Diskuse o počasí Hojnější srážky od 1.10. do 10.10.2019
Tomas1241980
No tady na střední Moravě teda leje a leje, už jsme na 20mm a vypadá to, že ještě chvíli pršet bude, déšť má opravdu solidní intenzitu. Letos nás opravdu sucho trápit nemusí. Jinak vzhledem k oteplení koncem týdne si myslím, že budou doslova žně co se týče hub.
V Ostravě zatím spadlo necelých 10 mm, ale směrem na severozápad srážky klesají a v Porubě zatím spadlo 6-7 mm. Ostrava jih hlasí 9 mm a směrem na jihovýchod jsou srážkové úhrny nad 10 mm. Přímo u mě je to zatím 9,4 mm od dnešní půlnoci, takže srážky se už blíží modelovým předpokladům mezi 10-15 mm za dnešní večer. V průběhu dne spadlo okolo 1 mm, takže zbývající srážky jsou za dnešní večer
Teď jsem se vrátil z vymetání vody ze stavby. Ano (pro všechny baby), teď o půl druhé v noci. Vymetl jsem ji, aby neškodila dole, kde bydlíme. Ale celou dobu jsem si říkal, proč to vlastně vymetám - vždyť díky výparu (mimochodem po suchu je to druhé nejskloňovanější slovo) by to do dvou dnů bylo všechno fuč. A k tolik probíranému suchu - co berete v přírodě za sucho?? (nemyslím dle grafů a tabulek) Já, když po poli jede traktor s disky a práší se za ním, když jedete na kole polňačkou a rám a přehazku máte od jemného prachu - toto je sucho. A takové sucho teď není nikde v republice (a nemusím jí jezdit skrz naskrz) a takové sucho rozhodně nebude ani v Moravských Budějovicích. A závěrem - kdyby letos tolik nepršelo, tak už mám dávno hotovou střechu (a déšť je mi jedno :-))), ale v dešti se fakt např. šalovat věnce nebo je dokonce betonovat nedá). Doufám, že nebude aspoň týden pršet.
Norain
Tak to se sakra pleteš, do včerejška se prášilo o 106, těch 2-3mm za říjen na chalupě spadlo při silném větru a bylo to v podstatě za pár hodin vniveč, ani ozim nebo zelené hnojení nevzcházelo, byla tady úplně holá vyschlá pole, po včerejšku to bude na pár dní lepší, vždyť jsem posílal předevčírem fotky jako důkaz, po vlhkosti nebylo ani památky, určitě nejsušší region z Moravy. Příčiny jsou pěkně laicky vysvětleny v této přednášce:
https://www.youtube.com/watch?v=mZQa6An6Ijg
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.