Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí TN a další vydatná zálivka 10.-11.9.

37
# 09.09.2025, 14:00

Já se nepřidám k těm, kteří používají jasná data, mapy a tak - dělají to dobře, akorát to chce pohrát si s interpretací někdy viditelných nepřesností (kdo sleduje počasí průběžně, ví). Ani k těm, co dle svých dojmů mluví o srážkovo-bouřkovém ráji východně od Prahy. Dám jen praktický příklad bez přesných čísel.

Čelákovice (Polabí - východně od Prahy = prales) - letos až do konce srpna extra sucho, množství srážek nižší, než v extrémně suchých letech v poslední desetiletce. Jen "trochu chladněji", ale často větrno. Tipl bych co do srážek obdobně jako pod KH (asi). Skoro bez bouřek, ty slízne okolí, když něco náhodou je. Pak příjdou dvě super vlnky s celkem 50 až 60 mm (poslední týden a kousek) a hned spadáme (spolu s Prahou, která to fakt v tom posledním týdnu a fous srážkově vyhrála) do evropsky superdeštivé lokality, skoro do pralesa :) Teď máme krásně zalito, poslední pátek v srpnu to ale ještě bylo přesně naopak.

Držovice (Haná = taky asi prales) - co do srážek letos obdobně jako v Čelákovicích, jen tam tedy pár bouřek štrejchlo a něco z nich napršelo. Nic velkého, pár desítek mm navíc to asi dalo tedy. V ten poslední pátek v srpnu jsme tam jeli (a ujeli těm fajn bouřkám v Čechách, které jsem si tedy neužil...) a přijel do úplně proschlé krajiny, nažloutlá tráva, voda v říčce Romži skoro žádná, při kopání brambor se jen prášilo a to i ve 40 či 50 cm. Před pár dny tam sprchlo, konečně 12 mm, trochu na trávu. A teď to vypadá, že konečně zalije - všichni tam na to čekají jak na smilování, kromě vinařů jižněji tedy - ale tady se píše, že prý nemají nárok, že tam prší furt a ze všech situací a kdo ví co ještě tam není za speciality...

Je pravda, že mám smůlu na život v jedněch z nejsušších míst vůbec u nás, plus mínus, ale zkuste někteří nebrat všechno globálně (všude na východ, všude tam a nebo jinde, jen ne tady). Takto to má spousta lokalit skoro kdekoliv v ČR. Jinde mají zalito na dva roky dopředu. A mě se blbě třeba z Hané nebo z východu Prahy čte, jak tady přece furt prší ;-) Tak klid hoši/pánové/dědové a spol., brzdit trochu emoce - taky jsem ale párkrát podlehl a vyřval tu nespravedlnost na všechny tady :D

# 09.09.2025, 14:08

je pravda, že loňský rok tu byl srážkově jeden z nejbohatších v historii, spadlo přes 700mm a bouřkově taky extrémně aktivní. ale touhle epizodou se tímhle tempem zase opět příroda za pár týdnů úplně vysuší, ačkoliv i to uchcávání už na podzim má podstatně větší hodnotu, ale takhle tu fakt budou obří výkyvy a jediný spoleh bude vlastně na zimu. jestli i ta následující splní alespoň průměr, tak už bude spolehlivost vysoká
nicméně udivila mě jedna věc na téhle situaci, že všechny modely vlezly do prdele GFS, který si stál za tím, že západ bude na suchu, kdežto všichni ostatní to házely všude plošně, a najednou jeden jediný termín všechny modely otočily a přidaly se k němu

1365
# 09.09.2025, 14:17

A modely nám stále přidávají..
ICON DE už tam má necelých 50 mm a Aladin až 60 mm. Myslím si, že po téhle zálivce bude vody zatím na nějakou dobu dostatek.

Klidně bych do Čech a hlavně na SZ třeba víc, jak půlku dal. Stačí mi to jenom max 15 mm. :cool:

# 09.09.2025, 14:49

Tak měl jsem tady nějaká zajímavá data, ale opět se bohužel neodeslalo :(

Tak jen ve velmi zkrácené verzi:
Nejbližší srážkoměrná stanice od Tušimic, stanice Mašťov na Kadaňsku, za celé léto (červen až srpen), jen 119 mm
Pro porovnání: Brno Žabovřesky 238 mm

A k tomu můžu doplnit srážky, v oblasti Lounska a Mostecka, od začátku roku do konce srpna:
Žatec 248 mm
Kopisty u Mostu 251 mm
Soukr. stanice Most (kolega MostMost) 252 mm

Víc už nemusím doplňovat, teď počkejme, co přijde do konce týdne ;-):prsi:

# 09.09.2025, 14:52

Ahojte, modely malují u nás kolem 30mm, některé i přes 40 mm. V pohraničí i 60mm, ale vypadá to na lehký srážkový stín, jelikož to půjde od jihu.
Kromě zítřka to vypadá na zálivku i 13.9. - shoda GFS, ICON i Ecák - dalších 15mm, především na Moravě, ale den před tím i možné bouřky nebo přeháňky na celé ČR.
Doufám, že září vyjde srážkově nadprůměrné.

1978
# 09.09.2025, 14:57

Vypadá to fakt hezky, některé modely mají až 50mm srážek v některých částech Moravy. :cool:

ID2 - Ventusky.com
3
# 09.09.2025, 15:08

Ze 45mm na cca 4 fakt dobrý :( ale stěžovat si nemohu nebo by někteří členové začli nadávat

37
# 09.09.2025, 15:20

Vencaa
Jen si klidně kdokoliv postěžujte. Rozumně :)

Já jsem zase jednou v klidu, tady letos už jednou pořádně zapršelo. Tak budu sledovat, kam se to celé nakonec pohne, kam to budou modely šoupat a jaká bude pak skutečnost. Poslední dobou se to některým docela dařilo trefit. A mám favorita - Hanou (hlavně západ). Budu jim držet pěsti (snad mají už vykopané ty brambory..). Pak snad taky po čase na Drahany na houby.

8
# 09.09.2025, 15:22

No, od středy až do neděle to vypadá na hnusné deštivé počasí. Opět během pár dnů naprší dvojnásobek měsíčního průměru. Příští týden taky dosti deštivý. Aby ta voda opět nezačala dělat problémy. Tady na východě je to hned. Raději sucho. Září se zatím vybarvuje hodně mokře. Nějaký suchší rok by po delší době neškodil.

# 09.09.2025, 15:26

mira1
Tak má to určité pozitiva - sucho z léta bude definitivně zažehnáno, ale pokud by v takovém trendu pokračoval i říjen a zima, tak už bude až do jara všude bahno, třeba jako 2020, ale to u nás v říjnu byl rekordní úhrn přes 400% N a přišli povodně ;-).

# 09.09.2025, 15:29

Klokan_0
Tady jde pěkně vidět v podhůří Beskyd ten srážkový stín.

# 09.09.2025, 15:36

TheRealStormCZE
Proč vidím na stanici ČHMÚ Bílina, loni úhrn 551 mm? Kde se vzalo těch zmiňovaných, víc než 700 mm, v Bílině? ;-)

339
# 09.09.2025, 15:54

Nový icon de háže pro část Práglu pásek se 40mm:D.

544
# 09.09.2025, 16:23

Nojo, tak SHMU pro nas druhy stupen vystraha. Jako vypada to pro nas huste, tak jsem zvedav na celkovy uhrn srazek. Ale tech 20-30 mm mozna dame zitra s prehledem.

# 09.09.2025, 16:28

Lerak2
protože to je žichov. jih města: 610mm, sever města, tedy u mě: 656mm, a to tam ještě nějaký desítky chybí kvůli chybám a výpadkům v měření, ty další už se mi procházet nechce, plus jim ani tak nevěřím, takže cirka 700mm +- nějaký drobný

# 09.09.2025, 16:36

Pánové nelejte to pivo do těch srážkoměrů:D
610-650 není cirka 700, ale cirka , +- 630;-)
K tématu..Tak doleze sem ta líná nudle od JZ nebo nedoleze?

9
# 09.09.2025, 16:41

Bude hodně záležet kudy ta TN půjde. Aladin to maluje jen pro Moravu a Slezsko ale ICON de má i docela slušně buňky v okolí Prahy. Budeme si muset počkat na zítra

# 09.09.2025, 16:41

Francois
Snad doleze, vypadá pěkně ve formě. :)

Jinak zatím to vypadá na jistotu zalití celé Moravy, Vysočiny a části východních Čech. A začíná se vybarvovat pás od Budějovic přes Prahu k Liberci.

# 09.09.2025, 17:04

No modely to zase hází sem tam, ale pro mou oblast v posledních bezich ubírají, klasika. Moc si zde od toho neslibuji. Pokud zde spadne vic než 10 mm, bude to příjemné překvapení.

# 09.09.2025, 17:08

Na Moravu to hází víc, ale i pro Čechy to nevypadá špatně, pokud by něco takového + - spadlo.

nový výpočet, zdroj: ČHMÚ

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.