Prady
Jak si zmiňoval to rozhraní, tak to bude, že Čechy chladnější a Morava teplejší?
Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Prady
Ono na TF z Atlantiku , kdyz se zadari, tak v severni casti toho tepleho sektoru umi nakydat velke mnozsti snehu od nejakych 500 mnm vyse..
Velkou cast zivota jsem na Šumave bydlel v 760mnm, a tam tyhle situace davaly kvanta snehu..
Nesmime se ale dostat do toho teplejsiho sektoru hloubeji, to by pak jisto jiste chcalo i ve str polohach i casti vyssich, hranice snezeni by se posunula az nekam do 700-800mnm..
Snad to dopadne dobre...
Edit:
Aktualne se s oteplenim uz vubec nepocita, modely prichladily a tim padem ubraly i srazek..
Furt to hazou sem a tam
F4
Proč už nebydlíš nahoře v Krušných horách? Vždyť je máš doslova za barákem a ten rozdíl by byl obrovskej kolikrát stačí rozdíl 2km cesty kdy na dole není žádný sníh a za dvouma zatáčkama je vánice. Třeba jako když jedeš z Chomutova na Horu sv. Šebestiána. Necelý 2km cesty je rozdíl od poprašku po 30 čísel.
JUGOCV
Já to tam právě znám docela dobře a tak to funguje všude po Krušných horách...stačí jet po D7, Chomutov - Nové Spořice ještě nic, pak první zatáčka po kilometru už třeba 5-10cm, druhá zatáčka Strážky už chumelenice jak blázen a třetí začátka jak začíná Křimov, tak to už je úplně jiný svět jako lusknutím prstu, pouhý 2-3km cesty ??
Tak nový ICON + GFS. Když je porovnám s ranním ecákem i gem, tak tyhle 4 modely se teď na příští týden shodujou skoro úplně přesně. Začínají stvrzovat nadvládu V/SV proudění, což by v polovině ledna mohlo přinést i arktické mrazy. Nicméně, tahle nadvláda studený masy z východu by samozřejmě znamenala daleko méně srážek na příští týden...nám teď dávají modely vesměs 8-12cm na celý týden, nicméně daleko větší mrazy...NAO má v podstatě i nadále setrvat v negativní fázi, takže jestli nastoupí Sibiř v plné síle, tak se máme na co těšit. Jen by to chtělo k tomu plivnout nějakou TN od jihu zase
Arktický mrazy, hm, ještě se nedostavily ani ty ledové dny, jak slibovali. Dokonce je dnes tepleji jak včera. A než se ochladí v neděli ráno, tak samozřejmě začne zesilovat vítr a budeme rádi, jestli se udržíme aspoň pod 0. Nakonec ten silnější mráz může přijít, ale u nás to rozhodně nebude. Čekám v noci tradičně těsně pod 0 jako vždycky, navíc proto, že tu jaksi chybí bílá pokrývka, která by urychlovala ochlazování a odrážela záření jako jinde v Čechách, kde mají nakydáno.
Já ty ostatní modely moc nesleduji, ale GFS tam dává solidní ochlazení T850hPa -12°C, z toho by byl ledový den snad poprvé v celé ČR, ale tyhle předpovědi znám, pak to zklouzne opět do T850hPa -8 až -10 a v nížinách to poleze nad 0 jako teď.
Aladin tam dává dost nízké teploty na pondělí ráno i přes den, tady mám zkušenost, že to dost přehání a bude možná o +2, +3°C větší teplo. Já už jsem letošní zimu odepsal, takže tady nic moc už nečekám...
No když vezmu v potaz tu týdenní předpověď od ČHMÚ, tak leden bude pěkný zimní měsíc, ale zase bych to viděl až od těch středních a vyšších poloh, kde už je pěkný sníh a mráz tam vydrží dost dlouho a ještě asi dost připadne. Pořád se mi vrací to srovnání s dřívějšími zimami, kdy v nížinách nebyl problém se sněhem kolem 5, 10cm i více a ledovými dny. Je fajn vědět, že se občas povede pěkná zima alespoň od těch středních a vyšších poloh, já jsem si po loňské zimě se zděšením představoval sníh už jen v hřebenových partiích hor, ale ono to až tak hrozné do budoucna nebude a i střední a vyšší polohy budou mít slušné zimy nebo alespoň zimní měsíc 1 nebo 2 ze 3, když už ne celou zimu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.