Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v Čechách zmírnění vedra, večer od jihu na část území dorazí silné bouřky

Diskuse o počasí Extrémní vlna veder a sucho koncem června

2127
# 30.06.2026, 13:40

Teď se mi trochu udělalo mdlo. To je hrozný. Ať už ta vedra skončí. :zz:
Doma 31-32 °C a vlhkost většinou kolem 67%.

# 30.06.2026, 13:46

Dnes mám v podkrovním pokoji zatím necelých 34°C, včera a předevčírem mi to vylezlo na 36°C. Když jsem šel dopoledne ven a viděl jsem, že je venku pod 30°C, málem jsem si vzal mikinu :D

44
# 30.06.2026, 13:48

Tadeas
možná změna tlaku ,jsme přeci jen na rozhraní,mě se udělá blbě třeba 10 minut (naposledy za 5 minut začalo pršet ani jsem nevěděl že bude,vzniklo to nad námi) před bouřkou pak ale úleva

12
# 30.06.2026, 13:51

jinak dnes první tropická noc.. tmin 21,9 °C... rosný bod ke 20 °C.. zítra bude prádelna ještě větší.....

2127
# 30.06.2026, 14:18

Neuro
No asi před hodinou se mi udělalo špatně a trvá to doteď. Beztak je to určitě tím vedrem. Snažím se pomalu popíjet minerálku. Už, aby to odešlo. Však dneska večer už se snad dočkáme. :blesk:

# 30.06.2026, 14:39

Dočkáme se, ale jenom na pár dní - příští týden od úterka zase 35-38 každý den. Je zajímavé, jak nikdo absolutně nejeví nejmenší snahu vložit adaptaci městské architektury pro změny klimatu do politického programu. Strýci z periferií zřejmě stále trvají na tom, že "voteplování nejni", nebo že to "trh vyřeší".

511
# 30.06.2026, 14:55

ACEOF ACES
rád bych tu nastínil menší, spíše toeretický problém, který se mi nedaří rozlousknout.
Určujeme-li teplotu mokrého teploměru, tak v podstatě vzduch vlhčíme vodou. Při vlhčení považujeme za směr změny stavu entalpii vlhčícího média - v našem případě vody. Ta je však v porovnání s entalpií přehřáté/syté páry (parní vlhčení) zanedbatelná a děj vlhčení vodou se v praxi považuje za děj izoentalpický. Kdybychom ale byli důslední, tak bychom uvažovali, že ke změně entalpie vzduchu přece jen dojde a směr změny při vlhčení vodou bude delta=iw=cw.tw, kde iw je entalpie vlhčící vody, cw je měrná tepelná kapacita vlhčící vody a tw je teplota vlhčící vody.
A teď už se konečně dostávám k tomu, co mě zajímá. V h-x diagramu by měla být tedy teplota mokrého teploměru zcela přesně daná jako "prodloužení" příslušné izotermy z oblasti přesyceného do oblasti nenasyceného vzduchu:
Jenže... co když uvažujeme izotermu t=0°C, která má v oblasti přesyceného vzduchu dvě větve. V prodloužení do oblasti nenasyceného vzduchu dostaneme také dvě větve, které nám vymezí řekněme "záludný trojúhelník":
Uvažujme stav zadaný např. teplotou suchého teploměru a relativní vlhkostí, který leží v tomto "záludném trojúhelníku". Problém je v tom, že do tohoto trojúhelníku můžeme "prodloužit" do daného stavu hned dvě izotermy (jakožto důsledek různého odklonu izoterm od izoentalp nad a pod teplotou t=0°C):
:cool:Otázka zní: jaká bude skutečná teplota mokrého teploměru takového stavu? 0°C, interval tm1 až tm2, jedna z hodnot tm1, tm2?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.