Diskuse o počasí Přechod SF 1.4. 2024
Pecka, nejdřív přímá jarní bouřka se silným deštěm, a teď trvalý déšť, který vypadá i na dýl.
Aldy1977
Minulý týden ale modely taky žádné výrazné srážky nepočítaly. Jinak z mapky jé krásně vidět, že tady na východě máme výrazně více srážek než mají v Čechách. To že mají malé oblasti v okolí Beskyd lehký podprůměr na tom nic nemění, takže ano, opět to schytá východ...Jinak čekal jste hodně deště na jihu Čech, moc tam neprší, že?
ota
Aldymu poněkud chybí soudnost...
Tak, jistě všichni vidíme dnes na radaru, co se dělo a děje..
Fronta nad Z Čech rozbitá, v podstatě při přechodu vysublimovala..
Na ose Z Vysočiny - V Čechy ožívá, naskakuje to, spojuje se to a po místních bouřkách přichází ve V polovině na řadu trvalý déšť..
Není to letos zdaleka poprvé, scénář jako přes kopírák.
Pokud k tomu má někdo něco k objasnění, vysvětlení, sem s tím, pojďme se o tom pobavit.
Protože se to nejen letos, ale periodicky děje poměrně často..
Když pominu konvektivní situace závislé na načasování přechodu, napadá mě jediné, orografie, ale nejen ČR, nýbrž i v Německu.. Protože ta ,,sublimace,, srážek často při přibližování k naší Z, JZ hranici, začíná už tam.. A děje se to někdy i při přechodu front s vrstevnatými srážkami..
A pak samozřejmě Alpy, od Francie přes Švýcarsko, Rakousko, jejich vliv.
Před nějakým časem jsem to tu řešil s kolegou F4, ale k nějakému kloudnému závěru jsme nedospěli..
Co si o tom myslíte?
Jednoduché. SZ má být poušť, východ jih je tradice a letos to jede jak masakr.
Ne, tak v první řadě načasování front je na utření pro západ, takže žádné bouřky. Podruhé Ten přetrvávající déšť se o KH a Šumavu rozbije. Přes den se rozžhaví východ a jih a ta fronta jim udělá bouřky deště všechno. Alpy hrají svoje protože taky favorizují východu, blokace čechům, pouštění Morávce.
A taky vzdálenost od oceánu a moře, však už jsme nějaký ten kilák od nich takže se podmínky postupně ztrácejí.
Nevím jsem nubák, ale vím 100% o KH, ostatní jsou konspirační teorie.
Ale tykráso co se stalo dnes? Mi to prý dalo 89mm Já jsem si tady nademnou ničeho nevšiml, ale možná 300m odemně kolem mě mohla být ultra bouřka Škoda že jsem ignoroval
Peter Sedlák 1
To šel asi někdo s kýblem kolem srážkoměru a zakopnul
S mnohým, co píšeš určitě souhlas..
Ještě si myslím, že hodně spolu s orografii dohromady dělá směr proudění dole, do výšky 1,5/2km..
Ta kombinace Z, SZ proudění ve spodních vrstvách s výškovým prouděním od JZ, J bývá asi nejvražednější..
Protože jiný průběh je při různém proudění.
Je to celkem oříšek, těch vlivů tam bude hodně a jejích vzájemných kombinací..
Jinak, neuvěřitelné..
Za celou tuto akci teď za frontou přišla jedna pidipřeháňka a 0,1mm je doma
Od Vysočiny na V úplně jiná liga..
swan1
No tohle těžko říct a je to zajímavé. Nám tahle změna každopádně hodně přeje, protože srážky od západu bývají často vázané na orografii, zatímco u srážek od jihu orografie nemá velký vliv. Jediné co mě napadá je, že fronty se v posledních letech v naší oblasti hodně vlní, málokdy postupují klasické fronty od severozápadu, které sem vody moc nepřinesly, ale naopak se prohloubí brázda, fronta nasaje vodu nad Jadranem a v západní části si to vyberou většinou Alpy, zatímco tady na Moravě od jihu žádnou blokaci vysokých hor nemáme a tak nám tu prší.
ota
Ano..
Při postupu srážek od JJZ, jihu..Alpy vyblokují většinou Čechám téměř vše..na Moravu mohou srážky v podstatě od jihu bez překážek..
A to vlnění také, je to často, že tam u vás hraje významnou roli nějaká, byť mírná, kontinentální blokace od V, SV, plus vliv Beskyd a Karpat které to též ještě přízastaví..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.