Diskuse o počasí Sněžení 12.1. až 15.1.2021
Dnes jsem místo skuhrání na diskusi vyrazil do Brd a předčilo to všechna moje očekávání. Dopoledne těsně před příjezdem připadlo asi 5 cm a následně se na pár hodin zcela vyjasnilo. Nad Obecnicí 15 cm prašanu a v nejvyšších partiích na Toku (865 m n.m.) cca 30-40 cm. Sněhová nádhera uprostřed Čech.
Hezký článek o Vortexu... a vypadá, že se to opravdu naleje k nám po dlouhých letech.
https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...
Ano opravdu to vypada ze nastal rozpad vortexu a studenejsi vzduch zamiri nad evropu a mel by tu otravovat pomerne dlouho, nejsou vylouceny denni teploty okolo minus 5 az minus 10 stupni, pres noc to muze i v nizinach padat pod minut15,jak jsem tu psal pred tydnem vsichni si zimniho pocasi nakonec uzijeme,akorat toho snwhu by mohlo pripadnout, u nas skoro nic,ale v hostynskych vrsich lezi okolo 15cm...
Ondris
To byl dobrej napad!
Mate z Phy kousicek a Brdy byvaji v zime paradni.
Do Obecnice,Drahlina, Sadku jsem chodival
pres kopec z kasaren nahore nad Jincema v osmdesatkach na pivo
Byl jsem tam 2 roky na vojne..
Tehdy tam byly dost krute zimy, pres pul metru snehu a mrazivoučko
aura33
Nejaky snih dnes tusim na Melnicku?
Jinak tady dnes opet zatazeno, poletuje snih a je nejaky 1cm noveho.. -3st...
honzis
Jojo, super článek.. Potvrzuje má asi 2 měsíce stará slova o vývoji PV a zonálních větrů.. Uvidíme, ale vypadá to nádherně, dokonce i sněžení by mohlo dorazit..
Uralská blokace umí divy. Ta nám to zachránila, ale i indexy zonálních větrů toto vážení čekaly, takže to mé indexové náboženství je k něčemu dobré..
No a Aladin přidal sníh. Hezky.
U nás jsme se večer zasekli na -14 , což je výrazně nad očekáváním podle předpovědi. Jestli to tak půjde dál , tak -20 v noci může během týdne padnout.
Jinak předpovědi na mráz super, sníh pořád tak kolem 9-12cm nového během týdne. Tedy s trochou štěstí bysme se mohli pak během silnějších mrazů udržet na 20-25cm.
Aidamko
No tady se predikoval rozpad vortexu uz v listopadu, indexy sly dolu a melo to jisto jiste prijit.., odsouvalo se to a tak..Protistrany tehdy tvrdily, ze to neprijde..a neprislo
Ale nechme to uz byt..
Lednovy rozpad jsem tu uz zacatkem prosince predvidal i ja..a vyslo to..
Jeste neni asi jiste, ze se az k nam dolu dostane opravdu extra ledovy vzduch..GFS to zastavuje kousicek nad nama, ale je to hodne nadejne...
I kdyz, tak me napada, jak budu v -20 startovat sve stare naftove Volvo V70..to uplne nevim...
swan1 jj. Ted uz jen staci aby se to vylilo tim spravnym smerem a mame tu mrazy jaky tu uz dlouho nebyly. Vcera sem cet ze i v SV Cine nekde padly historicky minima, Peking 6. nebo 7.1 skoro -20, udajne nejniz po vic jak 50 letech, Korejskej poloostroj taky poradny mrazy.
Ted uz se tam trochu oteplilo ale cela ta masa studenyho vzduchu nad Ruskem se zase posouva vic k zapadu, tak uvidime co z toho jeste bude. Kazdopadne letos mame aspon nadeji na mrazy jaky tu nebyly po desetileti, proti lonsku uplne jina situace.,
Klasika, celou noc deka a s rozedněním se oblačnost protrhá. Minima opět podhodnocena a už je 0, takže ledový den opět nebude. Místo toho štěbetají ptáci jak na jaře a praží zase ta koule (hlavně, že mělo být oblačno až zataženo). Ať už tahle trapárna skončí, to nemá cenu. Je to akorát ke vzteku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.