Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v Čechách více oblačnosti, v dalších dnech lokálně přeháňky

Diskuse o počasí Návrat silných mrazů od 19.1.2026

232
# 21.01.2026, 18:14

Nebýt dnes v poledne slunce, tak je nejchladnější den této zimy. No nevadí i tak Tmax -4°C a nyní už -8,2°C polojasno a trošku pofukuje. Parádní zima.

# 21.01.2026, 21:19

Jestli bude takto zima pokračovat dál,náklady na vytápění nejspíš budou oproti předešlým topným sezónám o mnoho vyšší,což lidé,kteří zimu nemusí,asi těžce nesou.Ale co naopak ti největší milovníci pořádné zimy,kde je ještě ta tolerance k nedoplatkům vs pěkná dlouhá zima,resp.kdy si takový člověk řekne a dost,tolik už platit nebudu,otevřete Atlantik.Sám jsem o tom přemýšlel,osobně bych si připlatil aspoň za jeden vyloženě zimní měsíc,ale za všechny tři určitě nee.

71
# 21.01.2026, 22:16

Já bych si zase připlatil za to, kdyby u nás tuto zimu vydržel sníh déle než čtyři dny. Ale aspoň tedy dnes máme u nás nejspíš nejnižší teplotu této zimy, a to díky vyjasnění a slabému větru zatím -11, ale nízká oblačnost se asi brzy natáhne i sem.

Jinak jsem si dnes v rychlosti vyběhl na nejvyšší kopec Vysočiny Devět skal a sněhu jsem tam tedy čekal mnohem více. Pod vrcholem bylo jen kolem 5 cm sněholedu a dole v Křižánkách spíš nesouvislo, tedy velká bída a není tam tedy skoro žádný rozdíl oproti těm teplým zimám.

# 22.01.2026, 06:50

TomasMost
Ale co naopak ti největší milovníci pořádné zimy,kde je ještě ta tolerance k nedoplatkům vs pěkná dlouhá zima,resp.kdy si takový člověk řekne a dost,tolik už platit nebudu,otevřete Atlantik

Takhle oni nepřemýšlí. To jsou většinou městští gaučáci co se nalévají grogem u levného centrálního vytápění a jen dřepí u počítače a čekají u excelu, až si budou moc zapsat, že zase padl rekord. Adorují mrazy -20 a do přírody jezdí jen autem na kraj lesa, aby se pokochali, kolik zvěře zase uhynulo.

Normální člověk jakýkoliv extrém, ať už silné mrazy nebo vlny veder rád nemá. K ničemu to totiž není, jen to všemu škodí.

Zimu se sněhem, pěkným počasím, kdy svítí slunce, které má na zdravý člověka obzvlášť v zimě extrémní přínos a normální teplotou kolem -2 až -5 snáší drtivá většina v pohodě a příroda taky.

Ten hnus co byl před týdnem, už je snad definitivně za námi a ještě pár dní a doufejme, ze to poleví. I když únor dokáže taky dost překvapit.

494
# 22.01.2026, 07:11

Doubrava nebo Kostrhún
V celku se dá souhlasit, až na to slunce, to maximálně působí pocitově proti nějaké špatné náladě, jinak žádný další přínos nemá. Jo, a ještě ten grog, ten taky má positivní přínos, zahřeje, zavoní... no a pro poctivost, trošku otráví ta játra.. ale jinak fajn.:D

# 22.01.2026, 07:24

palma
Ten sluneční svit je zásadní pro kognitivní funkce. Když svítí a je jasno, tak tělo produkuje serotonin, když je dekl celý den a pošmourno, tak se zvyšuje produkce melatoninu. Třeba pro školní výuku je světlo zcela zásadní. Cirkadiánní rytmus opět funguje se světlem. Když je tma ještě v 8 ráno, člověk funguje úplně jinak, než když začne v 8 svítit slunce.

Když je v zimě obloha vymetená, člověka to motivuje jít ven, což prokazatelně posiluje imunitu.

Kvalita vzduchu a rozptyl škodlivin je také odlišná, když je jasno a dobrá cirkulace vzduchu než když je inverze.

30
# 22.01.2026, 07:25

Uvidíme, podle dlouhodobé předpovědi má mrznout do půlky února ale zase se má o víkendu trochu oteplit včera tu bylo -19 dnes už v uvozovkách jen -12.

# 22.01.2026, 07:53

Dnes to spadlo na -5,5 , uklidnil se vítr a po tom oteplení by mě zajímalo co teda dál v příštím týdnu, výhled hodně oteplil, jinde se počítá s mrazy, copak asi vyhraje?

155
# 22.01.2026, 07:55

David
Jestli myslíte tu měsíční "předpověď" ČHMÚ, tak ta je ze začátku týdne a od té doby ty výhledy modelů šly více do tepla. Teď to vypadá spíš tak, že do konce ledna bude v našem kraji nad nulou přes den a možná lehký mráz v noci. Ale je to zase samozřejmě jen výhled.

F4
122
# 22.01.2026, 08:28

Přestaňte tady plkat o tom, jestli je slunce plus nebo mínus. Každý na to má svůj názor. Neříkám, že slunce není potřeba, ale všeho moc škodí. Navíc, když ho je za celý rok nadprůměrně - podívejte se na statistiky. Jsou taky jiný druhy počasí, který patří do regionu střední Evropy. Co takhle srážky, který loni chyběly a leden zatím taky slabota... Bavme se k tématu.

232
# 22.01.2026, 08:32

Tmin předešlé noci bylo překvapivě už ve 23:30 SEČ a to -9,7°C, potom se zatáhlo nízkou oblačností, která je do teď.. Tmin dnešního rána "pouze" -8,5°C... Nyní se to drží kolem -6,5°C. I tak super, vše vymrzlé a namrzlé.

1742
# 22.01.2026, 09:00

Minimum -8,7°C, čekal jsem ještě tak o stupeň níž.

107
# 22.01.2026, 09:31

U mě minimum v 7 ráno -10,3°C, ještě teď je -7°C, dneska se tomu mrazu nějak daří, ale už stačilo.

3
# 22.01.2026, 09:47

Zde dnes tmin -12°C celou noc bylo jasno ještě do 8:30 se jasno drželo a pak se zatáhlo a nyní teplota zatím na -8°C tedy hodně chladný den pro mojí lokalitu a nejhorší možná kombinace jasné noci a oblačnost se nasunula po východu slunce. :( No nic musím to přežít. Zítra bude také podobný den a pak postupné oteplování. Co tak koukám na předpověd pro mou lokalitu resp. Prahu tak od neděle až do nevidím to má chodit nad nulu a takové Brno nebo obecně JV Česka tam by mělo být ještě tepleji.

Tedy toto podprůměrné období zdá se bude vystřídáno cca normálním počasím možná místy i lehkým nadprůměrem..

# 22.01.2026, 09:58

Tak dnešní noc byla na severu Prahy vcelku mrazivá, prakticky o půlnoci padla -10 a pak ráno byla Tmin -12 , se sněhem tu zítra budeme již 3 týdny v kuse , takže to je fajn, ale příští týden koukám to může již dopadnout větší oblevou, ale uvidíme o víkendu, a hlavně i jak to dopadne s tím pondělím, hlavně ne ledovku znovu☠️

# 22.01.2026, 11:23

No dneska ráno minimum -9,2°C, aktuálně -4°C a zataženo. NO již vydrží a v noci se na Moravě díky tloušťce NO, která bude zasahovat do velmi prochlazeného profilu atmosféry, může objevit na řadě míst i sněžení.

SHD
Aladin
# 22.01.2026, 12:02

U mně se návrat silných mrazů vlastně díky větru nekonal, nejnižší teplotu mám -9,2 a pak -7,3 a přes den plusové hodnoty. Ještě tu máme zítřejší ráno, které může překvapit ale nemusí, dnešní ráno už jsem zmínil a pak je trend vyšších teplot, tak aby ta první lednová situace desetidenních ledových dnů a dvěma dny pod -15 nebyla tuto zimu poslední, ikdyž letos ta zima je jiná jak předchozí, únor může ještě něco předvést, no snad ne...

To srážkové období co nás čeká zatím nesleduju, hupsnu na to v sobotu a připravuju se na nejhorší scénář, ledovky a žena zase s autem na střeše, kluk se zlámanou haksnou... :zz:

34
# 22.01.2026, 12:06

dnes po týdnu zamračeno,ale v takové Ostravě polojasno,což bývá naopak,jinak se zmíním také o docela hnusné situaci s ovzduším ve větších městech..kdybych jel do Jablunkova jako zvyklý na lepší vzduch tady,byla by to facka

# 22.01.2026, 12:26

Neuro
Jo jo, dnes je ovzduší horší. To je jeden z důvodů, proč nesnáším inverzi.

34
# 22.01.2026, 12:28

Aldy1977
kdysi i za komárů jako malý si pamatuju celé týdny smog

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.