Diskuse o počasí Podzim 2020
Dobrý večer všem, připojuji se do diskuse. Musím podpořit F4. Sledovat vysychající přírodu je skutečně deprimující. Zde letos spadlo necelých 300mm a výhled je otřesný, změna slunečného a suchého počasí v nedohlednu. Lesy usychají doslova před očima. Během několika let zde lesy nebudou. Obnova díky panujícímu počasí je nemožná. Kdo to nezažil, nemůže pochopit.
Lesník
Na tom neni nic tezkeho k pochopeni..
Holina po vykacenem uschlem ci kurovcem sezranem lese, do ktere pere slunce a srazek je malo.. Tam se vysazene stromky nemaji sanci uchytit..
V lesich krom smrku, ktere likviduje kurovec spolu se suchem odumiraji i jine druhy stromu z nedostatku vody.. Brizy, borovice a dalsi..
walden
Nejzelenější tráva byla u spadaných větví a haluzí ponechaných v lese, ať na ty lesy lidi vůbec nešahaj a ubude veškerých problémů, netěžit, jen pokácet suché, ať to teda na nikoho nespadne, suchý už kůrovce dávno nemá a nechat zetlít, nasaje to vodu a houby porostou o 106, vybagrovat malým bagříčkem ty jámy jako tuhle ten maník někde v Karpatech a ono ejhle, zadržuje to vodu jako nic jiného, jediné co bych povolil jsou ty oplocenky, ať novou výsadbu nesežere zvěř.
Loni byl JZ v lete a v tuhle dobu suchy, zluty jako step.. I Posumavi a nektere partie Sumavy.. Hojne usychaly borovice, brizy.. Trava byla slaba, nebo spis zadna..
Letos uplne jina pisnicka, dostatek jarnich a ranne letnich srazek, cervenec slabsi, ale v srpnu 150 mm..
I presto, ze uz tu treti tyden ani nekaplo, vse je zelene, trava jeste roste jako blazen, rostou houby, v lesich se misty drzi celodenni rosa..dokonce i dnes..v tom vedru..
Yurri
Ano, mlade stromky potrebuji aspon nejaky stin a vlhko..
Plosne kaceni uschlych lesu a nasledne vysazovani do holin je k nicemu..
I uschle a nasledne tlejici stromy zadrzuji vodu, udrzuji pudni vlhkost a v neposledni rade funguji jako vetrolam..
Les neni proste zahonek na zahrade, kde vytrham plevel a pravidelne zalevam..
Ale to stale jeste spoustu tkzv lesniku nepochopilo.. (neni namireno proti zdejsimu Lesnikovi )
Já bych se těch lesníků spíše zastal. Zákon nařizuje v hospodářských lesích proti kůrovci aktivně zasahovat. Pokud by to nechali být, asi by se brzy kůrovec rozšířil na celou republiku. Stále jsou oblasti, kde kalamita není a lesy jsou relativně v pořádku, tyto oblasti se snaží lesníci ještě zachránit. Je fakt, že třeba na jižní části Vysočiny už nic moc zachránit nejde a lesníci víceméně rezignovali. Holiny se obnovit dají, chce to ale dělat rozumně, využívat přípravné a pionýrské dřeviny (bříza, osika, jeřáb).
Prady
Koukám koukám že už jsi u nás na Pelhřimovsku no v Praze mě to ani nepřekvapuje v Plzni bylo až 32°C rozpálené ulice ještě zvyšují tu teplotu u nás to vystoupalo na 27 stupňů no horko bylo taky ale v září se to už dá slunce je nízko a už tak nesálá jak v červenci jinak jsem byl včera na procházce a sledoval jsem jak jsou na tom stromy žloutnou tak cik cak a krtince jsou malé prej když jsou velké přijde tuhá zima tato zima ani možná tuhá nebude ake bude chladněji a hlavně se bude dýl držet sníh jako třeba v zimě 2018/19 tak nějak bych to viděl
Tutugon
No zatím tak na půl nohy. Ofiko stěhování by mělo proběhnout příští týden
Ještě pak zkusím upřesnit nadmořskou výšku, ale pro můj dům a pozorovací schopnosti to už letos bude kolem 610-625m.n.m. Jinak asi 100 metrů od baráku budu mít oficiální meteo stanici ČHMÚ - Nový Rychnov (624m.n.m), která měří úplně vše
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.