Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Další vpád studeného vzduchu od 12.4.

# 15.04.2021, 15:40

Miriam
Ten 1977 pro jižní Moravu je vidět třeba tady: https://www.in-pocasi.cz/archiv/lednice/?&typ=... Letošek to sice vyrovnává v počtu chladných dní (teplota pod 10 °C), ale celkový průměr zase letos navýší výrazně nadprůměrné dny (prvního dubna bylo i 25 °C, což v tom roce 1977 vůbec nebylo).

34
# 15.04.2021, 15:54

In-počasí
Děkuju. No, vidím, že i tehdejší duben se potom teplotně zlepšil... Jinak jsem si zprůměrovala letošní dubnové teploty z Chebu (což je z těch stanic, které jsem sem vložila, asi ta nejchladnější). Pokud bychom započítali první dubnový den, o kterém se psalo, že je to extrémní výstřelek, bude tamější průměrná teplota za uplynulých 14 dní 3,77°C. Pokud bychom tento výstřelek nezapočítali, bude průměrná teplota za 13 dní 3,18 °C. Ty ostatní stanice v nižších a středních polohách jsou teplejší, ale většinou ne nějak zásadně. V Čechách bylo, zdá se, chladněji než na Moravě. Asi je to tím, že tam dříve pronikaly ty studené vlny. Nebo alespoň mám takový dojem z těch statistik.

173
# 15.04.2021, 15:57

Dnešní počasí je celkem na apríla :D

Venku slabě prší, teplota na +4°C a prosvítá nám přes oblačnost i slunce, takže to není tak zlé. Už aby dorazilo pravé jaro a slunečné počasí. Toto nemusím.

Výhled jevů ve výšce a na synoptice vypadá konečně teple. Sláva.

126
# 15.04.2021, 16:08

Aidamko1
Jo, hlavně snad zmizí ta níže na východě, to je katastrofa.

50
# 15.04.2021, 16:10

Chladnější březen, chladnější duben. Nic až tak divného. V průměru se něco takového děje asi jednou za 3-5 let. Naposledy byl chladný březen 2018 a chladný duben 2017. Srážkově to vypadá na nadprůměrný duben na Moravě/Slezsku a podprůměrný v Čechách (zatím).

Co dál? Nikdo neví, ale teplotní odchylky jsou směrem do tepla častější a výraznější, než do zimy. Je jen otázka času, než se vrátíme na druhou kolej, která více odpovídá oteplování klimatu. To si už dokážete představit v létě 30-40°C.

173
# 15.04.2021, 16:26

aura33
Nadprůměrný určitě ne plošně ale spíše na krajním Východě... Minimálně tady do průměru chybí přes 20mm, takže čekám již 4 měsíc v podprůměru, takže jsem zvědav jak to celé nakonec dopadne. Jo ten deficit ke dnešku je hezký. Pomalu polovina nadbytku z minulého roku. Zima a jaro jsou zde hodně bohaté na srážky, ale letos je to bída.

Aladin vám do Mělníka spolu s ICON a GFS maluje 5-6mm..
ludvicek
Zdá se, že by mohla zmizet a snad zmizí hodně rychle. Pak je tam šance na TV nad středomořím, takže teplé JZ proudění, ale spolu s tím i šance na nějakou TN, která by trefila ČR spíše okrajem. Modleme se za teplé počasí a hlavně v květnu.. takový konec dubna 2012 by se mi v květnu líbil..
Yurri
No tady jde vidět, že letos je to tady bída na druhou. Dneska jsem trochu pomakal na záhonech a zatím nic nezmrzlo, ale půda je beton pořád a začíná tuhnout více a více.. Ten vítr tomu moc nepřidává.

34
# 15.04.2021, 16:31

Souhlasím s tím, že na Moravě není zdaleka všude dost srážek. Letos zde byla velmi suchá zima a zrovna tak velmi suchý březen. Duben je jen nepatrně vlhčí. Tato fronta nám dala asi 6 mm (hned při přechodu, potom už nic nepadalo). Včely kupodivu trochu létají i v tom chladném vzduchu - zdá se, že by přece jen nějaké ovoce být mohlo.
aura33
Letošní duben je bohužel zatím výrazně studený, ne jen chladnější. :(

173
# 15.04.2021, 16:39

Miriam
Jo já mám za duben 8,6mm srážek zatím. Problémem je, že při přechodu té fronty tady díky proudění byly srážky zeslabené okolními vrchy, což není nic moc výjimečného.. Dneska zatím úhrn 0,1mm, ale přesně tolik se čekalo.. V noci to má dát 0,1 taky...

Uvidíme, ale dle Aladin má slušně pršet i v Čechách.. JM asi nic.

Jinak ty mrazy dle mého tak horké nebudou.. Ovocnáče přežijí.

Aladin do zítřejšího rána
Aladin od zítřejšího do sobotního rána
Aladin od sobotního rána do nedělního rána
34
# 15.04.2021, 16:42

Aidamko1
U nás za duben možná 7. Toto byl jediný déšť, o kterém se dalo mluvit jako o dešti. Předtím nebylo buď nic, nebo nějaké ojedinělé kapky.

Na ochranu meruněk před mrazem opravdu pomáhá postřik Champion, o kterém jsem zde psala (vyzkoušeno). U nás už ale teď mrazíky nejsou hlášeny.

173
# 15.04.2021, 16:48

Miriam
Jo tenhle postřik znám a mohu potvrdit, že chrání dobře. Tady mrazíky čekám až příští týden či vůbec, takže to vypadá, že letos to přežije vše (i přes promrznutí v lednu a v únoru, kdy po delším období teplot nad +5°C přišly tuhé mrazy).

Trochu je třeba toho deštíka no, třeba se nám zadaří, ale nesmí ho být zase moc, což vhledem k předpovědi na zbytek jara na JV nehrozí..

181
# 15.04.2021, 17:08

Miriam
U nás máme rozkvetlé 2 meruňky jen z půlky ale v úterý jsem je postrikal Championem a ve středu ráno bylo - 2 a dnes ráno - 3 tak jsem zvedavej jestli postřik pomohl, další dny už by měla být oblačnost tak snad mráz už nebude. Spíše je špatný že nelitaji včely tak aby to opylovaly ;-)

1270
# 15.04.2021, 17:19

Aidamko1
Pršet dneska večer?Tady půjde určitě o sněžení.Ještě před chvilkou čistě pršelo a už to přechází do sněžení.
Aura33
Jak kde.Když výjde předpověď,tak v sobotu večer už budeme mít 40mm za duben:D.

34
# 15.04.2021, 17:20

kuba
U nás ten postřik posledně zafungoval až do těch -5, které zde skutečně byly (v okolí bylo až -7). Meruňky krásně kvetou, kontrolovala jsem i pestíky (to je podstatné, protože právě z nich budou plody) - všechno v pořádku. Hlavně pestíky nesmějí být hnědé/ seschlé. Mám dojem, že jsou na mráz náchylnější než pylové tyčinky.

173
# 15.04.2021, 17:22

Predators2
Jo tady sníh nepadal ještě ani jednou. Ani v poloze kolem 500m.nm ve Vranově napadal, takže to je taková předzvěst jara. Snad již bude teplo a já se za to i modlím, jelikož zima již stačila.

No 40mm? Wow, tak to je pěkná suma. Tak to přeji hodně štěstí.

Aura dle mého možná až moc podcenil úhrny v Čechách a přecenil na Moravě..

50
# 15.04.2021, 17:31

Aidamko1
Ano, je to možné.

Predators2
Tady za 1/2 dubna 7mm (25% normálu za celý duben) pane nížina.

87
# 15.04.2021, 17:32

Tady bude první polovinu dubna dokonce nepatrně chladnější (+1,5°C) než byla průměrná březnová teplota (+1,6°C). Většinu dní padá sníh a víc jak polovinu času tvoří souvislou sněhovou pokrývku i na jižních svazích. Dešťových srážek bylo minimum (asi 1,5mm) celkově srážek 18mm.

3300
# 15.04.2021, 17:44

Tady už sněží trvale 15-20 minut je už snížená dohlednost , teplota je 0.5 takže to pomalu začíná držet mini poprašek ano už jsem jak Kokos:D:snih: jinak dnes byly jen 3.5°C v maximu na kopcích se drží starší sníh

1270
# 15.04.2021, 17:45

Aidamko1
Já se zase modlím aby bylo spravedlivější rozložení srážek,ale to je asi zbytečné.Za celý rok už máme 171mm a zhruba 110mm bylo ve sněhu.
Aura33
Ano máte pravdu nejsme klasická nižina.Nadmořskou výškou do ní,ale stále patříme.

173
# 15.04.2021, 17:49

Predators2
Tolik ve sněhu? :!!: No, tak to je dobré na SZ... 171mm je taky skvělé skóre, tak snad i vydrží.

No, tak já patřím do nížin, jsem nad Brnem, ale pod Vrchy kolem, takže ve stínu, ale mám zde vyšší roční úhrn než v Brně, ale ten průměr zde hodně klesá, tak uvidíme kam doputuje za 5 let. Letos je to zatím třetí nejsušší, takže snad se to zlepší, ale já čekám letos velké sucho.

Jo tak úhrn dneska je na 0,1mm a končíme.. Aspoň něco.

Tutugon
Vzal bych to Primalexem aby to dostalo šťávu, ale tak aspoň něco málo napadalo a to je to hlavní..

1270
# 15.04.2021, 18:01

Nejsem si jistej jestli do rána něco napadne? Podle teplot a nulové izoterny ano.

Wetteronline

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.