Diskuse o počasí Jaký bude červenec?
To že bude 2 dny kolem 35 stupňů možná se to dostane blízko k rekordu neznamena za bude nějaká vlna veder, je to ještě za 7-8 dnů takže z toho nemusí být taky nic.
Na víkend to pěkně ochladilo a v sobotu nemá být ani 25 skoro a po ránu až k 7 stupňům, pořád se to horko pomalinku odsouvá až z toho bude 1 den vedra a konec
Tak na Kladně už z toho zbylo v předpovědi torzo dvou dnů s teplotou okolo +35.. ještě, že už pojedu za pár dní za teplem... Jinak, v Portugalsku se schyluje, nebo už tam je, průser s požárama, v TV24 právě hlásili, že požádali UE o pomoc se zvládáním požárů.. už hoří i vlastně v Lisabonu, ( na předměstí)..
swan1
Tak promiň no. Koukni tady si protiřečí každý. Někdo napíše, že předpověď je nejistá a pak, že nebude bůhvíjaké vedro nebo že bude 35 °C. Je v tom chaos, takže se v tom vyznej. Vlnu veder už odsuzuji, ale ty cca 2 dny vypadají nebezpečně, protože to k té 40 °C poletí. Můj odhad je, že rekord padne na 95 %. Totiž ty modely ty teploty ve 2 m hodně podceňují... Lepší je to brát podle hladiny 850 hPa, kde to jde pořád nad 20 °C v hlavních bězích, takže tam máš překročení 35 °C jistotu, ale když budeš mít v 850 hPa 22-23 °C už se blížíš ke 39 °C. Přijde mi, že zdejší diskutující to vůbec nevidí a nechápou to, že to opravdu celé směřuje ke 40 °C a nechávají se ukolébat tím grafem teploty ve 2 m.
Tady třeba na 50 ansámblech ECMWF pro 50 ° s. š. a 15 ° v. d. je vidět, že průměr je pod 20 °C v 850 hPa, ale při bližším pohledu je vidět, že je tam velká část křivek nahuštěných blízko vedle sebe, co jdou nad 20 °C až někam k 25 °C a ty co jdou dolu jsou naopak řidší, což jsou právě misky vah. Reálně lze odhadnout, že to půjde výš a tedy je to nakloněné většímu (extrémnímu) vedru. A samozřejmě v příští aktualizaci se ty křivky můžou všechny posunout a i ten průměr bude nad 20 °C.
Tak na vlnu veder už to nevypadá s téměř jistotou. Protože pro mě tedy asi bohužel to teplotní rozhraní během pátku přinese opravdu razantní ochlazení, zase k opravdu nepříjemným 18 - 20 C během víkendu tady na severovýchodě. Tady to odneseme nejvíce. Takže z 6 příjemných dnů zbyly 2 - 3 dny. Červenec je tady díky 1. dni stále lehce nadnormální i po téhle klendře a také díky teplejším nocím okolo 12 až 13 C. Což při maximech lehce nad 20 C vytváří odchylku necelé 3 C pod DP. Příští týden se začíná vyvíjet pozitivněji, co se týče extrémních teplot. Ansámbly začaly klesat a hlavní běh taky. Příčinou je, že se pravděpodobně ten horký vzduch dostane západněji a my se dostaneme nakrátko dokonce do severního proudění po přední straně TV. Při takhle dlouhém oblouku již ten vzduch bude zchlazený a nepřinese takové extrémní teploty. bohužel je to ale na úkor toho zpackaného víkendu. Na 2. stranu zase doufám, že něco z toho dorazí, protože my to tady to severozápadní proudění chytáme exkluzivně. Ten vzduch jde přes moře, takže na SV jsou četné přeháňky a po většinu dne mezi 17 - 19 C. A vypadá to na teplotní rozdíly jihozápad vs severovýchod. Neděle 23 - 27 na SV 21. PO 27 - 31 na SV 26. UT 32 - 36 na SV 31 a ve ST 33 - 37. Tohle je můj odhad a doufám, že tu taky nebudu za úplného klauna, když bude celý týden mizerných 20 až 25 C. Yorovi jsem tu plánoval dovolenou na 18 až 20. 7. , kdy to vypadá zatím na letní počasí a slunečné počasí, tak doufám, že to tam i zůstane a nesklouzne to do podzimu. To riziko severního proudění tam bohužel pořád je.
Tomáš J.
A je možnost, že se konečně toho severního proudění zbavíme ? Vždyť to přece není léto a není možné aby to k nám nepouštělo ten teplý vzduch, vždyť i v tom Polsku nebo Německu na severu budou mít větší vedra. Nechápu proč se to tak děje a jak dlouho to bude trvat. Celý rok je zima a když má přijít červenec nebo srpen, tak je opět zima.
Tomáš J.
Přesně tyhle pravděpodobnostní mapy jsem už dávno zkoušel sledovat, abych získal "nějakou lepší předpověď". Vůbec nedoporučuji. Došel jsem k závěru, že to funguje úplně opačně a ty pravděpodobnosti vůbec neodpovídají realitě. Co se modelů týče, platí známá klasika, že nejlepší je sledovat hlavní běhy eventuálně ansámbly a nejzákladnější podklad je proudění ve výšce a synoptika, aby člověk pochopil situaci a až potom ty ostatní parametry, kde ovšem jsou už větší nepřesnosti vlivem terénu apod. oproti pouhému proudění ve výšce. Nejlepší je právě hladina 850 hPa.
Když to tedy vezmu za své:
V hlavních bězích se pohybujeme opakovaně mezi 20 °C až 25 °C v 850 hPa, reálně tedy směřujeme do extrémního vedra.
Yor3
Severního proudění se zbavíme v zimě , aby zase byla 2 měsíce inverze. Né jako vážně severní proudění patří k chodu počasí ve střední Evropě. Pitomé je, když se na 10 dní sekne TV na Britskými ostrovy, to oni potom zažívají léto a my tady máme podzim a navíc téměř beze srážek. Jenom jsou jalové přeháňky a nepříjemný studený vítr. Letos to bude trvat 3 až 4 dny, a potom asi znovu další 3 dny. Jinak s pohybem tlakových útvarů souvisí i to, že se střídá teplé jižní a studené severní proudění. Takže se ho nezbavíme nikdy a je dobře, že ho tu máme. V létě být pořád jižní tak jedeme jednu vlnu veder za 2. i s tím, jak je jih rozpálený Naštěstí v létě už dlouho nebyla tak zaseklá synoptika jako v posledních teplých zimách, protože to by byly extrémně horké letní měsíce ,to také si myslím nechceme. Naposledy červen 2019. Od té doby máme na synoptiku v létě štěstí, že se střídá severní a západní proudění. Semtam jižní, takže jsou léta jenom o 1 až 2 C nad normálem. Ale až se v moderní době vyskytne synoptika léta jako v roce 1992 nebo 1994 tak to bude extrémní šílenost o 5 až 6 C nad DP jako duben 2018, červen 2019.
Tomáš J.
Na zimu se těším . To bude zase komedie. Já už na to navíc asi přišel proč jsou ty zimy tak teplé. Dělá to ten chladnější severní Atlantik na úkor teplejšího u Mexického zálivu a západního pobřeží USA. Reálně pak vznikají pořád hluboké TN a převažuje silnější západní proudění. Paradox je, že je to důsledek slábnutí Golfského proudu, který k nám přináší teplo celý rok a častější proudění z jižních směrů. Ty severní nebo SZ směry jsou čím dál vzácnější hlavně v teplé části roku. Zima bude opět komedie . Vrchol zimy v nížinách nebude sníh a mráz, ale extrémně silný vítr jakožto TOP zajímavá situace.
aura_33
Jako jo uznávám použit pravděpodobnostní model pro tak hornaté území jako je ČR v globálním modelu není asi úplně ideální. Kdybych to použil pro výškovou hladinu 850 hPa, tak by se to dalo, ale koukat na teploty ve 2 m je v globálních modelech je dost ošemetné. Často ty teploty jsou o 2 C vyšší, ale to bych řekl platí tak do 23 C ve výšce a suchu, což ale letos Poohří splňuje. 25 C a více tam už by mohla hrát roli inverze a ten rozdíl může být ve skutečnosti nižší než je v modelu, ale pouštět se do tohoto raději moc nebudu, když si to zakládám jenom na základě toho, že tu více než 40 C nebylo a to samé jsem si myslel donedávna v jakékoliv zem, šířce nad 50 stupeň s. š, že nemůže být být více než 43 C a v Kanadě bylo 50 C. To mi celou moji představu převrátilo. Pořád jsme kotlina, ale kdo ví, jaké teploty by tu byly při 25 až 26 C ve výšce, třeba se to dozvíme ještě letos v létě.
PS: Jinak pěkně GFS mi zvýšil teploty na neděli na 23 C, to by už šlo. Těch 19 C už stačí do konce srpna. Ale jak tak vidím asi to bude zase za cenu velmi vysokých teplot. Tak teď babo raď, co je lepší varianta
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.