersucho
15
# 29.12.2025, 17:06

U mne za letošek 506 mm, což je mírně podprůměr/40mm/ v poslední dekádě, Vzhledem k tomu, jak to vypadalo katastrofálně po prvním půlroce,to dopadlo ještě dobře,.

9
# 29.12.2025, 19:27

Lerak2
Ja si nic predstavovat nemusim, opet zduraznuji ze se opiram o data, nikoli o pocity a jednu mapku. Klimatologii celkem detailne sleduji a tve vlozene obrazky severu Cech jsou take tristni a za posledni dekadu zde chybi uplne stejny kotel vody, jako u nas.
Ja se opiram o rozdil srazek od normalu, tzn ze ano, v CR jsou oblasti kde naprselo i vyrazne mene (v okoli Brna je jedno misto kde letos naprselo jen 400 mm) ale tohle vsechno jsou oblasti, ktere jsou srazkove chude kazdorocne, a proto na mapach sucha nesviti, protoze tam “je to normalni” a letosni prumer srazek tomu odpovida. Kdezto u nas byval prumer srazek 650 mm, a na takovou sumu srazek jsou i zdejsi pudy, toky a celkove krajina zvykla.
Nechci ti kazit iluze, ale na severu moravy za poslednich 10 let, neni deficit srazek zadny, snad jen lokalne a velmi zanedbatelny. Morava narozdil od Cech svuj podil vody obcas dostava. A opet jen dodam, ze tohle podkopavani situace je opravdu nechutny.
Ps.: je prosinec, prihranicni oblasti by mely svitit fialovou, severni cast Domazlicka ma zelenou jako v cervenci, ne to opravdu neni v poradku…

# 29.12.2025, 19:55

Ovar
Já ti děkuji za odpověď ;-) Těch srážek, je letos často málo. Samozřejmě většinou méně na západě republiky, než na východě. Za mně těch 480 mm, je zhruba průměr, to co většinou spadlo v téhle velké oblasti Čech. Z hlediska DP, to samozřejmě může být horší, ale na to já už mám jiný pohled. Tak a teď na konec, kde je to místo u Brna, pod 400 mm. Dozvíme se? Díky ;-)

9
# 29.12.2025, 22:34

Jistě že dozvíte, stačí se zeptat. Jedná se o Řícmanice, malinkou oblast SZ nad Brnem, je tam zajímavá bezsrážková díra, prakticky jakýkoliv srážkový mrak tam skrz Brno nedoputuje a cokoli co jde z V nebo S, si stáhne Kras, nebo se to stočí směrem na Slavkov. Ty nejsilnější bouřky došly až do Bílovic, nebo do Kanic (z druhý strany). Tam je to zakletý víc jak u nás.

# 29.12.2025, 23:44

Ovar
Ok, budu se tam muset vypravit. Stejně budu mít cestu do Babic nad Svitavou, jen necelý 2km od Řícmanic. Jsem tam pozvanej na srážkoměrnou stanici ČHMÚ. Tam ale srážek mají tedy víc, řekl bych že výrazně. Zajímavý. Ale ok, říkáš že tam nic nepadá dlouhodobě, tak nejsem místní, tak to zatím nemůžu rozporovat :cool:

# 30.12.2025, 15:31

Ovar
Řícmanice jsou severovýchodně od Brna. Jestli je to srážková díra, nevím, nemám data, ale v posledních letech se nám na jižní Moravě obecně srážkově docela daří. Letos to sice byla v první půlce roku katastrofa, ale v té druhé se to zlepšilo. Podrobnější data poskytnu brzy.

F4
122
# 01.01.2026, 10:27

Rok 2025 a jeho měsíční úhrny a odchylky v tabulce níže (leden-prosinec sestupně). Od r. 2010 se jedná o 2. nejsušší rok po r. 2022, kdy spadlo ještě skoro o 40 mm méně. Na to, jak byl teplotně rok 2025 celkem fajn (prosinec ještě nevíme, ale stopro bude odchylka kladná), tak srážkově otřesný. Důkaz toho, proč jsem byl furt nespokojený. Doufám, že r. 2026 bude srážkově hojný.

Srážky v r. 2025
Teplotní odchylky a měsíční úhrny 2025
7
# 01.01.2026, 11:15

Já mám za rok 2025 jen 511mm což je nejméně za dobu co tu měřím. Pro představu vloni tu bylo přes 800mm což je tady cca průměr. Pro střední polohy hor je to hodně špatné to mají i nížiny často více za rok.

107
# 01.01.2026, 11:20

Prosinec 20 mm/Rok 524 mm
V roce 2024 722 mm

# 01.01.2026, 11:39

Tady na jihu Prahy 552 mm za celý rok, v zásadě průměr. Zpočátku se rok vyvíjel hodně suše, 2/2 roku to ale srážkově dotáhla, zejm. září, které nám dalo 127 mm. Tento rok bych prosil vlhčí 1/2 roku a méně srážek v druhé půlce, ať je z toho nějaký užitek.

8040
# 01.01.2026, 12:58

Tak u mně v Mostě takto:
Srážky prosinec: 9,8 mm
Průměrná teplota 2,08°C
Ledové dny prosinec: 0

Srážky 2025: 429,8 mm
Průměrná teplota 2025: 10,5°C

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.