Napadlo mě založit tohle téma. Přijde mi, že už to přijde vhod. Loňský podzim byl spíše teplejší a sušší. Podzim umí přinést vydatné srážky i silné bouřky. Z hlediska letošního sucha by se to hodilo. Konec srpna bude velmi teplý, takže se srážky rychle odpaří a sucho se zase obnoví. Teplotně bývá podzim většinou v normálu s menšími odchylkami. Nevím z čeho se dá vycházet, ale aspoň zkusme tipovat, jestli převáží babí léto nebo sychravý podzim.
Jaký čekáte podzim Vy? Jaký by mohl být?
nadprůměrně slunečný a suchý
12 (43 %)
průměrný
6 (21 %)
nadprůměrně sychravý a deštivý
10 (36 %)
Celkem hlasů: 28 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Nástřel modelu CFS čeká teplotně nadprůměrný podzim, zdroj: tropicaltidbits.com
Srážkově pak čeká normální podzim, zdroj: tropicaltidbits.com
silné bouřky dokáže září, a déšť už další měsíce. CFSv2 dává září celkem dost srážkově nadprůměrný, tak snad, a i s bouřkami. A celej podzim bude teplejší, četl jsem v severe weather eu článku že i sušší. ( https://www.severe-weather.eu/global-weather/press... )
Dávám první možnost ale s tím že něco výraznýho být může.
Peter Sedlák 1 Mě se líbí výhled GFS z ranního výstupu. Hned 1. září má už ochlazení a pak na západě Evropy hlubokou TN, silnější vítr i u nás a frontální systém. Prostě jako kdyby začal podzim přesně na den, ale ono to tak kolikrát fakt bylo...
Já mám prostě rád takovej ten hnusnej a sychravej podzim, kterej už dlouho nebyl, asi ani letos nebude,ale dám zelenou lajnu když si člověk něco přeje třebas se to splní
crossflow A letos budou diky drahe elektrine a plynu ty inverze pekne vyzivne a vykourene Pokud tedy vubec letosni podzim dojde na nejakou vetsi deletrvajici inverzni situaci,
Joo, neni nad chladne vecery pri teplotach mirne pod nulou a vuni hnedouhelneho koure, pomalu se valici udolim. Takova nostalgie!
skupsw24crossflow No se musim priznat ze obcasnej zavan cistyho nazloutlyho koure z uhli mi tolik nevadi, spis na me pusobi uklidnujicim dojmem , protoze proste kdyz clovek vyrusta v nejakym prostredi a ma to spojeny spis s pozitivnimi vzpominkami tak to tezko bude nenavidet. (Neco jako vune Vanoc.. ) Ale kdyz je toho nahromadenyho moc a delsi dobu, tak to samozdrejme vadi. Co nesnasim vubec je kour z plastu, a spatne spalovana nafta v nakladacich.
Jinak podzim sem zatipoval prumernej, loni moc opravdovejch inverzi u nas nebylo, tak uvidime letos. Ze by byl u nas suchej neverim, po tom mnozstvi vody co tu v poslednich dnech spadlo a jeste bude v pristich dnech bude spis vlhky, i kdyby neprselo. Od zari klesnou teploty a snizi se vypar, mlh tu ocekavam nadprumerne, narozdil od minuleho roku kdy podzimni pocasi bylo malokdy
Doufejme, že podzim bude co nejteplejší aby se zkrátila topná sezóna. Letošní topná sezóna bude pro mnohé krušná tak snad bude velmi mírná. Příští rok počítám, že se situace již zklidní a Russký plyn nebude už příliš potřeba.
Loňský podzim byl specifický v tom, že bylo málo inverzí oproti rokům např 2020, 2018 atd. Dal jsem třetí možnost, takový podzim mám rád A srážky se vždy hodí. Loni bylo sucho a teplo skoro pořád. Až pak v listopadu přišli srážky a konec listopadu byl neskutečně bohatý na sníh. Kdyby mělo být jako loni, tak bych byl spokojen
no, očekávám takový normální podzim, teplý babí léto, ovšem s obdobími s dosti dešti. mám rád mlhavý podzim, jinovatka dokáže dělat divy, nebo silné mlhy, které u nás jdou až do takovýho extrému, že jde vidět na sotva 20 metrů, inverzní počasí mi spíše vyhovuje.
Jaký bude... fakt nevím, kdyby to ale mělo být podle toho, jak bych chtěl, tak bych bral douhé babí léto v září, poté 1/2 října spíše chladnější a upršenou, 2/2 střídání ranních mlh a mrazíků s prosluněnými odpoledními hodinami (do toho krásné zbarvení listí) a pak listopad plný plískanic, větrů a na horách tvorba sněhové pokrývky