dawe
Jo už se těším na to ochlazení z toho horka a dusna je mi zle ještě tak 1 týden a je myslím po vedrech vždyť i pranostika říká svatá Anna chladna z rána a pršet u nás podle GFS moc nemá to nejsilnější se odehraje v Z Čechách tak se uvidí jak to bude posílejte se na Ecák zase tam má katastrofální vedra https://www.windy.com/cs/-Teplota-temp?temp,2019-0...
Diskuse o počasí Jaké bude léto a sucho v roce 2019
dawe
Ondra83
Tutugon
hellercz
Myslím, že vím jak to dopadne. Ochlazení přijde na 90% a bude možná i dost výrazné, ale větší srážky bych fakt nečekal, to spadne možná někde v Bavorsku v Alpách, ale zde v Česku půjde o již klasické "ochlazení na sucho"
Pak se za 7-10 dní stejně oteplí a bude zase kolem +30°C nebo i víc.
Ochlazení na začátku srpna je pořád reálné, ale je to celkem jedno, podstatná je vlhkost a s těmi svými trvale zúrodněnými záhony do hloubky budu muset nějak pohnout, protože není možné už 5.-tým rokem za sebou odjet na pár dní pryč, aniž by mi všechno zdechlo, mám zprávy z JV Slovácka, že je tam bezvadně zeleno a sucho žádné, zase jako loni, já to nechápu, 200 mnm a nejteplejší lokalita republiky východně od Strážnice a zase pohoda.
Rezna85
Horko do jisté míry ano, ale ne aby u nás třeba 14 dní panovalo počasí lehce nad 30°C a slunečno, maximálně občas polojasno. Moc toho ještě nepamatuju, ale tohle opravdu normální není. To má být v Římě a ne v Praze. I když tam mají už stabilně kolem 35°C tuto část roku.
Na.Guru
S těmi 35 do budoucna počítejte jako s poměrně běžnou letní teplotou v nížinách, a to je jen začátek, i kdyby byly emise CO2 odteď nulové, což je samozřejmě zbožné přání, tak pořád půjdeme přes 30 let teplotně nahoru a díky oceánům podle mě až do konce století, je jasné, že je třeba radikálně něco dělat, proto fandím mladejm v protestech, to nicnedělání je do očí bíjící. Včera to řekl pan Ač z Czechglobe na ČT24 jednoznačně (znám ho osobně), 10% nejhohatších lidí na světě produkuje 50 emisí, jde to ruku v ruce s blahobytem a HDP, ale přesně jak řekl ten profesor v diskuzi z Karl.Univerzity život má jiné hodnoty než konzum a ekon. udržitelný růst je kravina (sám jsem ekonom a souhlasím) + ty politiky, co to bagatelizují, je třeba okamžitě vyrazit, protože jejich argumenty jsou demagogie a není čas řečnit, s těmi to nevyřešíte, to mladí často nechápou, proto jsem jednoznačně pro radikální řezy.
Jo teploučko bude pořád více, tak by se každý měl zařídit, jak umí, očekávat, že to zařídí stát, nebo EU, je sebevražda,,, obzvláště se mi líbí Gréta a spol, v pátek stávkují, vystupují ve Francii v parlamentu, a když jsou na demonstraci, dělají si tam selfíčka doma pak deset hodin přeposílají SMS jak dopledne pomohli zlepšení klimatu na zemi, to se to pomáhá, v jedné ruce mobil a v druhé hambáč z mekáče.. Přikládám pár grafů pro Pražáky, tohle se dá čekat, obdobně i jinde...
Yurri
Klima se otepluje o tom žádná, ale vliv CO2 je spíš teoretický a zanedbatelný. Zásadní je změna struktury krajiny, kdy vegetací nepokryté pole a zastavěná plocha ohřívají vzduch nad sebou, kterej vytlačuje srážky, což způsobuje další oteplování. Proto se nejvíc otepluje na severní polokouli a v létě, neboť je tento proces nejsilnější a krajina nejvíc pozměněná. Rozdíly jsou, ale i zde v Česku, v Karlovarském kraji nejsou poslední roky kladné odchylky od dlouhodobého průměru tak vysoké jako například ve Středočeském či Jihomoravském. Důvodem asi těžko bude globální CO2 či jiné plyny.
S Globálním oteplováním je to docela složité a nikdo neví co přesně to způsobuje, protože je to souhra více faktorů a některé můžou být neznámé. Mezi vědci není úplná shoda, ale většina z nich si myslí, že člověk je hlavní faktor. V minulosti před milióny let byly už i teplejší období, kdy rostly lesy i na pólech. Kromě člověka má zásadní vliv Slunce a změny, které se sluncem souvisí např. změny v oběžné dráze země a sklon zemské osy ovlivňují intenzitu dopadu záření na pólech i jinde. Někteří vědci si myslí, že současné oteplování je pokračováním vývoje klimatu po malé době ledové, která skončila v 19. stol.
palma
Tak děcka, umí se prezentovat a kydat, mě zajímá v čem se chcou teda konkrétně omezit a kdo má nejvíce, to si myslím že bude kámen úrazu, každej bude operovat se spravedlností a nikdo si nezamete před svým prahem (myslím to i z pohledu států), to je největší nepřítel, ne CO2.
Na.Guru
Už jsem tady sdílel, že klíč je v pohlcování CO2 v zeleni, ne ve vymejšlení sebevražednejch ptákovin, nastavit na to dotace + daně a ono by to šlo, lidi vůbec nechápou, že tohle je globální průser, kterej klidně vymaže státy z mapy díky suchu, úplně v pohodě, až budete mít 48ky ve stínu, tak vás přejde chuť i na ten hambáč, to vám garantuju.
logitech
Kůrovec Žďársko stejně nemine, pár let s požáry jako v Portugalsku a jsou jasní, moc bych si to tam na růžovo nemaloval.
Takové ty kydy jako, že kdysi bylo přece tepleji a že kdyby byla data z minulosti, tak to bylo horší a že se o tom jenom více mluví nechte dětem na ZŠ na dobrou noc, Ač to řekl jasně, s odchylkou v datech se dá pracovat, ale i ten nejzdrženlivější scénář znamená průlom do všech odvětví, bez výjimek, politici o tom nechtějí mluvit, pač by přišli o koryta, ale data jsou jasná, ten oceán toho tepla už tolik zdaleka nepohltí, proto už bych se posunul k diskuzi z minulého století do současnosti, ale koukám lidi furt slepí, tupí, sledující, bez řešení, bez návrhů, fakt telata, mladí tuší správně průser, zmatení jak lečo, ale to je tak všechno - ti budou rádi, že prokouknou globální digitální demenci.
https://www.ecofuture.cz/clanek/vedro-je-vas-novy-...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.