Diskuse o počasí Extrémní vlna veder a sucho - červen/červenec
kozacik
Je reálné, že se na přelomu měsíců překope synoptika. Na jak dlouho se jeste uvidí. TV co zapříčiní echt hotwawe tenhle týden se odsune a pak je otevřené - nevýrazné tlakové pole, občas se ve výstupech objeví TN od severu...
Loni ten průběh počasí na přelomu června a července byl docela podobný - ochlazení a vlhčí počasí jenom přišlo o pár dní později (po 5.7).
kozacik
Kéž by, opravdu kéž by tomu tak bylo (chladnější varianta). Doslova se k tomu modlím. Ten rudý mordor, který se na nás žene, bude asi opravdu extrémní
Ale uvidíme, jak to dopadne. GFS to myslím zkusil podruhé s tímto ochlazením. Počkejme, co na to ECMWF (jehož poslední výstup z 00 drží "rudou apokalypsu" o pár dní déle) a co další 1-2 dny budou malovat.
Snad ty extrémní horka přežijeme. Bude to těžké, noci asi budou pekelné také
A sucho kolem se rychle bude zhoršovat. Škoda, že sobotní noční bouřky v mé lokaci začaly doslova 1 km východněji - u mne to bylo 0 mm a krásně to naskakovalo SV, V, JV ...
Michal Žák vlnu veder potvrdil...
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/stredni-e...
Tadeas
však tam máš nejzelenější trávu co jsem viděl a že jsem těch měst procestoval hodně
Tak ještě před 24h bych na to nevsadil, ale nyní už je v modelech docela shoda a to jak včera večer tak dnes ráno že od pondělí se ochladí přeci jen výrazněji a ten příští týden vypadá teplotně super. Počítám že se to bude motat cca 25-28°C v maximech možná některé dny i níže takže za mě super. Snad do toho také zaprší. Takže přežít pekelný závěr tohoto týdne a bude líp. Já osobně to vidím tak že 38+ padne na 100%, 39+ padne na 70% a na těch 40+ dávám pořád cca těch 40%.
Mně spíš zajímá jak ty hice budou ukončeny, jestli nějakou slušnou zálivkou, silnýma bouřkama nebo jen tak zas sucho Výhled je srážkově naprosto tragický, nasyslená voda silně ubývá a nervozita roste
Srpen 2015 ale bude asi u mně nepřekonatelná meta v délce trvání vlny veder 13 dní za sebou, +37 snad tady od té doby nebylo, možná překonáme taky i nějaký ten rekord, předpověď +35-40 je dost síla, jestli jim to tam teda vydrží...
(osobně moc tohle nemusím, ideál v kuse 23-27, mému velkému organismu takové teplo v pohodě stačí, to co nás čeká je jen pár dní a ne dva týdny v kuse, takže nebudu brečet ani že konečně teplo ono to stejně možná žuchne někam v červenci pod +20 a to budu pak nadávat
)
Obávám se že to stále není konečná předpověď na tu neděli, potenciál je tam ještě o něco větší. Aladin má na pátek už nyní 37°C v polabí, což je v reálu maxima 38-39°C a to má být 22°C v 850 hPa, v sobotu bude 23-24°C a v neděli 24-25°C a dokonce se nedá vyloučit i 26-27°C. Pokud tak budou splněny všechny podmínky, jako že mají, počítat umíte sami...
Dokonce předpovědi opakovaně kreslí největší horko kolem Berlína, navzdory modelům které tuhle horkou pánev opakovaně kreslí v Čechách. Tzn že i podle modelů a předpovědí je situace z mého pohledu ještě o to víc podceňovaná.
Leknín.
No, uvidíme, já teď čuměl po modelech a třeba Yr.no (ECMWF) mě tam při tom poklesu teplot píše během třech dnů celkem 40mm srážek ( beru to spíš jako ... snění) ..Jinak nový GFS z 06:00 už tam ten pokles teplot píše značně menší.. čili jako obvykle, v neděli budeme vědět..
No nejteplejší budou neděle, kdy na SZ Čech a jihu Moravy až 40°C, ale na Moravě ještě šance na 39-40°C bude dost možná i v pondělí, ale tam začne přecházet zvlněná studená fronta, takže otazníky. Nicméně pro mě to bude znamenat překonání rekordů na všech Brněnských stanicích. Ty jsou tak nízké, že padnou v neděli raz, dva. 40°C v Brně asi nebude, ale možná Žabovřesky se přiblíží. Některé modely se tam trochu na neděli snaží dostávat bouřky do Čech, takže ono to bude celkem ještě zajímavé sledovat. Nicméně před tím se to ke 40°C dostat dle mého dokáže.
Uvidíme, uvidíme. Co tady na SZ, jak s tím v neděli zamíchá oblačnost, a místy i blížící se přeháňky a bouřky. O 40°C tady asi nikdo nestojí. Krajská předpověď na ČHMÚ má na neděli 36-40°C, no uvidíme. Možný je všechno. Asi nejvíc v ohrožení okolí Litoměřic, Roudnice, nebo rozhraní Lounska a Lovosicka. Když nastoupí oblačnost o něco později, tak i Mostecko nebo Bílinsko. Ale je to skoro za 5 dní, ještě je ta neděle otevřená. Dnešek je tady celkem jasný 32-33, zítra 34-35, pátek 36-37, sobota okolo 38, možná 39. A neděle už bych počkal, co řekne pátek. Času dost
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.