Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Včera mi tady někdo psal, že plaším ohledně oteplení na příští týden, ale bohužel, je to již skoro realita. Ještě se ani neochladilo a v předpovědích se objevuje výrazné oteplení nad 5 st. je to škoda. ale je fakt že zimy již nejsou co bývaly. snad se poté ještě koncem ledna ochladí. jak jsou na tom prognózy do konce ledna?
Težko říct, jak bude od přístího týdne dál, gfs má rozlítaný ansámbly ve výšce od -20 do +10. Nechci nic predikovat, ale všichni víme, jaká varianta vychází častěji...Jisté je asi jen to, že ten víkend nebude tak chladný, jak se původně zdálo.
Musím Vám říct, projíždím si komentáře 3 stránky dozadu. Hnus velebnosti, pořád si někdo stěžuje, támhle je víc zima, tady nesněží, zimy nejsou co bývaly. Ani nemam chuť sem cokoliv psát. Tady taky nespadne ani vločka, protože jsme v závětří, stěžuju si snad a píšu okolo toho 10 komentárů za den?
Opět krásně sněží sníh bude přibývat , už se těšíme na procházku v šilinkově dole Předhradí Krouna je tu 12 cm starého novy přibývá ..nížiny opět smůla
Zimoblb
Pořád je to za 7-9 dní, klidně z toho nakonec může být jen mírný oteplení s teplotama kolem nuly a sněžením. Navíc i v dřívějších zimách bylo běžný, že přišla třeba na pár dní obleva, oteplení...sníh slezl, pak zase napadl. Taková je třeba teď modelová předpověď od GFS: lehký oteplení a pak zas ochlazení se sněhem.
swan1
Není to nic nového, bohužel Šumava je na vyšší teploty náchylnější. Krásný srovnání aktuálně například Vimperk 680m -1,4, Smržovka 600m -4,3. Při této situaci a relativně malém oteplení to nevadí, ale jinak to odnáší hrozně. Troufnu si říct, že co do absolutní sumy srážek za zimu spadne na návětrném hřebeni Šumavy více než v nočníku Evropy, Jizerkách. Bohužel ty občasné profuky od JZ zabraňují vzniku tak vysoké pokrývky jako je na hřebenech Krkonoš.
Tady tak nějak popadává od rána, ale je docela vítr, tak se to hromadí v brázdách na poli a u plotů, jinak vymeteno, protože podklad je ledový. jsem si uvědomil, že je nepatřičné používat výraz "docela to tu sype" , skoro bych ho býval použil, jen jsem si uvědomil, že když přede dvěma roky "docela sypalo" tak jsem ani nedohlédl k protějšímu lesu, teď dohlédnu až na poslední barák, takže píšu že popadává.. to je totiž realita.. jinak zatím pod nulou (-0,5), vítr 11m/s..v nárazech..srážky vyhodnotím až večer..
Teplota klesat muže bohužel jste v nížině .sníh se neudrží..
Jak to tepleji profukuje je vidět už na výše položených místech - např. Frýdland nebo Jeseníky - Studený Zejf: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/studeny_z...
Pěkný od Předhradí u Proseče jsou nahrnuté kupy od traktoru staré cca týden ,mám chalupu v Krouně tam se už od Předhradí tvoří jazyky závěje. Opravdu nelze srovnávat už je to vrchovina ..jsem z Pardubic čumím jak blázen..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.