aura_33
No, vstoupím do toho, já, až tam na 4 dny dopředu uvidím začínající vlnu veder.. a vlnou myslím vlnu na týden a déle, uznám, že to tak nejspíš bude, že je to reálné, ale když tam uvidím na tři dny, vedro +36, + 38, a pak šup k nějakým +25, případně níže, nebudu to moc asi považovat za nějakou vlnu veder, ono, když se koukneme do toho zmiňovaného Španělska tak tam okolo těch +40 mají mít docela dlouho, s vrcholy okolo +48.. cca, to je vlna veder.. čili u nás bych to shrnul, že nás (na víkend) zasáhnou tropická vedra..
Diskuse o počasí Jaký bude červenec?
aura_33
Neberu..Beru to dost ze široka..
Já vůbec nevylučuju teploty 30-35, na některých místech o pár stupňů více.. na pár dní..
Máme červenec a takové teploty k létu v ČR občas patří..
Ale úlety GFS na takovou dobu dopředu prostě nejde brát vážně, v zimě ani v létě..
Už nás o tom přesvědčil 100x, 200x, víckrát...?
Příští víkend bude jasněji, dřív těžko....
swan1
jen by mě zajímalo co by zde všichni řekly kdy by to vyšlo.. že to bylo výjimečně? ani h****. pokud GFS s něčím počítá tak je tam přece jenom malá šance, že to vyjde, ale je tam.
jak už jste sám ostatně řekl.. GFS s něčím počítal a pak se přidaly ostatní modely.
ECMFW počítá s dost podobným scénářem akorát, že to má přitlačené více k jihu.
teď bych opravdu neříkal že to nevyjde.. to teplo už tam je nějakou dobu. je jen otázka kolik C doopravdy bude. pokud zde bylo 40,4C tak proč by nemohlo být 42? přece jenom už to je nějakej pátek kdy ten rekord padl a jestliže o tom napsal i web SWE tak už na tom asi něco bude
palma
Tak zrovna já o vlně veder nikde nenapsal ani slovo, klidně si to dohledejte. Máte 1) vlnu veder (minimálně 5 dní) a potom 2) vedro jako takové. Vy to mícháte dohromady.
Čili může být klidně +40 °C bez vlny veder.
Kokos342
To nemá smysl, někteří to berou opravdu jako dogma v pravém slova smyslu. Myslím dogma jako že nepřipouští ty extrémnější možnosti, prostě je to pro ně zcela vyloučené...
Kokos342
Každá teplota nad +40°C v ČR je a ještě nějakej čas bude zcela výjimečná a extrémní ...
Takže ano, bylo by to výjimečné..
Stejně tak nástřel GFS s jeho 43°C Tmax , na 10dni dopředu, kdyby mu vyšel, byla by to velká výjimka..
GFS rád a tradičně ty krajní hodnoty nadhodnocuje, týká se to jak jeho pravidelných, vyhledových zimních strašáků s arktickými mrazy tak i jeho letních úletů s teplotami 40+...
Tak to prostě je...
Kokos342
Prostě možná chyba ve výpočtech a i nezohlednění dalších doprovodných jevů a možností v atmosféře, specifických geografických podmínek v centrální Evropě, to vše dělá z predikce na 8-10 dní dopředu velmi nejistou záležitost...
Já bych si fakt počkal na druhou polovinu následujícího týdne...jak se to vyvrbí..
swan1
Navrhuju zkopírovat si po 14 dnech, tedy třeba1.8, predikci do toho cca15.8. pak 15.8. do 30.8. a tak dále, až to bude 10x za sebou a pak se zpětně kouknout, jak to GSFku a jiným ( ne všechny modely to mají na 14 dní dopředu) vyšlo, co do úspěšnosti, tuším, že v zimě to nějak prováděl Aidamko, a pak sem dával procenta, slavné to nebylo.. a opravdu nebazíruju na +-3 stupně..ostatně o tom psalo i In počasí, jak brát ty předpovědi na dobu delší jak týden.. prostě trendy, bude teplo, a pět, čtyři dny dopředu víme, že ne teplo, ale horko... nebo taky jen teplo, a obráceně v zimě. Osobně mne baví sledovat, jak do těch 14 denních předpovědí vstupují proměnné formou TÚ, oblačnosti apod. a konec konců i toho saharského prachu, pak víme, proč to nedopadlo podle původního předpokladu..
aura_33
Už si zase protiřečíte... V jednom příspěvku píšete , že je jisté jen že budou horké dny , rozmezí 30 až 45 ? V jiném je z toho rovnou toto :" je to zlý, jižní Morava 42 - 44 °C v ohrožení. Hodonínsko, Břeclavsko bude asi peklo. V podstatě přírodní katastrofa." . To je stejné , jako když jste popisoval bouřkové dny . V jednom příspěvku , že to není na výstrahu a v dalším , že je to masakr ?? Dnes jste tu psal někomu o teplotním rekordu v Německu , jak neumí hledat a že mu toho asi dost uniklo . Poté , co vám to jiní přispěvatelé vyvrátili , už jste se k tomu nevrátil , proč ? ? Kdo tady tedy překrucuje informace ?
Novorolak
Nechápu co řešíte, na horko to prostě vypadá. Přikláním se k těm + - 40 °C bez ohledu na nejistotu. Ten Německý rekord byl původně 42,6 °C, ale prý ho nakonec neuznali. To jsem nevěděl, ale Vy z toho hned máte překrucování apod. A proč bych se k tomu měl vracet? Dotyčný mi to vysvětlil a tečka.
Koukám, že se z Vás stal slušný žvatlal. Co místo hodnocení mých příspěvků napsat nějaký svůj názor na věc nebo přidat fotku ? hm?
Musíme si hold začít zvykat, 40st.bude běžná záležitost v budoucnu, já si myslím, že to gfs vyjde. Už to tam má dlouho celkem. 45 na Slovensku určitě ne, ale 42 věřím, že klidně bude.
Je to realita, když může být 39 v červnu, proč by nemohlo být 43 v červenci? Vůbec nemá cenu to řešit, třeba se to změní, ale 43 už v roce 22 reálný je. Hezky den
Kokos342
Taky jsem už koukal. Jak se to sjednocuje, tak pravděpodobnost extrémního vedra i u nás roste. Rozhodl jsem se udělat svůj vlastní odhad:
Polabí, jižní Morava, Praha apod.
Pravděpodobnost 40 °C ---> 90 %
Pravděpodobnost 41 °C ---> 80 %
Pravděpodobnost 42 °C ---> 70 %
Pravděpodobnost 43 °C ---> 50 %
Pravděpodobnost 44 °C ---> 10 %
Pravděpodobnost 45 °C ---> 5 %
Vtipné je, jak někdo říká, že GFS přehání a jsou to úlety, ale když tam začne dávat cca to samé ECMWF nebo ICON, tak je to v pohodě nebo jak to chápat?
Už zase vychází GFSáček, opět čtvrtek MCS pro stejné oblasti ale i krajní východ. Pořád je jedinej kdo je dává, ale posun směr východ. icon třeba vůbec nic. A koukám že dost zchladil.
Tak co vy co věříte GFS. Váš model brutálně zchladil a dává sem na pondělí kolem 30°C, max 33°C, na úterý 35-38°C, přijatelnější ne? Zatím. Ještě si to GFS musí ověřit nejméně 16x
Měli by jste se přesunout na ikonáka, ten teď hodně přitopil.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.