Současný výhled je opravdu nechutný, příštích 10 dní bude každý den v podstatě stejné počasí - bude pražit mozol od rána do večera. Když se podívám na Ecák za 10 dní, tak je tam v podstatě identická synoptická situace a vůbec nevím, co by ji mohlo rozrušit. Atlantik už od začátku dubna v podstatě nefunguje, ve středomoří žádná velká níže není a od S se sem nic neprotlačí. Vypadá to dost blbě, zejména pro SZ...
Diskuse o počasí Jaké bude léto 2023?
Hm, tak tohle už asi nepřežiju, každý den pařák od rána do večera.
Sluníčko sice hezké, ale toto už je fakt nadprůměr.
Když ještě přičtu 1°C, 2°C, jak téměř vždy bývá, tak letní dny asi moc chybět nebudou.
Ach jo, bouřky bouřky…
Vy nemáte o vedru vůbec ponětí... A nechce se mi věřit, že jsou v Čechách tak odlišné podmínky jako tady na východě.. každý den příjemně max 21-23 nechápu co je na tom vedro... Vedro bude až letos poprvé spustím klimatizaci a to je v nedohlednu.. větrám normálně i během dne.. květen zde skončí po dubnu jako druhý chladný.. v tuto dobu v minulých letech už teplota dávno atakovala 30 zcela běžně...
kapr84
No, vidím to trochu podobně, jeden fakt je, že neprší, druhý fakt je, že ještě před týdnem se tu žehralo, že není teplo, a kdy bude aspoň jako na jaře, no a když je a má být 14 dní jako na jaře, tak už jsou z toho málem úmorná vedra, ta budou až bude nad +30, no, blbý je, že docela furt do toho fouká, a to pěkně vysušuje..nějaká bouřka by se šikla, tady sice ještě super sucho není, ale místama by už sprchnout mohlo.
HaMeLeOn14
kapr84
Jaký vedro? Tohle jsou maximálně průměrné teploty, noci jsou furt dost studené a ranní cesta do práce na motorce stále není nic moc.
kapr84
U nás jsme letos stále bez letního dne. Pokud nebude zítra, což asi nebude bude letošní jaro první v tomto století u nás bez letního dne... Navíc máme teď skoro denně ten protivný severovýchodní vítr.
Já nemluvím o žádném vedru?
Ve výhledu jsou stále sluníčka, srážky se každý druhý výstup hned vymažou, což asi není úplně super. Takže je ještě štěstí, že teploty neatakují těch 30°C, jak říkáte.
Taky.. to vedro jsem právě v příspěvku vyvracel :-)... jako bouřky chybí moc. V červenci si mám osahat práci v Plzni na Mikulce tak doufám, že budou nějaké extrémy.. (jakože doufám, že nebudou..) A bude něco jako teď, pro pozorovatele dá se říct klídek, dohlednost po celý den stejná, oblačnost na určování druhů a výšky docela v pohodě... na druhou stranu i jako člověk co se věnuje fotkám si bouřky přeju.. nějak to dopadne. Dnes mě zaujala nízká vlhkost vzduchu v Čechách, při tom tady na východě máme 40-50 % relativní vlhkosti i jako denní minima..
kapr84
Ono je to spíš pocitově. Jak je všechno vysušené a je suchej vzduch, tak je velká teplotní amplituda. V noci a ráno je chladno na mikinu a tepláky a v poledne a odpoledne se na skoro nedá být jakou má sílu Obzvlášť v ulicích ve městě, kde se to vypeče je to nepříjemné a sám jsem se už zvládl spálit.
Na.Guru
Tak to se mi ještě napodařilo... i když koncem dubna jsme byli fotit tady nedaleko jeden mlýn, strávili celé odpoledne v polích, bylo slunečno a druhý den jsem se na sebe podíval v zrcadle a obličej byl lehce do červena, ale nemyslím si, že je to něco ultra škodlivého.. pokožka se s tím vyrovná.. určitě je lepší nějaký čas na slunci pobývat než být celý den zavřený v baráku.. věřím, že sluneční paprsky mají opravdu pozitivní vliv na zdraví člověka.. Někteří lékaři dokonce radí nenosit ani sluneční brýle na slunci, a naplno organismus celý den vystavit světlu, je to prý přirozenější... já teda na pc, mobilu i tabletu využívám funkci redukce modrého světla, v místnosti oranžové žárovky.. a mám pocit, že to spánku prospívá, nepotřebuji ho tolik jako dřív a nebudím se tolik..
kapr84
Určitě je dobré být na slunci, ale kolem poledne se nyní spálíte za půl hodiny a pak už toho užitečného záření moc nevstřebáte, jedině, že by jste se odhalil zase jinde a to spálené zakryl, aby to nebylo ještě horší, za 3 měsíce už je s vitamínem D ze slunce konec, takže nejbližší 3 měsíce musíte naakumulovat co nejvíce slunce a zároveň se nespálit a nejlépe nepatlat chemickejma srágorama, kůži musíte zvykat tak měsíc, takže kdo nezačal, tak už má docela skluz, pak z toho těžíte celou zimu, úplně záříte mezi měšťákama nebo lidma co jsou obětí syndromu nezdravých budov.
Tady je stanice 11509 Doksany od 14.06.2023 50 dni dozadu (cely kveten), prubezne se aktualizuje:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=...
Je docela sucho a sucho v predpovedi. Na stanici 11520 Praha Libus je to srazkove lepsi, ale take sucho:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=...
palma
No když vidíme v realitě, jak se mění předpovědi oproti původním očekáváním, tak tohle už nelze brát vážně. Taky měly být mírně nadprůměrné teploty a najednou je z toho průměr. Tak kdo ví, jak se to namíchá během celého léta. Srážkově je to ještě větší nejistota. Z nulových srážek najednou hodně prší, tak kdo ví, jak se to namíchá během celého léta.
Souhlasím s am96. Tyhle dlouhodobé předpovědi jsou jen věštění a nedá se tomu moc věřit. Nicméně je rok 2023 a myslím si že alespoň jedná silná vlna veder do Evropy v létě určitě dorazí. Ale že budou 3 měsíce za sebou takto silně nadprůměrem na to bych si tedy nevsadil..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.