Diskuse o počasí Další vpád studeného vzduchu od 12.4.
Miriam
Nám dávají +6/+10°C, ale srážek moc ne. Má zde spadnout kolem 4-6mm, ale pak ke konci dubna až 30mm a navíc plošně po celé ČR. Šance je ale malá, jelikož pořád zapomínáme na ten fakt, že nad středomořím začíná stoupat tlak s výškou v období od 20.4., takže uvidíme, ale nevěřím tomu.
Ostatní běhy GFS jsou teplejší, takže uvidíme.
Počkal bych na ICON a GFS, jelikož nám vycházejí nejlépe. Tedy pro JM:
Aidamko1, palma
Díky. Já tedy ale doufám, že až tak chladno nebude. Příroda má hrozné zpoždění a pokud by se to protáhlo ještě třeba do května, nebylo by to vůbec dobré. Nepamatuju si, že by touto dobou nebyly ještě rozkvetlé tulipány (mně nejranější odrůdy začínají pravidelně kvést okolo 17. března, většina pak kvete v průběhu dubna + jedna odrůda i počátkem května, občas dokvétá až v půli května). Letos ještě nekvetou ani ty nejranější.
aura33
Jáj to mám zrovna narozky a bude takhle hnusně fuj, jak je to možný vždyť minulý rok bylo i 20 stupňů já už nechcu žádný sníh pomoc v dubnu už se tu vytvořila 6 krát souvislá pokrývka to nebývá každý rok nebo spíš vůbec max napadne jednou sníh v přeháňce a dost, dokonce jsme se teď v úterý přiblížili 15 cm no teda, pak se divím že ještě u nás ještě nic pořádně neroste nemáme ještě ani nercisky ale sjedu do Pelhřimova a tam už jsou tak snad budou brzy i tu na našem vrcholu Křemešník by se ještě dalo i lyžovat asi se podívám zítra
Jinak ty letošní dubnové sněhy mi připomněly situaci, kterou jsem zažila v dětství. Bylo to před rokem 2000 (snad 1997? 1998? - dřív určitě ne, později asi také ne). Bylo poměrně teplé a slunečné počasí, sucho (jako vždy ). Všechno bylo v květu - i ty tulipány, i ovocné stromy. Takové to nejkrásnější jaro. A pak jsem se jednou brzy ráno vzbudila a všechno bylo zasypané asi 2cm vrstvou čerstvého, nadýchaného sněhu. Překvapivě bylo dost teplo, nehledě na ten sníh. Úplně mě to tehdy vyděsilo, brala jsem to tak, že s květinami je amen. No, sníh vydržel několik minut. A ten den bylo opět poměrně teplo. Toto mi utkvělo v hlavě až do dneška, protože zde sněžení v dubnu, obzvlášť v takto pokročilém, není ani trochu běžné. Při minulé chladné vlně také trochu nasněžilo, ale do 20 min. to roztálo. Jinak si na takové situace nějak nevzpomínám.
palma
U nás hmyz trochu létá, vždy po poledni. Ale ano, mělo by to být mnohem intenzivnější. Navíc na velké části republiky to kvetení opravdu proběhne šíleným tempem.
U nás z jarních květin kvetou narcisy, hyacinty, královské řebčíky; dokvétají hyacintovce a ladoňky. Tulipány už dlouho stojí se zelenými poupaty.
Miriam
Tady u nás v údolí Berounky naštěstí až takové zpoždění není, meruňky jsou skoro odkvetlé, trnky v plném květu, broskve a nektarinky na začátku týdne začaly, třešně a višně začnou co nevidět. Rodiče včelaří a co od nich vím, tak včera i předevčírem navzdory chladnému počasí včely létaly (tady ale až tak chladno nebylo, okolo 8 °C), dnes ale byl klid (v maximu bylo jen 6). Jinde v ČR ale budou problémy dost velké, obvzlášť jestli se rychle oteplí, jak psal palma, mnohde to asi vykvete vše naráz a nebude pořádně opyleno.
Frantis95
Jste asi trochu napřed. U nás jsou teď meruňky v plném květu, broskve mají růžová poupata, trnky jsem neviděla kvést. A i na ty třešně a višně si asi ještě chvíli počkáme (i když ony stačí dva hodně teplé dni a strašně se to pohne). Včely tedy také létají, dokonce i dnes trochu létaly - ale je to slabota.
Sníh se začíná držet na střechách.
Na radaru nepřetržitě zelené odrazy a realita je taková že ani nemrholí. Teplota pěkně v plusu.
kuba
Z těch odrazů neprší ani nic tak nevím.
kuba
Dneska úřaduje srážkový stín. Tady sněží solidně a tvoří se poprašek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.