Diskuse o počasí Další vpád studeného vzduchu od 12.4.
kuba
Však říkám, že se to bude měnit, ale na mě to působí více důvěryhodně. Navíc i ČHMÚ a spol čekají teploty nad 0, ale stále se to bude měnit. Jsem zvědav, ale těm Beskydům závidím.
apkreach
Na tohle neklikat, je to malware, takže bacha.
Prej nám dneska v Brně zhasnou, tak jsem se rozhodl, že zkusím něco nafotit, tak snad zůstane hezky.
Aidamko1
kuba
Srážky budou většinou ve sněhové podobě.Když se podíváte jaké teploty mají být ve výšce,tak je to celkem jasný.Poslední výstupy trochu osekaly srážky,ale pořád to vypadá zajímavě.
Predators2
Když se podíváš na teplotu ve 2m, tak je jasné, že se při +2°C v nížinách moc sněhu držet nebude. Od středních poloh ano, ale pokud si pamatuji, tak i pro Prahu maloval téměř 30cm ve sněhu. Teplota bude vyšší, takže sníh se nebude moc držet.
Pár cm napadne, ale určitě to nebude tolik. 1-5cm v nížinách pravděpodobně napadne.
Na Moravě by mohlo slušně sněžit v úterý, ale zřejmě hlavně na východě.
ECMWF to má trošku jinak. Více sněhu a i na Moravě slušný zásyp. 2-10cm plošně po celé ČR.
Tedy dle výstupu z 12UTC na meteologix.
swan1 jaký je tvůj názor?
Aidamko1
Ano na jižní Moravě teplota ve 2m má být okolo +2. Ovsem v Čechách má být téměř všude okolo 0. Když k tomu přičteme tu nízkou teplotu ve výšce, tak opravdu to vypadá na sněhovou nadílku i pro nížiny.
Predators2
Tak pokud to příjde v noci tak ano. Já tedy myslel hlavně dopoledne a odpoledne, kdy má být na SZ až +6°C, takže sníh by rychle roztál již dopoledne.
Ta doba příchodu srážek je dost důležitá. Pokud to dorazí později, tak sníh se v nížinách bude držet těžko, to i modely predikují v dalších chodech. Pokud to dorazí takhle brzy v noci, tak asi ano, ale moc né, tak jak maluje GFS je to pár cm.
Fakt budeme muset počkat, tedy to co mě psal swan1... čekat, čekat, čekat a čekat.. Sníh to maluje i pro nás. Teplota kolem +1°C, v Brně kolem +3°C, tak uvidíme.
Ecák tam má již pro JM nějaké bouřky, tak uvidíme.
Aidamko1
Stále to cuká v predikcích sem a tam, teploty i srážky.. Dají se čekat urcite jeste korekce.. Jiste je ochlazeni i nejake srazky.. Bude jen slaby vitr, rozhrani pujde pomalu, coz by melo davat vetsi sanci srazek i pro zavetri a niziny, nez pri rychlem profuku..Ale kolik a kde se jeste vyvrbi. Myslim ze to bude podobne jako tento tyden , ze v noci je sance na pokryvku i v nizsich polohach, pres den spis ne.., muselo by byt max tak do +2 st a snezit trvale, bez projasnovani behem dne..na coz je nejv sance v utery..
Taky jsem zvedav, jestli se to rozhrani zatoci do samostatne TN, nebo ne..nad Italii stred..
Blokace TV od V by tomu mohla napomoci..ze by se to tu pozdrzelo..
Modely si s tou moznosti pohravaly..
Prady
No uz to tam ma i GFS, vikendove otepleni smazano a dalsi nasup studeneho pocasi tentokrat pro zmenu od SV...ta TN se ma vracet..
Od strednich poloh vys, kam az dohlednes, snih s destem nebo snih..
Koukam na radar i na satelit a ta TV ustupuje oproti predikcim nejak rychle k V, na SZ CR prsi z TF a od JZ se sem uz tlaci brazda NT vzduchu..
Mely jsme byt do pondeli pod vlivem TV a beze srazek a na to to tedy moc , aspon v Z polovine CR , nevypada...
Přijde mi, že to modely docela překopaly během noci. Zdá se, že tady to hlavní bude už v první polovině noci na úterý (podle ECMWF možná už večer). V sumě nám tu modely shodně dávají 15 - 20 mm do středy, tak pevně doufám že to vyjde.
Nový výstup a hned se ubralo sněžení a taky srážek, ale přidalo se na teplotě. GFS pro nás začíná přitápět jako ECMWF, který sněžení již vyloučil, takže pohoda. Teplota v noci nad nulou a přes den kolem 4°C.
Hodil jsem si ty sumy do kalkulačky a Ecák modeluje 10-11mm. GFS 18mm z toho 8 ve sněhu.
Takže tak..
Místní předpověď nám maluje teploty od +5°C/+6°C a pátek až +9°C.
Nový ICON z termínu 06UTC potvrdil verzi modelu ECMWF, že JM bez sněhu a také oteplil hlavně pro nás. Aktuálně začíná vycházet i nový GFS v termínu 06UTC, ten bude důležitý. Odpoledne vychází Aer, tak jsem zvědav.
Možná by bylo fajn i kdyby nějaký sníh v kombinaci s deštěm padal i zde, jelikož by pak příroda byla více adaptovaná a nenáchylná k promrznutí. Tak snad nějaký sníh bude při teplotě lehce nad 0 padat.
swan1
Nový GFS přidal sněhu a dokonce i pro nás maluje nějaký, takže je to asi dost nejisté. Jsem zvědav. Ten nejnovější výstup z 06UTC se mi zamlouvá.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.