Diskuse o počasí Silné/velmi silné bouřky 7.8.
Petr12
Dovolím si nesouhlasit. Dle radarových a autentických závěrů jsem dospěl k názoru, že se jednalo o HP supercelu. Bližší informace a podrobnosti bude ČHMÚ ještě přidávat na facebooku. S mým názorem se shledává i odborný pohled Lovců Bouří..
https://www.facebook.com/lovcibourek/
Ale i dle mého čistě osobního hlediska se o supercelu jednalo určitě.
Samozřejmě nic není jisté, nemuselo se jednat o supercelu. Názor vám určitě neberu, ale naopak jsem rád za věcnou diskusi odlišných názorů.
Jely jsme s dcerou trasu Písek - Znojmo (přibližně, je to tam samá uzávěra, takže ...)
V neděli vpodvečer, až do setmění. Nespěchaly jsme; před námi byla výživná bouřka, která šla od JZ na SV - my jely na východ. Tak jsme se couraly pomalu, abychom do ní nevlítly.
Pravda, něco nás honilo odzadu, ale to rychle zmizelo. Zato ta bouřka před námi - už moravská - nabízela nádherné nebeské divadlo, většinou vzdálené blesky, nebo blesky mrak-mrak.
Několikrát jsme i zastavily, abychom se kochaly.
Trasa, které pracovně říkám Temelín -- Dukovany ukazovala, že bouřky jsou od JZ, my se jim vyhnuly přímo profesionálně na jejich okrajích :-)
Na rase bouřky jsme nalézaly docela slušné louže (velelouže), spladlé listí... asi nebyla nijak katastrofická, ale - byla.
Vy tu všichni píšete o té vlně na Prahu a dál na S/ SV, ale ona byla v neděli, tedy včera,
i tahleta. Hrozně mě mrzí, že jsem si zapomněla foťák :-( Pět blesků mrak-země najednou! Blesky mrak mrak přes celou oblohu! Krása.
Pozn. Vím, že všichni používáte termíny odborné, ale mně tyhle (mrak-mrak a t.p.) zcela vyhovují, tak se omlouvám odborníkům :-)
Manžel z domova hlásil, že "tady u nás párkrát prásklo a trochu pršelo". No, zejtra kouknu do srážkoměru, vypadalo to totiž na slušný příděl vody - i když to bylo dost přeháňkovité a my za celou cestu (700 km, ufff) téměř nezmokly :-D
Ahoj, u nás včera 4,8 mm, z toho 3,9 mm večer a i bouřka se konala. Další šance na vodu je v úterý. V srpnu jinak již 97,5 mm.
Z pozorování z Plzně bych tu bouřku na západě označil za vykazující znaky supercely, ale nedosahující přímo stádia zralé supercely. Ostatně i německý radar tam asi ve dvou časech zachytil slabou rotaci, ale po většinu času detekována nebyla. Vizuálně z Plzně bylo možné pozorovat některé znaky supercel, ale přímo rotace patrná nebyla (ono potom když nejsou úplně jednoznačné, tak jsou snadno zaměnitelné s jinými jevy). Kroupy bouřka nepřinesla, maximální změřené srážky byly severně od Plzně cca 20 mm (ale supercela nutně nemusí přinášet nějaké extrémní jevy, tam je důležitá existence té rotující mezocyklóny).
Jednoznačnou a přímo ukázkovou supercelu měli včera na Slovensku: https://www.facebook.com/shmu.sk/photos/a.30323418...
In-počasí
Kroupy tam velmi pravděpodobně byly..
Jinak já s tímto hodnocením souhlasím..
Vzhledem k podmínkám ta SC neměla ty grády, které by mohla mít..
Nicméně typický inflow i slabší rotace tam byly..
Slabá SC.. prostě..
Na těchto dvou snímcích je dle mého názoru patrná i pravotočivá rotace jádra buňky, těch dvou teček s bílou odrazivostí..
Tak zítra asi zase opět bouřky. Budou totiž panovat dobré podmínky, střih větru kolem 20m/s prakticky na celém území a po celý den, stejně tak CAPE které bude největší ve středních a jižních Čechách kolem odpoledne. To stejné po celý týden, GFS tam má do víkendu velkej střih větru pořád do 20m/s a nějaké CAPE tak uvidime, bylo by dobré založit zase nějakou diskuzi na bouřky
Klokan_0
To fotíte na kalkulačku? Existuje printscreen, na toto se nedá dívat
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.