Diskuse o počasí Kolik příští týden naměříme v maximech?
Lucina
Včera ve Zlíně přes 30 určitě nebylo, stanice ČHMÚ naměřila lehce nad 28, je léto, a to je úplně normální teplota, dneska už to přes 30 nejspíš půjde. Tropická noc u vás ovšem dneska byla i podle ČHMÚ, což už zdaleka tak obvyklé není, to tady tropická noc nehrozila.
Dneska bude mít většina míst na Moravě první tropický den roku, u nás to obvykle vychází na polovinu června, takže první tropy přichází v obvyklém období.
Každopádně za mě včera úplně ideální počasí, kosa zase bude půl roku, tak je tohle fajn, i když samozřejmě chápu, že každý to má jinak. Dneska už může být dost dusno, takže může být opravdu pocitově velké horko.
Lucina
Však stanice na in počasí ukazovala včera, když se na ni podíváte, max.okolo 30. To je ještě v pohodě teplota, žádný extrém.
Jinak k tématu, máme za sebou první tropickou noc letošního roku, teplota klesla k 21 stupňů chvíli po půlnoci, pak se mírně oteplilo a drželo až do rána.
V Brně-Tuřanech nastal zajímavý jev (ale objevuje se v posledních letech stále častěji) - tropická noc bez tropického dne. Na stanici v Žabovřeskách zase měli tropický den a neměli tropickou noc... Tak když se to tak nějak zprůměruje, v Brně začalo pravé léto.
ota
Jsem rád, že se svým názorem na "půl roku zimy" nejsem sám. Ale klíčová bude ta vlhkost. Ono pak stačí i 25°C a je to kolikrát horší jak 35°C suchého vzduchu.
včera 31,2, ale čekal jsem, že se spotím o hodně víc, když u toho bylo i skoro 50% vlhkosti
Já mám aktuálně 31,5°C na nové terase v nejhlubším stínu, všude kolem střechy ze kterých vlivem větru stékává horký vzduch a 4 cm dlažba topí dlouho do noci, rajčata si vejskaj a mně to nevadí, pač v ložnici přes 1 místnost mám 23,5°C a včera jsem před větráním na chalupě měl cca. +17, to by muselo být takhle dekádu, abych už měl uvnitř pocitově vedro a výhodou starých baráků jsou sklepy, které v budoucnu porostou na ceně.
Já hlásím letošní první tropický den, o den dřív jako loni a předloni.
Nestíhám to všechno sledovat (natož číst diskusi) a občas juknu na srážky a zas mně do práce bude asi chcát, ne dnes je třetí den bez deště, nějaké srážky tam jsou už na zítra až do neděle, nemůže to vydržet aspon týden kurnik!
A ráno tropická noc nebyla, ale stejně to kleslo na +18,6 a už mně to zpomalovalo.
TomasMost
To už mi tam prosákla vlhkost kolikrát, chtělo by to předělat na letní lazaret nebo jak bývají ty solné jeskyně a z nevýhody udělat výhodu + připravit zásoby a semena na blackouty nebo kontaminaci prostředí do budoucna, ale to je jiné téma, aktuálně na terase +32,8 a rel.vlhkost 36%, automat ČHMÚ zmatenej jak včela (díky mrakům) osciluje kolem 28, holt bojuje se sluncem chudák, na komplet vydlážděném náměstí peklo díky sálání a absenci stínu, takže klidně o 5°C tepleji než jinde a to i ve 2 metrech.
Yurri
Tak já se musím pochlubit.. Tauto mi při cestě od známých ukazovalo před deseti minutami +34.. a ve stínu na terase mám +36.. tomu říkám teplůtka, večer bylo +23.. jestli chcet, pošlu fotku, jak vypadá "vyprahlá krajina".. ale, upřimně, to tu tak vypadá skoro všude, skála, suchý křoví, skála, šotolina..., během dvou dnů by to mělo dostoupat k +-37.. uvidíme..
palma
No tak to jen o málo vyšší hodnota než tady s příjemnějším mořským luftem, kdybych nechal stát auto pořád ve stínu na zastíněném povrchu, tak to bude podle mě v pohodě odpovídat automatu ČHMÚ bez zbytečných výkyvů podle každého oblaku a když si stoupnete dobře, tak vás ani tepelný ostrov města neovlivní a budete úplně TOP?, ale každé auto nemá holt to štěstí mít čidlo na dobrém místě.
palma
Model GFS dost zmirnil. Maximum +37 °C nejspis nebude dosazeno, mozna tak 33-35 °C. POdle poslednich predpovedi v patek prez den na vetsine CR nebude dosazeno ani +20 °C v 850 hPa, ale v Jihoceskem kraji na jihu az +22 °C, v Rakousku az 25-26 °C.
Tropicka noc uz byla dosazena 18-19.06.2024, v CR nejspis letos poprve.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.