Gfs tam má od neděle do pátku bouřky každý den hlavně v Čechách a teploty od 29 do 34 stupňů takže by asi převažovalo velké dusno. Cape by mělo být od neděle do úterý hlavně v západní půlce ČR celkem vysoké tak bych se nedivil nějakýmu pásu bouřek nebo komplexu z Německa.
Možná by bylo lepší založit téma zvlášť na bouřky.
Diskuse o počasí Kdy se konečně oteplí?
Ted jsem koukal na modely a každý z nich má to rozhraní trochu více časově posunuté, například GFS ho aktuálně kreslí až 18.8. ostatní modely o něco dříve. No uvidíme, zda se modely shodnou a ty výstupy nesmažou.
Kokos342
palma
Tady zatím 23,6°C..(slibovaných bylo 19..)
Počínaje zítřkem tu začíná řada letních dní, jestli bude i tropický se uvidí, ale můj tip je že ano a ne jeden..
Ta TN je poměrně dost nahoře u VB a sem sáhne SF jen jižním ocáskem..
Který se buďto ve výběžku TV rozpadne nebo na něm nějaká přeháňka, bouřka bude, ale si myslím, že teplo bude pokračovat dál..
swan1
Já si nemůžu pomoct, ale mně ty teploty u vás vůbec nesedí. Ani s nejbližším okolím. Ať koukám všude na JZ, do všech zákoutí a různých míst. Vidím teploty nejčastěji 19-23°C. I přímo všechny místa v okolí do cca 7 km, v podobné nadmořské výšce, mají nejčastěji 21-22°C. Vždy jak vyleze sluníčko, jsou ty teploty u vás vyšší o 2-4 stupně. A je jedno, ať už prohlížím databáze, WU, Netatmo nebo ČHMÚ. Je to vážně hodně divné
MostMost
Já mám tu 23°C a stanice v okolí na inpočasí mapce taky. Ale jo. Je cítit větší teplo.
Lerak2
Teploměr mu třeba ukazuje dobře, ale měří to určitě na blbém místě, když to takhle při slunci hapruje, tak má blízko budovu, asfalt, střechu, dlažbu, prostě teplo akumulující materiál nebo to nechrání konstrukcí, správně má být teploměr myslím 50 m od budov na zatravnělém pozemku, proto to neřeším, chyby a evidentně ovlivněné hodnoty mají často i tady na stanicích na INu a logicky čím vyšší teplota a zastavěných ploch, tím vyšší chybovost, i u profi stanic jsou ty tepelné ostrovy už trochu zavádějící a je to vlastně na hraně objektivity (zbytečné to řešit).
Peter Sedlák 1
Dneska jsou celkem velké rozdíly, zda je stanice trvale ve stínu, nebo ne. Ten studenější vzduch se nechce vzdát Není úplně časté, aby byl rozdíl v teplotách v Mostě na stanicích, až 4 stupně. Což se dneska ale děje
Edit
Už jsem na 24,1°C, a Netamo podobně, obě čidla (JV i SZ strana) viz obr.
MostMost
Je to přesně tak..
Stanice má být na slunci, pokud možno nad trávníkem, od okolních budov dostatečně vzdálená..
V zemi je ještě plno chladivé vody, vlhkosti, stinná místa dnes samozřejmě hodně odspodu chladí..
Já už stanici přendal hlouběji do zahrady.
Stanice v celodenním ,rozlohou větším stínu není regulérní měření..
Už jsem to tu psal xkrát, jsme závětrná kotlina s častým bezvětřím, stanice je navíc v nejnižší části kotliny.
Teplota, noční i denní je tu velmi ovlivněna orografií a často malým nebo žádným pohybem vzduchu..
Že jsou stanice ve stejné nadmořské výšce hraje pramalou roli..
Důležité je umístění a orografie lokality, konkrétního místa..
Jiné teploty budou na svahu (obzvlášť na tom jižním nebo návětrném, jiné nahoře na kopečku, jiné v závětří kopce nebo v kotlině..)
Sami se podívejte na stanici a ruku na srdce, kdo z vás má alespoň takhle dobré místo jako já na umístění stanice..?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.