Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.

12
# 06.07.2025, 11:56

Hm, hlavní gfs to taky střídá. Minulý výstup nic a ranní galeje... Ale furt je lepší než Icon.. Polsku nezávidím to už píši teď... Tam budou asi problémy. Do úterý docela v klidu ale pak déšť až do neděle zatím... otázka jak silné budou srážky nyní v noci na zítra.. pokud nasytí půdu bude problém i v Česku. Tak snad to bude v klidu a jen sýčkuju. :) Ale je to klasika, studená fronta přiletí do západního Středomoří, začne cyklogeneze a pak směr SV...

ale věřím tomu, že nyní by půda v pohodě zvládla i těch 100 mm během pár dní.

# 06.07.2025, 12:18

Je to tady, od pondělí jedeme v režimu podzimu.
Klasický scénář.

60
# 06.07.2025, 13:44

Takové typické léto.

11
# 07.07.2025, 10:03

Hurec
Typické české léto je nutné dodat.
A to se tu někdo podivoval proč lidi ještě pořád jezdí na jih k moři.
No právě proto :D

Dodatek: ne každý si může vzít dovolenou, když je zrovna venku hezky. Třeba kromě učitelů, kteří mají téměř dva měsíce volno.

478
# 07.07.2025, 10:06

No, neklesal a ni nestoupal bych na mysli.., když jsem se podíval na GFS a na ECMWF, tak ano, na dny příští (týdencca) ukazují pěkný propad teplot, plus nějaké srážky, což je positivum, dál je to na to, kdo co preferuje, kdo preferuje chladnější léto, nechť se soustředí na ECMWF a jeho vyrovnanou prognózu okolo +22 stupňů na období až do konce výhledu ( do toho 22. - 23.7. no a kdo by rád teploty do +30.. tak ať volí GFS..oba modely to tam mají takřka jako setrvalý stav, a bez tropů....:).. je zajímavé že stále mírně podprůměrné teploty si drží i oblast okolo severního pólu (80N) a to už prakticky celé dva měsíce..

chladnější ECMWF
teplejší GFS
148
# 07.07.2025, 10:22

palma
Neříkám, že je to dobře nebo špatně, ale o překvapení není letos nouze. Kopíruju jen 3 dny starý obrázek ze Severe weather, z Vašeho původního příspěvku v jiné diskusi...;-)

SW "odhad"
478
# 07.07.2025, 10:41

ludvicek
Tak jsem to zkoukl aktuálně k tomu 14.7. jak je původní obrázek situace, a porovnal to se současností... změna je tam v tom, že Heatdome zůstane nad Španělskem a nad Francií plus část západu Německa, pak začne slábnout (dle současné predikce), čili dokazuje to, jak je situace "furt v pohybu".. jak by řekl Franta Kocórek..:D, dík za to okomentování..

# 08.07.2025, 08:05

Tak včera už místy chladnější den, třeba Ostrava Mošnov, nepřesáhla ani 19,5°C. Strážnice až k večeru na pár minut těsně nad 20°C. Naopak v Čechách ještě místy i letní den, hlavně v okolí Prahy, a SZ Čech. Nejvyšší maximum včera např. Doksany 27,4°C, Dobřichovice 26,9°C, nebo Kopisty u Mostu 26,2°C. Zatím stále 4 stanice, drží v létě maxima v kuse, nad 20°C. Uvidíme, co s tím udělá dnešní chladný den

81
# 08.07.2025, 14:57

Ajaj, to se predikovalo, že do týdne jsou tropy zpátky.
No to jsem jenom zkouknul dlouhodobý výhled čhmu a úplně jsem se osypal.
Zajímavé jak se to překlopilo. A to Aldy před situací psal, že 100 mm je scifi.
Netěším se na ten můj návrat domů do září, já chtěl ještě léto, hm tak snad to nabere ještě křivku nahoru nebo aspoň ten srpen bude ještě teplíčko. A ono bude zas až moc.

# 08.07.2025, 17:36

Leknín
Mne znepokojuje ta šňůra dní se srážkami až do druhé poloviny příštího týdne. Ne, že vegetace nepotřebovala osvěžit, ale tohle je ode zdi ke zdi. Jestli červenec proprší, sníží to úrodu. A to nemluvě o riziku dalších retrográdních níži. Jestli tahle země opravdu něco nepotřebuje jsou to další velké povodně...

# 08.07.2025, 21:32

Leknín
Že by se konalo scifi? Srážkam se nechce, tn jaksi neplní zatím očekávání modelů, no ale do zítřka večera jeste daleko...:cool:

# 09.07.2025, 05:37

Třemšín
Povodeň nemají a mít nebudou ani náznakem ani myší díry ve Slezsku, natož lidé, a ,,šňůra,, srážek s celkovým úhrnem 20-25 mm v následujících 7-8 dnech mě také znepokojuje.
Je to na většině území Čech zoufale málo...:D
Aspoň že bude chladněji a malý výpar..

# 09.07.2025, 06:27

Francois
Souhlas, trefně napsáno

Zajímavý výhled na 20.7.

# 09.07.2025, 07:52

Francois
Možná jsem to měl formulovat lépe - že minimálně v příštích 8 dnech nebude ani jeden den zcela beze srážek. Pokud bych se mýlil, chybu rád uznám. Povodnově teď pro změnu vypadá GEM na příští týden. Jasně, teď modely naštěstí neodhadly srážky na V Moravy, ale silnější srážky se ve výhledech pořád objevují.

# 09.07.2025, 09:10

Třemšín
ale silnější srážky se ve výhledech pořád objevují.
Kde???
Jen slaboučké cmrndání, o ničem , to nestačí ani na zelenou trávu :D

JZ Čech
Praha
# 09.07.2025, 09:26

Francois
Poslední výstup GEM dává hodně srážek na 16.-18. 7. Můžeme diskutovat o tom, zda nepřestřeluje, ale větší sumy dává.

# 09.07.2025, 09:38

Třemšín
:D
O modelu GEM moc diskutovat nelze, je snad nejhorší ze všech a je tam v tom sám.. Příliš často zachází v predikcich do extrémů, srážky i teploty.
Zatím mají všechny hlavní modely cmrndání, tečka..
Tak neplašte..
Žádné vydatné srážky aktuálně ve výhledech všech hlavních, renomovaných modelů nejsou.., jen cmrndání.
A kdyby byly, bylo by to jedině super..Ale bohužel nejsou..
Deficity jsou obrovské..

# 09.07.2025, 09:53

Tak a tady u nás srážky zanedbatelné. Většinou za poslední dny okolo 2 nebo 3 mm. Nejmíň Žatec 2 mm, za červenec celkem 2,1 mm. Podobně třeba dál v Poohří Libochovice 2,6 mm. Ze soukromých stanic v okolí Dobroměřice u Loun 1,8 mm, nebo Most-Vtelno 2 mm. Nic moc :(

# 09.07.2025, 12:03

Třemšín

souhlas, ve výhledu se rýsují podmínky minimálně pro dvě možné retrográdní TN (do počátku srpna, které se mohou vyplnit nad střední Evropou. co to často může znamenat pamatujeme.

a je vcelku jedno, že tato se vyplnila spíše nad Polskem a Slovenskem a ne na návětrných stranách hor u nás. to bylo docela štěstí, díky TV o 100 km dále.

Vortex se rozpadl na naší straně severní hemisféry a s teplým Středozemím mořem nám Janovský záliv může zle přelévat.

# 09.07.2025, 13:23

Davidek
Psát tady o nebezpečných TN , které ještě ani nevznikly, natož aby se rýsovaly jako výhledově retrográdní je hodně úsměvné..
Strašáky je fakt dobré nechat až na dobu, kdy budou aspoň mlhavě na dohled..
Páč když není o čem, je to prozatím s prominutím o h.vně...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.