Diskuse o počasí Vlna veder od 27.6.2022
Tohle je úplná fantazie, vyjdu ven a 23, min. na stanici dole pod kopcem 18, ale tady na vydlážděném náměstí ta tropická noc byla, je to jako u moře, uvnitř nějakých 25 ještě v pohodě jde. Odpo už se zatáhne, za mě ideální den, nad 28 tady nečekám - možná jen kolem poledne, pak už přijde oblačnost a profuk, škoda že nemohu někam k vodě, takhle bych si přál klidně celé léto, jasně na fyzickou práci to při dusnu moc není, ale léto je přece období dovolenejch
Yurri
No, já, když jsou takovýhle vedra a tropický noce, spím v zimní zahradě, navíc letos zatím vůbec nelítají komáři, takže za mne taky o.k. a když zaprší,a klepe to do střechy,... uplnej ideál, to si odpočinu jak nikdy, a když prší přes den, není nic příjemnějšího, než si tam sednout s dobrou knihou a kefe k tomu... zapomínám pak na čas... Jinak, na západě aktuálně koukám, že se nějak zase zatahuje,.a v létě má být prostě teplo, horko v zimě zima...
palma
Hezký, zvuky mě ruší, mám špunty v uších, na knihy nemám bohužel čas ani klid, jen trochu na to počasí, jinak raději míchám terra pretu, kterou tam lupnu po česneku a vyseju ještě okurky nebo později po cibuli a salátech ještě giganty a pekingské zelí, chci sklízet i v zimě.
spurdo
ludvicek
Ta zástavba dělá hodně, tady taky bez tropické noci, i když minimum bylo vysoko 19,3°C. Jsme tu mezi poli a v noci se tak ochlazuje hodně rychle. Pokud není oblačnost nebo větrno, tak tropická noc je u nás téměř nereálná. Ne že by mi to vadilo. Jsem ale zvědavý kolik bude dneska maximum, protože už teď je 27°C.
ota
spurdo
Celkově u nás na Moravě máme velmi málo městských stanic, v Brně snad s odřenýma ušima jsou městská stanice Žabovřesky, ačkoliv je tam dost zeleně kolem Svratky, spíš nižší rodinné domky a je to vzdušnou čarou aspoň 3 kilometry od približného centra města. Ovšem žádné Klementinum tu není. Byl snad projekt budky v Mendlově památníku pod Špilberkem, ale nějak to utichlo. Každopádně by to byla výborná pozice pro měření městského klima.
Aha 9:30 a skoro 30°C... To je na rekordy dneska
ludvicek
Tyhle honby za desetinkami mi připadají úsměvné, můžu vám to začít měřit na vydlážděném náměstí ve stínu, ale nemá to vůbec žádnou relevanci ( i když správná výška a vzdálenost od budov), budu mít průměr úplně jinde než z druhé severní části domu, tzn. zbytečné řešit, stupeň sem stupeň tam, každá střecha a pole hraje roli, asfalty, ploty, akumulace jako prase, tohle se bude muset řešit a zabránit tomu, pochopí dnes už snad každej, ale to je na jinou diskuzi. Na révu by ten gabion ze severu mohl mít ale pozitivní vliv ne, pěkně do výšky kmínku hm? Pod plotem zúrodnit do hloubky, ať může být réva blízko plotu a kořenit pěkně pod ním, zvenku levné pletivo, ať to nesklidí sousedi, kruci to by byl plot dle mého gusta
Yurri
Ono je výhoda mít ve vinohradu kamenitou půdu a ty kameny to krásně v noci temperujou.
Jinak já jsem pro, aby se hranice těch meteo pojmů zaokrouhlily bez desetinných míst, takže tropický den by byl v podstatě od 29,5°C, což vlastně je matematicky 30, ale holt měří se oficiálně na desetiny.
ludvicek
To se ale naakumulují jen ty povrchové kameny, takhle by to topilo klidně do půlmetrové výšky, bránilo studenému větru (oblouk) a i v zimě by to krásně hřálo z nízko položeného slunce. Při tropických teplotách je ta nepřesnost měření mnohem větší, proto vždy píšu cca. kolem apod., vždyť i tady stanice jsou občas jasně mimo, natož nějaké hobby teploměry a nepřesná čidla, i trávník je problém, 5 cm nebo 20 cm je rozdíl, řídký pažit nebo pampeliška je rozdíl, všechno má nějaký vliv na teplotu.
ludvicek
Proto ty teploty moc neřeším, aktuálně cca. 29, už jen že je to na baráku a vysoko znamená přibližný odhad, při určitém směru větru tam jde teplý vzduch ze střech.
Zajímavé u révy je to, že je téměř veškerá naroubovaná na americké hybridy, které jediné jsou ve styku s půdou a Pálavu zachraňuje vhodné podloží zadržující vláhu, jinak by byla v háji, optimum srážek v teplých oblastech je pro révu totiž min. 750 mm, v chladných prý 500 mm, to nehrozí ani omylem, moderní vinohradnictví to řeší, já plantáže ale neuznávám, mám rád pestrost (větrolamy, biokoridory), chemii nemusím a vlastně ani víno, samej siřičitan, doslazování invertním cukrem, míchání produkce, prostě samej hnus, zlatá ovocná pálenka nebo léčivé likéry (zásadně vlastní), ale to berte jen jako můj názor, když mi jde o max. zdravotní prospěch z kvašení, tak si dám párkrát do roka burčák a jinak pěkně bobule do pusy, zbytek je spíš byznys a reklama.
https://www.gourmetspirit.cz/veda-puda/
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.